Hyppää sisältöön

Kirkkonummen 185-metriseen torniin suunnitellaan vierailumahdollisuutta – projektin on tarkoitus edetä pikavauhtia

Suunnitelmana on aloittaa rakentaminen jo alkuvuodesta 2023. Merikaapelitornista tulisi toteutuessaan Suomen korkein rakennus.

Prysmian Group valmistaa ja kuljettaa merikaapeleita. Suunniteltu torni nousisi taustalla näkyvälle yhtiön Pikkalan tehtaalle. Kuva: Prysmian Group Finland

Kirkkonummen Pikkalaan suunniteltuun merikaapelitorniin tutkitaan vierailujen mahdollistamista yhdessä rakennuksen suunnittelijoiden kanssa.

Hankkeesta vastaavan Prysmian Groupin Suomen toimintojen toimitusjohtaja Fernandino Quartuccio kertoo, että torniin saattaa tulla tilat kutsuvieraille.

– Tässä pitää ymmärtää, että tämä on kuitenkin teollisuuslaitos, joten emme ole rakentamassa sinne kattoravintolaa. Mutta kuitenkin, rajoitettu vierailumahdollisuus rakennukseen pitäisi tulla, Fernandino Quartuccio kertoo.

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio toteaa, että tornista voisi toteutuessaan tulla maamerkki, josta Kirkkonummi mahdollisesti muistettaisiin.

– Vierailumahdollisuus torniin voisi olla mielenkiintoinen ajatus, mutta sen mahdollistaminen on tietysti yrityksen itsensä päätettävissä oleva asia, Aarnio sanoo.

Toteutuessaan uusi 185 metriä korkea ja Quartuccion arvion mukaan 23–24-metriä leveä, todennäköisesti sylinterimäinen rakennus olisi Suomen selvästi korkein.

Vertailun vuoksi Tampereen Näsinneula kurottuu 168 metriin asti. Kalasataman tornitalo Majakka on 134 metrin mitallaan Suomen korkein asuinrakennus.

Torni kohoaa korkeuksiin pikaisella aikataululla

Quartuccion mukaan yhtiön suunnitelmana on aloittaa rakentaminen vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, ja sen pitäisi valmistua seuraavana vuonna.

Hän kertoo, että aikataulu on tarkoituksella nopea. Taustalla on muun muassa EU:n suunnitelma lisätä merituulivoiman kapasiteettia moninkertaiseksi tulevina vuosikymmeninä.

– Onneksemme merenalaisten kaapeleiden kysyntä on kasvanut valtavasti, kiitos energiasiirtymän. Tällä hetkellä saamme paljon pyyntöjä asiakkailta, joten meidän on ensiarvoisen tärkeää olla mahdollisimman nopeita, Quartuccio sanoo,

Kunnanohtaja Aarnio toteaa, että ei pidä hankkeen aikataulua mahdottomana, mutta se vaatii ponnisteluja kaikilta osapuolilta.

– Tämä aikataulu kuulosta aika nopealta, kun huomioidaan, että rakennuksen tekninen suunnittelu on erityisen vaativaa. Puhutaan kuitenkin erikoisrakenteesta ja siihen liittyvistä vaateista, hän sanoo.

Kirkkonummen kunta ei ole vielä saanut rakennuslupapyyntöä, mutta yhtiö viimeistelee parhaillaan suunnitelmia ja ne aiotaan esitellä tämän syksyn aikana.

Lue myös:

Uusimaalainen Kirkkonummen kunta saa Näsinneulaakin korkeamman rakennuksen – ennätystornin on tarkoitus nousta meren rannalle pikavauhtia

Suosittelemme sinulle