Hyppää sisältöön

Liikennehankkeet ja Saaristomeri Varsinais-Suomen kansanedustajien huolenaiheina – rahoitusta kaivataan ensi vuoden budjettiin

Kansanedustajat ehdottavat määrärahoja Turun kehätien, valtateiden 8 ja 9 sekä Kaarinan läntisen ohitustien toteuttamiseen sekä Salon itäisen ohikulkutien suunnitteluun.

Rekka ajautui betoniesteisiin Turun kehätiellä 14.4.2021
Kansanedustajat suuntaisivat rahaa useisiin maakunnalle tärkeisiin liikennehankkeisiin. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Hannu Vähämäki

Varsinais-Suomen kansanedustajaryhmä on jättänyt yhteisiä talousarvioaloitteita valtion ensi vuoden talousarviokäsittelyyn. Tavoitteina ovat maakunnan saavutettavuuden ja kestävän kehityksen edistäminen.

Kansanedustajat ehdottavat määrärahoja Turun kehätien, valtateiden 8 ja 9 sekä Kaarinan läntisen ohitustien toteuttamiseen sekä Salon itäisen ohikulkutien suunnitteluun.

– Investoinnit liikenteen sujuvuuteen maakunnan satamien ja valtateiden välillä sekä telakan ja autotehtaan saavutettavuuden vahvistaminen ovat olennaisia asioita Varsinais-Suomen menestymisen kannalta, toteaa kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) tiedotteessa.

Saaristomerelle tuntuva täsmärahoitus

Kansanedustajaryhmä edellyttää myös Uudenkaupungin ja Laitilan taajamien välisen kevyen liikenteen väylän rakentamista sekä pyörätietä Saariston rengastielle Nauvoon. Lisäksi kansanedustajaryhmä vaatii rahoitusta Saaristomerelle.

– Hallituksen Saaristomeri-ohjelman tiekartassa tunnistetaan merkittäviä vesiensuojelutoimenpiteitä, joiden rahoituksessa ja toimeenpanossa on puutteita. Tiekartan 18 miljoonan euron rahoitusta ei löydy budjetista. On syytä ryhtyä sanoista tekoihin ja korvamerkitä rahoitus talousarvioon.

– Tarpeellisia toimia ovat esimerkiksi lannan siirto ja maanparannusaineiden laajentaminen, sanoo kansanedustajaryhmän varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) tiedotteessa.

Tunnin juna hyvällä mallilla

Kansanedustajien mielestä maakunnalle tärkeä Turun ja Helsingin nopea junayhteys eli Tunnin juna on hyvässä suunnittelutilanteessa, eikä hanke vaadi rahaa ensi vuoden budjetista.

Raideliikenteen kehittämiseen ehdotetaan kuitenkin rahoitusta paikallisjunien osalta.

– Paikallisjunaliikenteen käynnistämiseksi Liikenne- ja viestintäministeriön ostamaa liikennettä voisi laajentaa Varsinais-Suomeen. Tällä saataisiin alulle Turun ja Uudenkaupungin, Loimaan sekä Salon välinen paikallisjunaliikenne, toteaa Saara-Sofia Sirén.

Suosittelemme sinulle