Hyppää sisältöön

EU:n energiaministerit sopuun: Sähköä on säästettävä ja energiayhtiöiden voittoja leikataan – Lintilä: Suomessa vaikutukset vähäiset

EU-komission jäsenmaille ehdottamilla toimilla voitaisiin saada sen mukaan saada jopa 140 miljardia euroa, jolla voitaisiin tukea kotitalouksia ja yrityksiä.

EU:n energiaministerit koolla Brysselissä, tiedotustilaisuus
EU:n energiaministerit koolla Brysselissä, tiedotustilaisuus

EU:n energiaministerit ovat päässeet sopuun energiakriisiin räätälöidystä hätäpaketista kokouksessaan Brysselissä.

  • Sähkönkulutusta vähennetään 10 prosenttia kuukaudessa ja viisi prosenttia kulutushuipuista
  • Ylisuuria voittoja tekeviä matalien kustannusten energiayhtiöitä verotetaan
  • Fossiilista energiaa tuottavilta yrityksiltä peritään solidaarisuusmaksu
  • Näin saatavilla tuotoilla autetaan kalliista sähköstä kärsiviä kotitalouksia ja pk-yrityksiä

Merkittävin näistä on kulutuksen vähentäminen, joka on nopein keino vaikuttaa hintaan, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan perjantaina iltapäivällä.

Jäsenmaiden tulisi pyrkiä vähentämään kuukausittaista sähkönkulutusta kymmenellä prosentilla. Kulutushuippujen aikaista kulutusta jäsenmailla on velvollisuus vähentää viidellä prosentilla.

Suomi on pärjännyt tässä erittäin hyvin, ja kulutushuippujen osalta vaikutukset näkyvät jo, Lintilä sanoi.

Energian hinta on noussut vuoden aikana reippaasti. Hätäpaketilla halutaan varautua myös siihen, että sähköstä tulisi talven kylminä kuukausina pulaa. Kaikki toimet ovat väliaikaisia.

"Tuottoarvio yläkanttiin"

Kalliin sähkön takia kärsiviä kotitalouksia ja pieniä ja keskisuuria yrityksiä tuetaan leikkaamalla energiayhtiöiltä ylisuuria tuottoja. Ydinvoiman, uusiutuvien energialähteiden ja turpeen avulla sähköä tuottavien yritysten voittoja leikataan, jos ne ovat yli 180 euroa megawattitunnilta.

Käytännössä valtiot keräisivät tietyn rajan ylittävät voitot ja ohjaisi ne kuluttajien sähkölaskujen pienentämiseen.

Suomen osalta ylisuurten tuottojen leikkaaminen tarkoittaa veroa, ja se on jo valmistelussa, sanoi työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Riku Huttunen tiedotustilaisuudessa.

Ylisuurien voittojen leikkaamisesta ja solidaarisuusmaksusta voisi EU-komission laskelmien mukaan kertyä jopa 140 miljardia euroa, jolla voitaisiin tukea kotitalouksia ja yrityksiä. Valtaosa summasta tulisi voittojen leikkaamisesta ja loput solidaarisuusmaksusta.

Lintilä pitää arviota ylämittaisena. Suomessa tuotto voisi hänen mukaansa olla kymmeniä miljoonia, enintään sata miljoonaa euroa.

Fossiilista energiaa tuottavilta yrityksiltä peritään väliaikainen solidaarisuusmaksu, mutta se ei Lintilän mukaan koske yhtään suomalaista yhtiötä.

Tilanne pian vaikeampi kuin koronassa

Lintilä pitää tilannetta kaikkineen hyvin vakavana.

– Tilanne alkaa kohta vaikeudessaan ylittää jopa koronapandemian aikaa.

Tunnelma kokouksessa oli Lintilän mukaan hyvin yhtenäinen, vaikka jäsenmailla on erilaisia näkökulmia ja painotuksia.

Kaasun hintakaton suhteen maiden näkemykset kuitenkin eroavat eikä viidentoista maan ajamasta hintakatosta päästy sopuun.

Mielipiteet kaasun hintakatosta ovat jakautuneet selkeästi kahteen leiriin. Esimerkiksi Ranska, Italia ja Puola haluaisivat hintakaton, mutta muun muassa Saksa ja Itävalta ja Hollanti vastustavat. Hintakaton pelätään rajoittavan kaasun tarjontaa.

EU:n puheenjohtajamaan Tšekin energiaministeri Josef Sikela Brysselissä perjantaina. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

EU:n puheenjohtajamaan Tšekin energiaministeri Josef Sikela kiitteli tiedotustilaisuudessa kokouksen tuloksia, mutta sanoi, että työtä on vielä tehtävänä.

Jäsenmaat vaativat lisää toimia energiakriisin ratkaisuun ja Tšekki on valmis viemään EU-komission ehdotuksia nopeasti eteenpäin, hän sanoi.

EU:n energiakomissaari Kadri Simsonin mukaan seuraava talvi voi olla vielä tulevaa hankalampi.

EU-komissaari Kadri Simson kuvattiin Brysselissä perjantaina aamulla ennen energiakokouksen alkua. Kuva: John Thys / AFP

EU:n energiaministerien kokouksen tiedotustilaisuuden tallenteen voi katsoa tästä jutusta tai Yle Areenasta.

Uutinen päivittyy

Voit keskustella aiheesta 1.10. klo 23 saakka.

Lue lisää:

EU-ministerit pohtivat hätätoimia energiakriisin ratkaisemiseksi – näillä keinoilla sähkön ja lämmityksen hintaa halutaan hillitä

Suomen energiankulutus laski – sähköä tuotetaan itse aikaisempaa enemmän

Suosittelemme sinulle