Hyppää sisältöön

Totuus- ja sovintokomission työ jatkuu: Saamelaiskäräjät valitsi viimein kaksi uutta komissaaria eronneiden tilalle

Saamelaiskäräjät kokoontui perjantaina jälleen käsittelemään totuus- ja sovintokomission jatkoa.

Uudet komissaarit ovat Anni-Siiri Länsman ja Heikki Paltto. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjät on valinnut kaksi uutta komissaaria eronneiden tilalle, ja valtion ja saamelaisten välinen totuus- ja sovintokomissio pääsee jälleen jatkamaan työtään. Asiasta päätettiin perjantaina saamelaiskäräjien täysistunnossa.

Uudet komissaarit ovat Anni-Siiri Länsman ja Heikki Paltto.

Inarilaislähtöinen Anni-Siiri Länsman on yhteiskuntatieteiden tohtori ja Oulun yliopiston humanistiseen tiedekuntaan kuuluvan saamen kielten ja kulttuurin osaston, Giellagas-instituutin, johtaja.

Lemmenjokelainen poronhoitaja ja yrittäjä Heikki Paltto puolestaan on entinen saamelaiskäräjien jäsen ja nykyinen saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja. Paltto on kertonut aiemmin, että jos hänet valitaan komissaariksi, hän jättää vaalilautakunnan puheenjohtajuuden.

Elokuun alussa saamelaiskäräjät ei valinnut kahta uutta komissaaria eronneiden tilalle, vaan päätti sen sijaan laittaa totuus- ja sovintokomission tauolle. Valtioneuvosto kuitenkin pyysi käräjiä valitsemaan uudet komissaarit 30.9. mennessä. Se on ehtona sille, että jo nimetty komissio ja sen sihteeristö voi jatkaa toimintaansa.

Tästä syystä saamelaiskäräjien hallitus totesi, että elokuussa tehty päätös komission tauosta ei ollut toteuttamiskelpoinen sellaisenaan.

Komission alkuperäinen kokoonpano hajosi keväällä

Sovintokomission haasteet alkoivat viime toukokuussa, kun kaksi saamelaiskäräjien alun perin valitsemaa komissaaria päätti jättää luottamustehtävänsä. Myös pääsihteeri erosi virastaan.

Saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin tarkoituksena on tunnistaa ja arvioida historiallista ja nykyistä syrjintää, mukaan lukien valtion sulauttamispolitiikkaa, sekä oikeuksien loukkauksia ja niiden vaikutuksia nykyisessä tilanteessa.

Alkuperäisen aikataulun mukaan totuus- ja sovintokomission raportti tulisi luovuttaa valtioneuvostolle, saamelaiskäräjille ja Kolttien kyläkokoukselle 30.11.2023 mennessä.

Suosittelemme sinulle