Hyppää sisältöön

Yksityiseen oppilaitokseen tehty isku surmasi teinejä Kabulissa – monet uhreista kuuluvat hazara-vähemmistöön

Reilut kaksi vuotta vallassa ollut Taliban-hallinto on luvannut rauhoittaa maata, mutta väkivaltaisuudet Kabulissa ovat viime aikoina lisääntyneet.

Hazaroiden vainoa vastustava mielenosoitus Roomassa 30.9.2022. Kuva: Matteo Nardone / AOP

Ainakin 19 ihmistä kuoli ja lähes 30 haavoittui perjantaina koulukeskukseen tehdyssä itsemurhaiskussa Kabulissa, kertoo Taliban-hallinnon poliisi.

Isku tehtiin yksityiseen kouluun, kun siellä oli meneillään yliopiston pääsykokeeseen valmistava koe. Yleensä koulut ovat Afganistanissa kiinni perjantaina, joka on islamilaisten rukouspäivä.

Oppilaitos sijaitsee Dashti Barchin asuinalueella, jossa asuu shiiamuslimeihin kuuluvan hazaravähemmistön edustajia ja jossa on ollut aiemmin useita hyökkäyksiä naisia ja kouluja vastaan.

Ihmisiä etsimässä omaisiaan sairaalan ulkopuolella Kabulissa oppilaitokseen tehdyn itsemurhaiskun jälkeen. Kuva: AFP

Kabulilainen Ghulm Sadiq kertoo uutistoimisto AP:lle, kuinka hän kuuli kovaa ääntä ja näki savun nousevan korkeampaa koulutusta tarjoavan Kaaj-nimisen keskuksen alueelta.

– Saimme naapureideni kanssa siirrettyä yhdeksän kuollutta ja 15 haavoittunutta räjähdyspaikalta. Näimme lisää ruumiita luokkahuoneessa, hän kertoo.

Yksityiset oppilaitokset ja hazarat ovat olleet usein kohteena

Itsemurhaiskun kohteeksi joutuneessa oppilaitoksessa käy sekä poikia että tyttöjä. Suurin osa surmansa saaneista on tyttöjä, kertoo poliisi.

Hazara-vähemmistö on ollut ahdistetussa asemassa Afganistanissa vuosikymmenten ajan. Taliban-liikettä syytettiin heidän vainoamisestaan edellisen, vuodesta 1996 vuoteen 2001 kestäneen valtakauden aikana.

Taliban-hallintoa on vaadittu sallimaan tyttöjen koulunkäynti alemman peruskoulutuksen jälkeen. Kuvassa on koululaisia Kandaharissa. Kuva: EPA

Myös Taliban-hallintoa vastustava Afganistanissa toimiva äärijärjestö Isisin haara on kohdistanut iskujaan hazaroihin.

Sekä Taliban että Isis pitävät hazaroita harhaoppisina.

Tyttöjä käy oppilaitoksissa Talibanin kiellosta huolimatta

Tyttöjen koulut ovat olleet viime aikoina kiinni Kabulissa, sillä viime vuoden elokuusta vallassa ollut Taliban perui aiemman lupauksensa sallia tyttöjen koulunkäynti alemman peruskoulutuksen jälkee (siirryt toiseen palveluun)n.

Osa tytöistä on kuitenkin jatkanut koulunkäyntiä yksityisissä kouluissa.

Taliban nousi valtaan kansainvälisten joukkojen lähdettyä maasta viime vuonna. Talibanin uuden hallintokauden alussa väkivalta Afganistanissa väheni selvästi, mutta turvallisuustilanne on heikentynyt viime kuukausien aikana. Iskuja on ollut moskeijoihin ja siviilikohteisiin.

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut perjantain itsemurhaiskun tekijäksi.

Isisin haara teki iskun koulutuskeskukseen niin ikään Dashti Barchin alueella vuosi sitten. Yli 20 ihmistä kuoli, joukossa opiskelijoita.

Vuonna 2020 ryhmää syytettiin hyökkäyksestä sairaalan synnytysosastoa vastaan Dashti Barchissa. 25 ihmistä kuoli. Myös tämän vuoden huhtikuussa samalla asuinalueella oli useita ihmisiä surmannut isku.

Koulutuksen, ja etenkin tyttöjen koulunkäynnin estäminen ovat keskeisiä syitä siihen, että kansainvälinen yhteisö ei hyväksy Taliban-hallintoa. Myöskään muut ääriryhmät eivät hyväksy tyttöjen vapaata koulunkäyntiä.

Suosittelemme sinulle