Hyppää sisältöön

Jyväskylä kylpee valossa reilun viikon – sähkölasku jää alle tuhannen euron

Suositussa Valon kaupunki -tapahtumassa säästetään sähköä esimerkiksi sammuttamalla muuta valaistusta kaupungissa. Kävijät suhtautuvat pääosin positiivisesti siihen, että valotapahtuma järjestetään samaan aikaan sähkönsäästötoimien kanssa.

Valotaidetta Jyväskylässä Valon Kaupunki tapahtumassa.
Valon kaupunki -tapahtuma valaisee jälleen syksyistä Jyväskylää kymmenen päivän ajan. Kuvaus ja editointi: Niko Mannonen / Yle

Suureen suosioon noussut Valon kaupunki -tapahtuma valaisee jälleen Jyväskylää. Tapahtuma päätettiin järjestää, vaikka säästötoimet on energiakriisin takia käynnissä.

Valot syttyivät eilen torstaina 29.9. pimeän tullessa ja ne loistavat iltaisin kymmenen päivän ajan.

Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Strömin mukaan tapahtumaa varten sytytetään noin 400 valaisinta, jotka palavat yhteensä sadan tunnin ajan. Ström kertoo valaistuksen kuluttavan sähköä varsin vähän. Laskun loppusummaksi kertyy alle tuhat euroa.

– Sammutamme paljon valoja pois puistoista ja samalla sytytämme taidetta. Olemme tehneet ratkaisuja niin, että energiaa säästetään.

Ström kertoo, että tilanne on herättänyt kaupunkilaisissa kysymyksiä jonkin verran.

Bart Ensingin teos Connection Hollannista valaisee Rantaraittia matkalla Ylistön sillalle. Kuva: Greta Virranniemi / Yle

Tapahtuma on suosittu myös ulkomaisten taiteilijoiden keskuudessa

Tapahtuman reitti kulkee ensimmäistä kertaa Lounaispuiston läpi. Puistoa valaisee kotimaisten taiteilijoiden valoteosten lisäksi unkarilaisen työryhmän tuotos.

Tapahtuman koordinaattori Jani Ruotsalainen sanoo, että teoshakuun saatiin hakemuksia noin 23:sta eri maasta.

– Tänä vuonna tekijöitä on Unkarin lisäksi esimerkiksi Tanskasta, Hollannista ja Englannista.

Valotekniikan kehitys mahdollistaa yhä erilaisten teosten toteuttamisen. Ruotsalainen iloitsee, että kehittymisen myötä valoteemaiset esitykset pystytään tuomaan paremmin suuren yleisön nähtäville.

Järjestäjät uskovat, että unkarilaisen taiteilijaryhmän suurennos karhukaisesta Lounaispuistossa saattaa nousta perheen pienempien suosikiksi. Kuva: Greta Virranniemi / Yle

Kävijöitä ei huoleta valoteosten sähkön kulutus

Valon kaupungin odotetaan keräävän yleisöä vielä viime vuotta enemmän. Viimeksi kävijöitä oli yli 150 000. Jyväskyläläinen Sampsa Luttinen on käymässä tapahtumassa nyt toista kertaa.

– Kivaa, että teokset vaihtelevat vuosittain. Matka on vasta puolivälissä, mutta ainakin Ylistön sillan Tanssivat vedet -vesishow oli hieno.

Luttinen ei pidä valotapahtuman järjestämistä ongelmallisena.

– Toisaalta, kun ihmiset liikkuvat täällä, niin nyt on valot pois päältä kotona. Ei tässä mielestäni ole ongelmaa.

Tapahtumassa toista kertaa vieraileva Sampsa Luttinen on iloinen, että joka vuosi on uutta nähtävää. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Myös Kuopiossa asuva Tessa Pääkkönen odottaa Ylistön sillan näkymiä ja on tullut katsomaan erityisesti valokukkametsää Kankaalle.

Pääkkönen pohtii valotapahtuman järjestämisen olevan ristiriitaista energiakriisin aikana, mutta uskoo valojen piristävän tällaisena aikana.

– Ajankohta on hyvä, kun illat alkavat pimenemään, mutta ei vielä ole liian kylmä.

Tessa Pääkkönen oli vasta aloittamassa reittiä, mutta piti näkemästään heti. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Helsinkiläinen Emilia Kylliäinen on ensimmäistä kertaa vierailemassa Valon kaupungissa. Hän ei ole huolissaan tapahtuman kuluttamasta sähköstä.

– Ajankohta on osuva, kun syksyllä kaikki jo vähän synkistelee. Luin, että tapahtuma on säästeliäästi toteutettu, joten luotan siihen.

Kylliäiselle jäi matkalta mieleen erityisesti Kirkkopuisto.

– Puisto oli aivan upea! Kävimme myös kirkossa sisällä ja se oli tosi vaikuttava.

Emilia Kylliäinen lähti katsomaan valoja poikaystävänsä Markus Sivulan kanssa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Suosittelemme sinulle