Hyppää sisältöön

"Haen vain autoni ja palaan Venäjälle" – pyörällä Suomeen kiiruhtanut Mihail oli yksi Vaalimaan viimeisistä turisteista

Polkupyörällään Mihail pääsi ohittamaan rajajonon. Mihail ei ollut ainoa pyöräilija ennen hetkeä, jolloin venäläisten turistien maahantulo loppui.

Mihail saapui pyörällä Venäjältä Suomeen myöhään torstai-iltana. Kuva: Antro Valo / Yle
Kalle Schönberg,
Petri Kivimäki,
Helena Korpela

– Siellä oli tosi pitkä jono. Tänään tuli ilmoitus, että raja suljetaan. Minun piti nopeasti tehdä näin, kertoo venäläinen Mihail.

Mihail oli yksi viimeisistä, joka saapui Venäjältä rajan yli Suomeen Vaalimaan rajatarkastusaseman kautta myöhään torstai-iltana. Mihail saapui illalla kello 23:n aikoihin polkupyörällä.

Moni venäläinen yritti vielä viime tingassa päästä Suomeen, ennen kuin Suomi sulki rajansa venäläisiltä turisteilta puolelta öin.

Polkupyörällä Mihail pääsi ohittamaan rajajonon.

– Haen vain asiakirjani ja autoni Suomesta ja palaan sitten Venäjälle, hän kertoo.

Ainakin kolme tuli fillarilla

Kun vuorokausi oli vaihtunut ja maahantulorajoitukset astuneet voimaan, oli rajatarkastusaseman kohdalla vielä seitsemän henkilöautoa. Autojen matkustajat olivat sisällä rajatarkastusasemalla.

Samaan aikaan oman maahantulotarkastuksensa oli jo saanut tehtyä mies, joka iloisin mielin pyöräili Suomea kohti. Käsillään hän näytti voiton merkkiä.

Kun torstain ja perjantain välisenä yönä Venäjältä saapuivat Suomeen viimeiset turistit, oli joukossa myös yksi fillaristi. Hän vaikutti hyvin onnelliselta ylittäessään rajan Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Turistien rajanylitys loppui

Venäläiset turistit eivät enää pääse Suomeen ilman erityistä syytä. Historiallinen hetki koitti itärajalla torstain ja perjantain välisenä yönä.

Vaikka rajoitukset alkoivat, yön aikana Suomeen tuli silti satoja venäläisiä. Suurin osa maahantuloliikenteestä keskittyy Vaalimaalle, jossa maahan tuli yön aikana lähes 400 venäläistä.

Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Venäjältä Suomeen on perjantain aikana kello 11:een mennessä saapunut noin tuhat matkustajaa. Seuraamme rajaliikenteen tilannetta tässä jutussa.

Lue lisää:

Venäjältä on tullut perjantaina Suomeen yli tuhat ihmistä Kaakkois-Suomen kautta – Lapissa itärajan liikenne on lähes loppunut

Vaikka rajoitukset alkoivat, yön aikana Suomeen tuli satoja venäläisiä – näin aamu valkeni itärajan vilkkaimmalla raja-asemalla

Historiallinen hetki koitti itärajalla: näin puomi sulkeutui venäläisturisteilta – viimeisten joukossa saapui voitonmerkkiä näyttävä pyöräilijä

Suosittelemme sinulle