Hyppää sisältöön

Kommentti: Ällistyttävää, miten paljon sekoilua mahtui yhden seuran jalkapallokauteen – kuka jää kaipaamaan HIFK:ta?

Ei ole epäilystäkään, etteikö Veikkausliigasta tällä kaudella pudonnut oikea joukkue, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Mika Halonen.

HIFK:n kannattajat antoivat mielipiteensä ottelussa Ilvestä vastaan.
Avgå alla – kaikille potkut. HIFK:n kannattajien mielipide ei jäänyt epäselväksi ottelussa Ilvestä vastaan. Kuva: Lehtikuva
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

HIFK:n putoaminen jalkapallon Veikkausliigasta sai sinettinsä sunnuntaina. Se ei ollut enää kummoinen uutinen. Stadin punaiset ovat voittaneet 25 ottelustaan yhden.

Se sen sijaan ällistyttää, kuinka monenmoista sekoilua yhden joukkueen yhteen kauteen mahtuikaan. Ei ole epäilystäkään, etteikö Veikkausliigasta tällä kaudella pudonnut oikea joukkue.

Kyse on totta kai kokonaisuudesta, mutta jaetaan pikakertaus urheilupuoleen ja talouspuoleen aloittaen ensimmäisestä. Pikakertaus ei tässä tapauksessa välttämättä tarkoita lyhyttä tekstiä.

Tavares, Paatelainen, Piccareta, Lönnström – vieläkö oikeudessa tavataan?

HIFK piti ennen joulua lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin kovin odotuksin Suomeen saapunut portugalilainen Bernardo Tavares. HIFK:lla oli kasassa tuolloin neljä pelaajasopimusta, mutta Tavares ja urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström vakuuttivat, ettei syytä huoleen ole.

Bruno Tavares i svart kostym med HIFK:s klubbmärke i bakgrunden.
Bernardo Tavares oli ennen HIFK-pätkäänsä valmentanut lähinnä Itä-Aasiassa. Kuva: EPA

Ennen kuin kausi alkoi Helsinkiin oli saapunut muun muassa Eero Markkanen, Sergei Eremenko ja Portugalia arvokisoissakin edustanut Beto, jota voi pitää yhtenä kaikkien aikojen meritoituneimmista vahvistuksista Veikkausliigassa.

Mutta joukossa oli myös paljon arpoja, jotka osoittautuivat sittemmin tyhjiksi.

Kun kautta oli pelattu yksi ottelu, Tavares häipyi perhesyihin vedoten. Muutama päivä myöhemmin hän teki sopimuksen Indonesiaan. Vedätettiinko HIFK:ta? Tekikö pätkäsopimuksista tunnettu Tavares nopeat johtopäätöksensä HIFK:n mahdollisuuksista?

HIFK on myöhemmin kertonut, että "Tavares osoittautui virheelliseksi valinnaksi". Jo ennen kauden alkua Lönnström oli informoinut seuran hallitusta, ettei valmentaja ole tehtäviensä tasalla.

Mixu Paatelainen.
Mixu Paatelainen palasi Veikkausliigaan huhtikuussa. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Sitten ruoriin tarttui kaikille tuttu nimi, Mixu Paatelainen.

Siitäkään ei selvitty ilman kuohuntaa, koska aiemmin Turun Interistä tuttu italialaisvalmentaja Fabrizio Piccareta kertoi julkisuuteen, että hänellä oli omien sanojensa mukaan jo sopimus HIFK:n kanssa.

Heinäkuussa MTV uutisoi, että Piccareta olisi haastamassa HIFK:ta oikeuteen. Piccaretan mukaan hän oli lähettänyt allekirjoitetun sopimuksensa takaisin HIFK:lle, mitä oli seurannut hiljaisuus.

Huhtikuun 17. päivä HIFK tiedotti palkanneensa Paatelaisen. Piccareta sai kertomansa mukaan vain pahoitteluviestin.

HIFK:n mukaan yksikään nimenkirjoitukseen oikeutettu ei ollut laittanut nimeään mihinkään sopimukseen ja että urheilujohto tiesi varmuudella, ettei sillä ole nimenkirjoitusoikeutta.

HIFK:n nykyinen puheenjohtaja Jan Walden kertoi Yle Urheilulle, että HIFK:ta ei ole haastettu oikeuteen, mutta piti sitä edelleen mahdollisena.

Fabrizio Piccareta.
Urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström olisi halunnut päävalmentajaksi Interistä tutun Fabrizio Piccaretan (kuvassa). Kuva: Samppa Toivonen / All Over Press

Lönnström oli tehnyt vuodesta 2018 vahvaa työtä HIFK:n urheilujohdossa, mitä tulee pelaajien löytämiseen vähin rahoin. Kaudella 2021 hän sai rakennettua sarjan pienimmällä budjetilla joukkueen, joka ylsi Veikkausliigassa kuudenneksi.

Nyt oli selvää, että välit seurajohtoon olivat menneet. Lönnström häipyi HIFK:sta elokuussa. Kyse ei selvästikään ollut vain näkemyseroista valmennuspalkkauksessa, vaan henkilökemiat olivat myrkyttyneet.

Lönnström avautui seuran toiminnasta mediassa, muun muassa Hufvudstadsbladetille. Hän ilmoitti, että "ei voi olla mukana nykyisen kaltaisessa toiminnassa".

Walden latasi myöhemmin takaisin. Hän sanoi, että jos HIFK määrättäisiin maksamaan Piccaretalle korvauksia, joutuisi maksajaksi Lönnström, joka "holtittomasti ylitti toimivaltansa". HIFK:n tiedotustilaisuus, jossa Walden kommentoi asiaa, on katsottavissa Instagramissa.

Mika Lönnström fotograferad i Helsingfors 2022.
Mika Lönnström arvosteli lähtönsä jälkeen muun muassa seuran suhtautumista kannattajiin ja pitkäjänteisyyden puutetta. Kuva: Mats Ahlnäs / Yle

Päävalmentaja Paatelainen avasi sanaisen arkkunsa Urheilulehdessä elokuun lopussa.

– Kun neuvottelin sopimuksesta HIFK:n riveihin, minulle puhuttiin ihan jotain muuta, Paatelainen ilmoitti.

Esimerkiksi luvatut vahvistukset jäivät hankkimatta, rahahanat olivat kiinni.

Kesällä Paatelainen sai kuitenkin tehdä muutoksia, kun muun muassa Beto poistui rivistä. Tilalle hankittiin Roman Eremenko ja monta muuta. HIFK sai kritiikkiä hankinnoistaan talousvaikeuksien keskellä, mutta seura kertoi, että palkkabudjetti on päinvastoin keventynyt.

HIFK tiedotti alunperin, että Paatelaisen sopimus on mallia 2+1 vuotta. Paatelainen sanoi Urheilulehdelle, että "ei se mielestäni niin ole".

Walden täsmensi, että sopimus on 2+1-vuotinen, mutta siinä on putoamispykälä.

Paatelainen kertoikin sunnuntaina STT:lle VPS-tappion jälkeen, ettei jatka seuran päävalmentajana ensi kaudella.

HIFK:n puheenjohtaja Jan Walden HIFK Fotbollin lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1. syyskuuta 2022.
Jan Walden siirtyi hallituksen jäsenen paikalta HIFK Fotboll Ab:n puheenjohtajaksi elokuun lopulla. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Punainen kortti viuhuu

Ennen sunnuntain kierrosta HIFK oli tehnyt 0,7 maalia per ottelu ja päästänyt 2,38 maalia. Se on hävinnyt kahdeksan kertaa vähintään kolmella maalilla. Alemman loppusarjan se aloitti 1–4- ja 1–5-tappioilla Oulua ja Ilvestä vastaan.

Paatelainen on kokeillut monenlaisia taktisia viritelmiä ja kiitellyt pelaajiaan sitoutumisesta. HIFK:n taso ei yksinkertaisesti riitä. Siitä ei voi Paatelaista syyttää, ellei tulisieluisen valmentajan syyksi sysätä hermokontrollia.

HIFK on ottanut seitsemän punaista korttia. Tähtimaalivahti Beto riehui Ilves-ottelussa heinäkuun alussa niin, että sai suoran punaisen kortin ja riehumisestaan kentän laidalla yhden ottelun lisää. Samaa ottelua Paatelainen seurasi katsomon puolelta toimitsijakieltonsa takia.

Maalivahti Beto huutamassa kentälle punaisen kortin jälkeen.
Beto raivosi itselleen Ilves-ottelussa pelikieltoa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Roman Eremenkon paluuottelu Interiä vastaan kaatui siihen, että kapteeni Sakari Mattila huusi itselleen kaksi varoitusta 23. minuutilla.

Kun alempi loppusarja alkoi HIFK:n osalta Oulun vieraana, Eetu Puron käsittämätön taklaus toi punaisen kortin jo 13. minuutilla.

Sakari Mattila saa punaisen kortin Inter-ottelussa Veikkausliigassa ottelussa HIFK–FC Inter Helsingissä 1. elokuuta 2022.
Sakari Mattila (oik.) puhui itsensä suihkuun Inter-ottelussa 1. elokuuta. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

"Seura-arjen vaikeus yllätti" – niin yllättää fanien uskollisuuskin

Loppuvuodesta 2021 HIFK Fotboll Ab:n omistus meni uusiksi, kun pääomistajiksi tulivat Heikki Pajunen, Janne Räsänen, Mirka Lod, Heikki Lehmuskoski ja Jan Holst. Elinkeinoelämässä kunnostautunut viisikko muodosti pienempien sijoittajien kanssa Stadin Tähdet Oy Ab:n, jolle siirtyi suurin omistajuus.

– Uusien omistajien johdolla talous on kuitenkin nyt saatu tasapainotettua ja organisaatio on valmis ottamaan uuden suunnan, HIFK iloitsi joulukuussa 2021.

Katin kontit.

Kesäkuussa seura julkaisi hätähuutonsa: akuutti tarve on puoli miljoonaa euroa tälle vuodelle ja 140 000 euroa kesäkuussa. Pajunen sanoi, että sijoittajat "yllättyivät, kuinka vaikeata seuran pyörittämäminen on".

Kannattajien anelu on surullinen, tympeä teko, mutta harmittavan yleinen suomalaisessa jalkapallossa.

Pajusen ja muiden Stadin Tähdet -yhtiön sijoittajien ansioksi on sanottava, että he pelastivat seuran konkurssin partaalta vuodenvaihteessa, jotta ylipäänsä kausi Veikkausliigassa oli mahdollinen.

Faneilta anelu toimi. On nostettava hattua siitä, miten HIFK:n intohimoinen kannattajaryhmä on jaksanut tukea joukkuettaan vuodesta toiseen.

On oikeastaan ihme, että HIFK:n fanien kuppi meni nurin vasta tällä viikolla 1–5 Ilves-tappiossa. HIFK:n fanipääty pysyi tyhjänä ottelun ensimmäiset 20 minuuttia protestina "hallituksen, jengin ja valmennuksen sekoilusta".

Ilkeää tai ei, HIFK:n nettisivuja ei voi lukea huvittumatta. Tiivistäähän tämä kuluneen kauden:

– Joukkue janoaa enemmän kuin mitään, että se voisi palkita mahdollisimman suuren yleisön voitolla sunnuntaina, koska sen koko yhteisö on ansainnut. Kuvitelkaa tilanne: pimenevä sunnuntai-ilta, monituhatpäinen yleisö, kotivoitto ja siitä seuraavat juhlat ottelun jälkeen, HIFK maanitteli ennen runkosarjan päättävää Oulu-ottelua.

Katsojia oli 936. HIFK hävisi 1–6.

Veikkausliiga tarvitsee HIFK:ta?

Kuva HIFK:n kannattajapäädystä Stadin derbyssä syksyllä 2022.
HIFK:n fanit kuin myös HJK:n fanit sekoilivat Stadin derbyssä. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

HIFK:n kohdalla on kuultu usein lause: "Veikkausliiga tarvitsee HIFK:ta".

Kenties suurin syy epämääräiseen fraasiin on viime vuosina ollut Stadin derbyjen huuma.

Fanit saivat tässä tekstissä jo ansaitut kehunsa, mutta osa porukasta on ansainnut haukkunsa. Viimeisimmästä Stadin derbystä oli suomalaisen jalkapallon maineelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Veikkausliigan katsojamäärät eivät päätä huimaa. Stadin derbyn kaltaiset tapahtumat eivät houkuttele satunnaiskatsojia otteluihin, päinvastoin.

Katsojien ääliökäyttäytyminen ei toki ole HIFK-johdon vika, eivätkä HJK:n fanit ole käyttäytyneet sen paremmin.

Yhtä lailla suomalaisen jalkapallon maineelle on haittaa siitä, mitä HIFK on tällä kaudella kokonaisuutena esittänyt.

Paatelainen toisti Urheilulehdessä tutut sanat: HIFK:lla on perinteitä, hienot fanit ja ainutlaatuinen yhteisö.

Siihen se jääkin. Ei ole stadionia, puitteita, pitkäjänteisyyttä tai kattavaa junioritoimintaa.

Omistajat vaihtuvat. Ongelmat, joista Lönnström pitkälti avautui, pysyvät.

Kuluja HIFK:ssa on peitelty jo vuosia.

– Kaikkein tärkein oppi on, että kulut eivät saa ylittää tuloja. Jatkossa HIFK käyttää rahaa vain sen verran, mitä sille sisään tulee. Ylioptimistisen budjetoinnin aika on ohi, kerrottiin HIFK:n tiedotteessa.

Melkoinen innovaatio...

Sitä HIFK joutuu nyt – täysin ansaitusti – harjoittelemaan Ykköseen. Seura ei ole enää ollut pääsarjakelpoinen.

Päivitetty kello 19.56: Lisätty tieto, että Paatelainen kertoi, ettei jatka päävalmentajana ensi kaudella.

Lue lisää:

Näin HIFK järjesteli talouttaan ennen kuin putoaminen Veikkausliigasta sinetöityi – puheenjohtaja vakuuttaa tarun jatkuvan

Tässä asetelmat Veikkausliigan kiihkeään kauden huipennukseen – Haka tyrmäsi Ilveksen Pirkanmaan herrana: "Tilapäinen juttu"

Palloliitto rankaisi HJK:ta ja HIFK:ta Stadin derbyn tapahtumista – molempien kannattajakatsomot suljetaan yhden ottelun ajaksi

Mikä saa ihmiset rähisemään urheilukatsomoissa? Tästä on kyse pandemian tehostamassa ilmiössä, jonka ongelmat puhuttavat Suomessakin

HIFK on keventänyt pelaajabudjettiaan uusista sopimuksista huolimatta – "Todella hyvässä kunnossa" oleva Roman Eremenko käytettävissä maanantaina

HIFK:n taloudellinen hätä "paljon pienempi" kuin kaksi viikkoa sitten – puheenjohtaja ei silti pysty lupaamaan kauden läpivientiä

Talousongelmat eivät yllättäneet HIFK:n faneja – runkopelaaja huokaisi syvään keskiyön pelin pyllähdyksen jälkeen: "Vaikea löytää sanoja"

Mixu Paatelainen vannoo, ettei Suomeen paluussa ollut kynnystä, vaikka Huuhkajat-pesti päättyi synkästi – "Pelkästään hyviä fiiliksiä"

Suosittelemme