Hyppää sisältöön

Näin HIFK järjesteli talouttaan ennen kuin putoaminen Veikkausliigasta sinetöityi – puheenjohtaja vakuuttaa tarun jatkuvan

HIFK:n kausi Veikkausliigassa oli uhattuna talousvaikeuksien takia. Veikkausliigan entinen toimitusjohtaja Jan Walden hyppäsi ruoriin elokuun lopussa. Hän kertoo, miten asioita on sittemmin järjestelty.

HIFK:n kausi on ollut musta. Yöttömän yön ottelussa kesäkuussa tuli 1–5-tappio VPS:ää vastaan. HIFK on hävinnyt kahdeksan ottelua vähintään kolmen maalin erolla. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Helsingin IFK:n putoaminen jalkapallon miesten pääsarjasta sai sinettinsä sunnuntaina, kaksi kierrosta ennen kauden loppua. Joukkue koki kauden 18. tappionsa, kun se hävisi VPS:lle 0–4.

HIFK:n kausi Veikkausliigassa on ollut erittäin synkkä. Se on voittanut vain yhden ottelun ja kärsinyt merkittävistä talousvaikeuksia, joiden vuoksi kausi uhkasi katketa jo keskellä kesää.

Kesäkuun puolivälissä seura julkaisi avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin, että akuutti tarve on 140 000 euroa kesäkuussa ja puoli miljoonaa euroa tälle vuodelle.

HIFK:n yhteisö lähti ahkerasti tukemaan seuraansa. Heinäkuun alussa vielä tuolloin HIFK Fotboll AB:n puheenjohtajana toiminut Heikki Pajunen kertoi, että "hätä on paljon pienempi".

Sittemmin HIFK:n puheenjohtajaksi hallituksen jäsenen paikalta on siirtynyt Veikkausliigan entinen toimitusjohtaja Jan Walden.

Syyskuun 1. päivä Waldenin pitämässä tiedotustilaisuudessa ydinviesti oli (siirryt toiseen palveluun), että HIFK ei ole kuolemassa, seura ei ole menossa konkurssiin, Veikkausliigan kausi pelataan loppuun ja kaikki työpaikat säilyvät.

Walden avasi HIFK:n tilannetta lisää Yle Urheilulle tällä viikolla ennen kuin jo kauan selviöltä näyttänyt putoaminen varmistui.

– HIFK:lla on usein ollut vaikeita vuosia. Nyt on ollut erityisen hankala.

Jan Walden siirtyi HIFK Fotboll Ab:n puheenjohtajaksi elokuun lopussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Heikki Pajusen johtama yhtiö "pelasti seuran"

HIFK oli menossa nurin viime vuoden lopussa. Silloin liigatoimintaa pyörittävän HIFK Fotboll Ab:n pääomistajaksi ryhtyi Heikki Pajusen johtama sijoittajaryhmä, nimellä Stadin Tähdet Oy Ab perustettu yhtiö.

HIFK:n kulisseissa oli kuohunut jo vuotta aiemmin, jolloin yhteistyö kiinalaisomistajan Lucas Chang Jinin kanssa päättyi erimielisyyksiin. Kaudella 2021 liigayhtiön suurin omistaja oli ollut yhdistysmuotoinen HIFK Soccer rf.

Pajusen johtama yhtiö pelasti HIFK:n, mutta rahoitus loppui toukokuussa. HIFK on kertonut, että Ukrainan sota vaikutti sekä HIFK:n takana olleiden sijoittajien liiketoimiin että myös potentiaalisten uusien sijoittajien halukkuuteen.

Siinä vaiheessa tarvittiin lisärahoitusta noin 400 000, jolloin HIFK julkaisi hätähuutonsa seurayhteisölle. Noin puolet puuttuvasta summasta saatiin kasaan kannattajien avulla.

Heikki Pajunen veti puheenjohtajana HIFK Fotboll Ab:tä loppuvuodesta 2021 tämän vuoden elokuuhun. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Pajusen johdolla Helsingin Tähdet makseli vuoden 2021 puolella HIFK:n akuutteja velkoja.

Waldenin mukaan vuoden 2022 puolella tulot eivät olleetkaan sitä luokkaa, mitä oli ajateltu. Siinä vaiheessa Helsingin Tähdet, jossa Pajunen oli suurin omistaja, lainasi rahaa HIFK:lle enemmän kuin oli suunniteltu.

Se raha, mitä Pajusen kautta seuralle lainattiin, oli lyhytaikaista lainaa, joka erääntyi elokuussa.

Erääntyneet lainat HIFK on saanut neuvoteltua lyhytaikaisista veloista pitkäaikaisiksi pääomalainoiksi. Nämä velat erääntyvät vasta vuosien päästä, ja HIFK maksaa niitä vain siinä tapauksessa, että seura on vakavarainen.

– Se tarkoittaa, että kun tämä kausi päättyy, seuralla ei ole isoja määriä akuuttia velkaa. Järkevällä taloudenpidolla velkaa ei tulekaan lisää, sanoo Walden.

Tulevaisuuteen "kutakuinkin puhtaalta pöydältä"

Kun kannattajat toivat HIFK:n kassaan puolet mainitusta 400 000 euron vajeesta, alkoi Walden puuhaamaan toista puolta.

– Se on saatu. Elo-syyskuun vaihteessa pystyimme kertomaan, että näiden sijoitusten turvin HIFK voi pelata kauden loppuun ja aloittaa tulevaisuuden kutakuinkin puhtaalta pöydältä.

Heinäkuussa aloitetun prosessin vetäjänä toiminut Walden sai mukaan noin 10–15 henkilöä tai yritystä, minkä lisäksi taustalla on erilaisia osakekauppoja.

HIFK on kertonut, että uuden järjestelyn myötä aiemmin suurimpana omistajana toimineen Helsingin Tähdet Oy Ab:n omistus putoaa 15 prosenttiin ja uuden yhteenliittymän osuus osakkeista on noin 40 prosenttia. Uusista osakkaista ei ole vielä tiedotettu tarkemmin lukuun ottamatta Waldenin yhtiötä Belker Oy:tä.

Mixu Paatelainen tuli päävalmentajaksi huhtikuussa. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Kun HIFK julkaisi (siirryt toiseen palveluun) huhtikuussa päävalmentaja Mixu Paatelaisen sopimuksen, kerrottiin sen mitaksi 2+1 vuotta.

Walden täsmentää, että sopimus on kaksivuotinen, jossa on erilaisiin ehtoihin sidottuja optioita kolmannesta. Sopimuksessa on Waldenin mukaan niin sanottu putoamispykälä, eli sopimus jatkuu vain, jos molemmat osapuolet niin haluavat.

Sekä seuralla että Paatelaisella on mahdollisuus siis katkaista sopimus tämän kauden päätyttyä.

Paatelainen kertoikin STT:lle VPS-tappion jälkeen, ettei jatka seuran päävalmentajana.

– Olemme seurajohdon kanssa keskustelleet jatkosta. Alun perin mieli oli molemmin puolin, että haluamme jatkaa ja rakentaa. Asiaa mietittyäni ehkä näin on kuitenkin parempi, Paatelainen kommentoi.

Pelit jatkuvat Ykkösessä

Onko satavarmaa, että HIFK jatkaa Ykkösessä vai onko taloustilanne yhä niin huolestuttava, etteivät pelit siellä mahdollisesti jatku?

– Kun kokosin porukkaa tähän taakse heinä-elokuussa, kaikille, jotka rahojaan laittoivat, oli selvää, että nyt ollaan pelastamassa HIFK:ta. Ei olla pelastamassa liigapaikkaa, vaan olemassaolo. Näille yrityksille ja ihmisille HIFK on yhtä tärkeä, on se Ykkösessä tai liigassa, Walden vakuuttaa.

– Ykkönen on pirullisen haastava sarja. Kuluja on, mutta tulojen eteen pitää tehdä todella paljon hommia.

Walden sanoo, että Ykkösen budjetin suunnittelu on erittäin vaikeaa.

– Sillä sarjatasolla – jos missä – tukijat, kannattajat ja yleisö määrittelevät resurssien tason.

Juttua päivitetty 19.32: Lisätty Paatelaisen kommentti STT:lle.

Lue lisää:

Kommentti: Ällistyttävää, miten paljon sekoilua mahtui yhden seuran jalkapallokauteen – kuka jää kaipaamaan HIFK:ta?

Tässä asetelmat Veikkausliigan kiihkeään kauden huipennukseen – Haka tyrmäsi Ilveksen Pirkanmaan herrana: "Tilapäinen juttu"

Palloliitto rankaisi HJK:ta ja HIFK:ta Stadin derbyn tapahtumista – molempien kannattajakatsomot suljetaan yhden ottelun ajaksi

Mikä saa ihmiset rähisemään urheilukatsomoissa? Tästä on kyse pandemian tehostamassa ilmiössä, jonka ongelmat puhuttavat Suomessakin

Roman Eremenko avasi kokaiinikäryään: "Kärsin, kärsittiin koko perhe"

HIFK:n taloudellinen hätä "paljon pienempi" kuin kaksi viikkoa sitten – puheenjohtaja ei silti pysty lupaamaan kauden läpivientiä

Talousongelmat eivät yllättäneet HIFK:n faneja – runkopelaaja huokaisi syvään keskiyön pelin pyllähdyksen jälkeen: "Vaikea löytää sanoja"

Suosittelemme sinulle