Hyppää sisältöön

Sähkön hinta on taas huippulukemissa, vaikka Olkiluoto 3 pyörii ensimmäistä kertaa täydellä teholla – tästä syystä hinta ei laske

Olkiluoto 3 on tuottanut tänään sähköä ensimmäistä kertaa täydellä 1600 megawatin teholla. OL3 hoitaa maan tämän hetken sähköntarpeesta 19 prosenttia.

Olkilodon uuden kolmosvoimalan käynnistys on myöhästynyt yli 10 vuotta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Olkiluodon uusi OL3-ydinvoimala on tuottanut perjantaina sähköä ensimmäistä kertaa täydellä 1600 megawatin teholla. Se on paljon, noin 19 prosenttia maan tämän hetken sähköntarpeesta.

Tämän luulisi jo näkyvän sähkön pörssihinnoissa, mutta ei: Nordpoolin noteeraus perjantain 30.9. verottomaksi keskihinnaksi oli 37,6 senttiä kilowattitunnilta (c/kwh). Se on syyskuun toiseksi korkein hinta. Nousua edellispäivästä 15 c/kwh.

Selitykseksi ei käy se, että tämän päivän hinta on lyöty lukkoon jo torstaina.

– Kyllä jo eilen oli tiedossa, että OL3 tuottaa tänään sähköä täysillä, sanoo johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Yksi selitys on mankala-periaate. Olkiluoto myy kaiken sähkönsä omistajilleen omakustannushintaan. Suuria omistajia ovat esimerkiksi Fortum ja Kemira sekä Pohjolan Voiman kautta UPM ja lukuisat suomalaiset sähköyhtiöt.

Tuulivoimalla tuotettiin elokuussa 10 prosenttia maan sähköstä, ja osuus nousee kovaa vauhtia koko ajan Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Mutta yhtä kaikki OL3 on tänään lisännyt rutkasti sähkön kokonaistarjontaa.

Kovaa pörssihintaa selittääkin tuulivoima.

– Tänään on ollut aika tuuleton päivä eli tuulivoimaa on kertynyt vähän, Paananen kertoo.

Suomen tuulivoimaloiden nimellisteho on noin 4400 megawattia eli enemmän kuin Olkiluodon kolmen voimalan yhteisteho. Mutta tyynen sään vuoksi tuulisähköä on syntynyt tänään vain noin 30 megawatin teholla eli hyvin vähän.

Johtaja Pekka Salomaa energiateollisuudesta kertoo, että tuulivoima heiluttaa sähkön pörssihintoja nykyisin jo todella paljon. Tuulisena päivänä tuulisähköä syntyy paljon ja hinta painuu. Tyynellä kallistuu.

Hintasahausta jyrkentää se, että tuuliset ja tyynet osuvat Pohjoismaissa samoihin päiviin. Kun Suomessa tuulimyllyt pyörivät vinhasti, niin sama on silloin meininki Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassakin. Tämän näkee helposti Elstatistikin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Uusi voimala harventaa piikkejä

Mutta mikä hintamerkitys Olkiluodon uudella kolmosvoimalalla sitten on?

– Se tuo pohjalle perusvoimaa ja vähentää tarvetta ottaa käyttöön kalleimpia tuotantomuotoja, lähinnä hiili- ja kaasuvoimaloita. Hintapiikit harvenevat ja pidemmällä aikavälillä keskimääräinen hinta voi laskea hiukan, Paananen sanoo.

Salomaan mukaan uusi voimala vakauttaa hintoja ja ilman sitä sähkö voisi olla vielä kalliimpaa. Mutta paluuta aiempiin melko vakaisiin hintoihin ei Salomaan mukaan ole.

– Kun nyt on ollut hirvittävän suuria hintavaihteluita, niin jatkossa näemme vain suuria vaihteluita. Ja hulluja päiviä tulee.

Se johtuu siitä, että jatkossa yhä useampi megawatti tuotetaan vaihtelevalla tuulella, kun esimerkiksi kivihiilivoimalan valtti oli tasaisuus. Tuotanto oli vakaata säästä riippumatta.

Tuulivoimalla tuotettiin elokuussa 10 prosenttia maan sähköstä, ja osuus nousee kovaa vauhtia koko ajan. Ydinvoiman osuus oli elokuussa 31 prosenttia.

Olkiluoto 3 käy ensimmäistä kertaa täydellä teholla.

Voit keskustella aiheesta 1.10. klo 23 saakka.

Lue myös:

Suomen energiankulutus laski – sähköä tuotetaan itse aikaisempaa enemmän

Suosittelemme sinulle