Hyppää sisältöön

Mika Aaltola uskoo, että Kremlissä vallitsee "aika suuri pelko" – näin hän tulkitsee Putinin julistuspuhetta

Puheessaan Putin uhosi Venäjän puolustavan "uusia alueitaan" kaikin keinoin. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola mukaan Putin puhuu kovemmista keinoista, joilla vihjataan ydinaseisiin.

Mika Aaltola kommentoi Putinin puhetta Ukrainan alueiden laittomasta liittämisestä osaksi Venäjää
Mika Aaltola kommentoi Putinin puhetta Ukrainan alueiden laittomasta liittämisestä osaksi Venäjää
Eelis Rytkönen

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti perjantaina puheen, jossa hän odotetusti julisti neljän Ukrainan alueen liittämisestä Venäjään.

Putinin mukaan Luhansk, Donetsk, Herson ja Zaporižžja ovat nyt osa Venäjää. Venäjä on järjestänyt alueilla laittomat näytösluontoiset kansanäänestykset alueiden itsenäistymisestä ja liittämisestä Venäjään.

Puheessaan Putin uhosi Venäjän puolustavan "uusia alueitaan" kaikin keinoin. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola mukaan Putin puhuu kovemmista keinoista, joilla vihjataan ydinaseisiin.

– On ehkä epätodennäköistä, että Venäjä kuitenkaan niitä käyttäisi, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Venäjältä puuttuu ydinaseita hallussa pitävän suurvallan vastuu. Uho ydinaseilla voi houkutella muita maita hamuamaan ydinaseita, jotta niillä olisi pelote mahdollisen hyökkäyksen varalta. Esimerkiksi Ukraina luopui ydinaseistaan Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä.

Aaltola totesi, että Putinin puhe ei muuta tilannetta Ukrainassa. Länsimaissa ei kannata pelätä, mutta valppauteen on aihetta.

– Länsimaiden pitää jatkaa tukea Ukrainalle, pitää laittaa omaa puolustusta kuntoon, Aaltola totesi.

EU on tuominnut Venäjän laittoman julistuksen.

Merkki pelosta Kremlissä

Putinin allekirjoitettua laittomat alueiden liittämisen asiakirjat, sali puhkesi suosionosoituksiin. Taustalla häilyvät kuitenkin Venäjän kannalta epäsuotuisat tapahtumat.

Putin piti puheensa samaan aikaan, kun Venäjän liikekannallepanossa on ollut ongelmia, ja Ukraina on saavuttanut voittoja itäisessä Ukrainassa.

– Uskon, että Kremlissä vallitsee aika suuri pelko tässä tilanteessa, Aaltola sanoo.

Venäjän vetäytyminen Ukrainasta voisi asettaa vaakalaudalle Venäjän mahdin. Vetoamalla ydinaseisiin Venäjä vetoaa resursseihin, joita sillä on käytössä.

– Maat lähialueilla Keski-Aasiasta Kaukasiaan eivät pelkää enää Venäjää samalla tavalla kuin ennen, Aaltola sanoo.

Venäjän historia supervaltana näkyi jälleen Putinin retoriikassa. Putinin mukaan ukrainalaiset revittiin irti kotimaastaan, kun Neuvostoliitto hajosi. Hän kuitenkin kertoi, että alueita liittämällä Venäjä ei tavoittele Neuvostoliiton palauttamista.

Lisäksi Putin käytti suuren osan puheestaan länsimaiden kritisoimiseen. Hän esimerkiksi totesi, että länsimaat etsivät keinoja Venäjän heikentämiseen.

Neuvottelupuheet kumarrus Turkille

Putin väitti puheessaan, että Venäjä olisi valmis neuvottelupöytään Ukrainan kanssa.

Ongelmana on, että Venäjä itse vaikeuttaa neuvottelujen aloittamista liittämällä laittomasti Ukrainan alueita itseensä. Putinin mukaan Ukrainan johdon täytyisi kunnioittaa "liitettävien" alueiden asukkaiden tahtoa.

Venäjän näytösluontoisissa kansanäänestyksissä alueiden asukkaat ovat Venäjän mukaan äänestäneet Venäjään liittymisen puolesta.

Käytännössä Putinin puheet neuvotteluista ovat kumarrus kohti Turkkia, arvioi Aaltola. Turkki on tarjoutunut välittämään neuvotteluita Ukrainan ja Venäjän välillä.

– Kyllä Venäjälläkin tiedetään, että jonkinlainen poispääsy tästä tilanteesta pitäisi olla, mutta aika neuvotonta tuntuu olevan, Aaltola sanoo.

Toisaalta Aaltola muistuttaa, että Venäjä voisi vetäytyä Ukrainasta milloin vain ja päättää siten sodan.

Yle haastatteli Mika Aaltolaa turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän Helsinki Security Forumin yhteydessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 1. lokakuuta kello 23:een saakka.

Putin julisti Venäjän "liittäneen" neljä Ukrainan aluetta itseensä. Liitokset tuomittiin laittomina ympäri maailmaa.

Suosittelemme sinulle