Hyppää sisältöön

Oulu nopeutti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin pääsyä AVI:n huomautuksen jälkeen

Aluehallintoviraston mukaan Oulussa on nyt saatu korjattua epäkohdat, joista kaupunki sai virastolta aiemmin huomautuksen.

Huomautukseen Oulussa johti maaliskuussa lastensuojeluun tehty valvontatarkastus, jossa kävi ilmi, että sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä ylitti lastensuojelulain henkilöstömitoituksen. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston mukaan Oulussa on onnistuttu korjaamaan lasten ja nuorten psykiatrisissa palveluissa olleet puutteet, joista kaupunki sai keväällä huomautuksen aluehallintovirastolta.

Huomautuksen syynä oli, ettei kaupunki pystynyt tarjoamaan lapsille ja nuorille riittävän nopeaa pääsyä kiireettömiin psykiatrian hoitoihin. AVI vaati asioiden korjaamista kesän loppuun mennessä.

Kaupungilla ei huomatuksen mukaan ollut tarpeeksi työntekijöitä. Epäkohdista aluehallintoivirastolle raportoivat lastensuojelun sosiaalityöntekijät.

Vielä keväällä yli kolme kuukautta lasten- ja nuorisopsykiatrisiin palveluihin jonottaneiden määrä lisääntyi Oulussa, eivätkä kaupungin siihen mennessä tekemät yritykset korjata tilannetta olleet purreet. Tämän takia hoitotakuun vaatima kolmen kuukauden takaraja hoitoonpääsyssä ylittyi.

Oulu on huomautuksen jälkeen helpottanut hoitoon pääsyä vuokratyövoiman sekä ostopalvelujen avulla. Myös yhteistyötä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa on kehitetty.

AVI:n tuoreen selvityksen mukaan tilanne on nyt palautunut lain vaatimalle tasolle, mutta se muistuttaa, että se seuraa edelleen Oulun kaupungin lasten ja nuorten pääsyä kiireettömiin psykiatrisiin palveluihin.

Suosittelemme sinulle