Hyppää sisältöön

"Soitan kolmessa orkesterissa saksofonia" – kysyimme, miten tavalliset kansalaiset käsittelevät pelkoa kiristyneessä turvallisuustilanteessa

Viime viikkojen uutisotsikot ovat voineet aiheuttaa pelkoa. Kysyimme ihmisiltä, miten he pitävät mielensä valoisina, vaikka maailman tapahtumat ovat synkkiä.

Vasemmalla pitkähiuksinen, lakkiin ja kaulahuiviin pukeutunut mies hymyilee ja katsoo kameraan, keskellä lyhythiuksinen ja silmälasipäinen nainen katsoo kameraan, oikealla viiksekäs iranilaismies katsoo kameraan. Kuvamuokkaus kolmesta eri kuvasta.
Tamperelainen Jyrki Mattila (vas.), lahtelainen Satu Järvinen ja iranilainen Nima Maghsoodi kertovat videolla, miten he käsittelevät Euroopan vaikeutuvaa turvallisuustilannetta.
Lauri Rautavuori,
Anu Leena Hankaniemi,
Jyri Tynkkynen

Räjähdykset Nord Stream -kaasuputkissa ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin määräämä liikekannallepano ovat olleet kärkiuutisia viime viikkoina. Perjantaina Putin julisti neljä Ukrainan aluetta osiksi Venäjää tavalla, jota pidetään laajalti laittomana.

Millaisia tunteita Euroopan kiristyvä turvallisuustilanne aiheuttaa? Miten tunteiden kanssa selviää? Kysyimme asiaa ihmisiltä Tampereella, Lahdessa, Rovaniemellä ja Seinäjoella. Heidän vastauksiaan näet myös jutun pääkuvan videosta.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella jutun lopussa.

"Voimme vaikuttaa ilmapiiriin ja tunnelmaan"

Tamperelainen Jyrki Mattila ei menetä yöuniaan helposti, mutta viimeaikaiset uutiset saavat mietteliääksi.

– Olen huolissani, mutta en kauhuissani.

Mattila pohtii esimerkiksi, miten uutistapahtumien taustat tuodaan mediassa koko kansan puheenaiheeksi. Työpaikoilla keskustellaan uutisista juurta jaksain, ja ne pysyvät siksi mielessä.

– Kahvihuoneessa keskustellaan, mistä asiat johtuvat, ja se on uusi ilmiö. Taustoittaminen tulee kahvihuoneisiin.

Tamperelainen Jyrki Mattila kuuntelee työmatkoilla Esa Saarisen filosofian luentosarjaa podcastina. Se on tuonut uusia ajatuksia kriisiin.  Kuva: Antti Eintola / Yle

Rovaniemen ydinkeskustassa kävelyllä ollut Kaija Gaischek-Karppinen kertoo, että maailmantilanne tuntuu hirveältä.

– Koko Eurooppa ja koko maailma on ihan sekaisin, että onhan tämä aivan järkyttävää. Sitä ajattelee, että minkälainen maailma on meidän lapsilla ja lastenlapsilla. Semmoinen huolestuttaa tosi paljon.

Päällimmäinen huolenaihe Gaischek-Karppisella on presidentti Vladimir Putinin ennakoimaton toiminta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lahtelaisen Satu Järvisen mielessä huoli on viime viikkoina lisääntynyt. Hän ajattelee, ettei voi maailman asioihin juuri vaikuttaa. On parempi yrittää ottaa rauhallisesti.

– Keksin jotain muuta tekemistä. Opiskelen japanin kieltä ja soitan kolmessa orkesterissa saksofonia. Niillä ajetaan ajatuksia johonkin kivempaan.

"On syytä ottaa ihan rauhallisesti, vaikka se ei minun ominaisin piirre olekaan", lahtelainen Satu Järvinen toteaa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Iranilainen Nima Maghsoodi sanoo, että sodan vaikutukset näkyvät myös Iranissa, missä on omiakin ongelmia. Hän pohtii, ettei yksittäinen ihminen voi vaikuttaa globaaleihin asioihin, mutta tunnelmaan ja omiin ajatuksiin kyllä.

– Iranissa yritämme olla yhdessä, keskustella yhdessä ja ajatella positiivisesti. Ihmisinä emme voi vaikuttaa niin paljon suuriin asioihin, mutta voimme vaikuttaa ilmapiiriin ja tunnelmaan.

Tampereen keskustassa tavattu iranilainen Nima Maghsoodi uskoo, että perheen kanssa yhdessä oleminen ja keskusteleminen auttavat vaikeina aikoina. Kuva: Antti Eintola / Yle

Enemmän rutiineja, vähemmän uutisia

Arkirutiineista ja päivärytmistä kiinnipitäminen auttaa vaikeiden tunteiden ja epävarmuuden kanssa. Monet myös pyrkivät rajoittamaan ahdistavien uutisten seurantaa.

Kriisipsykologi ja psykologian tohtori Eija Palosaari korosti Ylelle maaliskuussa, että uutisilta ei kannata sulkea silmiään, mutta tapahtumien seuraamista voi rajoittaa omalle mielelle sopivaksi. Voit lukea Palosaaren vinkit täältä.

Olavi Ahola oli Tampereella kalassa perjantaina aamulla.

– Ei ole käynyt maailmanpolitiikka mielessä. Mielenkiinto on nyt kalastuksessa.

Ahola toivoo, ettei uutisissa niin peloteltaisi koko ajan, vaikka huolia riittää kaikilla.

Vladimir Putinin julistama liikekannallepano on muuttanut tilannetta arvaamattomammaksi, Olavi Ahola ajattelee. Kuva: Antti Eintola / Yle

Rovaniemeläinen Jukka Hinkkanen puolestaan katsoo, ettei normaali kansalainen pysty vaikuttamaan maailmanpolitiikkaan muutoin kuin sympatisoimalla niitä, jotka kokevat vääryyttä.

– Maailma muuttuu ja pahoja asioita tapahtuu välissä.

"Pakkohan siihen on tottua, että maailma muuttuu. Tai ei tietenkään ole pakko tottua, mutta siihen tottuu, ikävä kyllä", Jukka Hinkkanen sanoo. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Millaisia tunteita viime viikkojen uutiset sinussa aiheuttavat? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 2.10.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle