Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö kiristyneestä turvallisuustilanteesta: "Tilanne on vaarallinen – nyt on hyvä varautua kaikenlaisiin ilmiöihin ja ilkeyksiin"

Presidentti Sauli Niinistö pitää puheen turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä konferenssissa tilanteessa, jossa Venäjä kärjistää tilannetta Ukrainassa entisestään.

Presidentti Niinistö kiristyneestä turvallisuustilanteesta: "Tilanne on vaarallinen – nyt on hyvä varautua kaikenlaisiin ilmiöihin ja ilkeyksiin"
Presidentti Niinistö kiristyneestä turvallisuustilanteesta: "Tilanne on vaarallinen – nyt on hyvä varautua kaikenlaisiin ilmiöihin ja ilkeyksiin"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Ylelle Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitusta uusien alueiden liittämisestä osaksi Venäjää.

– Se oli se, mitä odotettiin, pahinta laatua, Niinistö sanoi.

Niinistöpiti puheen Ulkopoliittisen instituutin turvallisuuspolitiikan konferenssissa Helsinki Security Forumissa vain hetki sen jälkeen, kun Putin ilmoitti Venäjän laajentuvan uusille alueille Ukrainassa.

Niinistö vastasi medialle myös Suomen turvallisuustilannetta koskevaan kysymykseen.

– Nyt on hyvä varautua vähän kaikenlaisiin ilmiöihin ja ilkeyksiinkin, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Venäjän johdon kommentit tarkoittavat täysimittaisen sodan jatkumista Ukrainassa.

Niinistö kuvaili puheessaan tämänhetkistä tilannetta "vaaralliseksi".

– Hyvät vieraat, aloitan itsestäänselvyydellä. Euroopan turvallisuustilanne on vaarallinen. Tiedämme sen kaikki, ja tiedämme, mistä se johtuu.

Hän pitää huolestuttavana, että Venäjä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa ja puhuu kevyesti ydinaseen käyttämisestä.

– Tämän realiteetin piti olla täysin mahdoton tässä ajassa. Ukrainalaiset maksavat suurimman hinnan eikä sodan loppua ole näkyvissä, Niinistö sanoi.

Niinistö vaatii myös, että Nord Stream -kaasuputkiin tehdyt iskut tutkitaan perusteellisesti. Iskut kriittiseen infrastruktuuriin ovat hänen mukaansa esimerkki siitä, miten monenlaisia ulottuvuuksia tällä konfliktilla voi pahimmillaan olla.

"Suomi ei ole koskaan ollut sinisilmäinen"

Niinistö lupaa, että Suomi jatkaa Ukrainan ja ukrainalaisten auttamista “niin kauan kuin sitä tarvitaan”. Venäjän sotatoimilla on hänen mukaansa pitkäaikaiset vaikutukset Venäjälle, Euroopalle ja koko maailmalle.

Niinistö vakuuttaa, että Suomi ei missään vaiheessa ollut sinisilmäinen Venäjän suhteen: Venäjään nojannut turvallisuuspilari on nyt romahtanut.

– Venäjä ei tule katoamaan minnekään, vaan se tulee aina olemaan naapurimme. Suomella ei ole koskaan varaa täysin kääntää selkäänsä Venäjälle, Niinistö sanoo.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvailee omassa puheenvuorossaan Venäjän sotatoimia hyvin perinteiseksi: kyse on maa-alueiden hallitsemisesta sekä valtavista määristä maajoukkoja ja tykistöä.

– Tämä ei ole tosiaankaan ollut korkean teknologian kybersota, jota jotkut visioivat muutamia vuosia sitten, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan Suomi on varautunut vastaavaan sotaan jo pidemmän aikaa.

Suomi tuomitsee “kansanäänestykset”

Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän ilmoituksen, jonka mukaan Venäjä liittää laittomasti itseensä Ukrainan alueita, kertoo valtioneuvoston tiedote.

Suomen mukaan alueilla järjestetyt “kansanäänestykset” loukkaavat Ukrainan suvereniteettia ja YK:n peruskirjaa.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tänään Venäjän hyökkäyssodasta ja Euroopan turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Suomi ei tule tunnustamaan Ukrainan alueiden laitonta liittämistä Venäjään, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Suomen valtiojohto on jo aiemmin tuominnut (siirryt toiseen palveluun) Venäjän Ukrainan alueilla järjestämät valekansanäänestykset ja Venäjän aikeet kaapata osia Ukrainasta niiden perusteella.

Lisäksi turvallisuuspoliittista tilannetta kiristävät Nord Stream -kaasuputkien vuodot, joita useat asiantuntijatahot epäilevät Venäjän aikaansaannokseksi. Kyseessä epäillään olevan hybridioperaatio, jonka tarkoituksena on levittää pelkoa länsimaihin ja heikentää tukea Ukrainalle.

Viikonlopun yli kestävässä Helsinki Security Forumissa puhujina ovat Niinistön lisäksi muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), komissaari Jutta Urpilainen sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön pääsihteeri Helga Schmid.

Presidentti Niinistö on vieraana Ylen Ykkösaamussa lauantaina kello 10.05. Voit seurata ohjelmaa suorana TV 1:stä tai Yle Radio 1:stä.

Lisää aiheesta:

Ylen seuranta Ukrainan sodan tilanteesta

Asiantuntijan mukaan Nord Streamin räjähdyksissä on kyse hybridioperaatiosta – "Meidän halutaan ymmärtävän, että pahempaa voi olla tulossa"

Suosittelemme sinulle