Hyppää sisältöön

Tehyssä peukutetaan Siun soten aloittamaa uutta palkanlisää hoitajille, mutta Superin pääluottamusmies pitää lyhyitä korotuksia tekohengityksenä

Siun sote -kuntayhtymän aloittama kokeilu 20 prosentin rekrytointilisästä hoitajille jakaa mielipiteitä. Niin myös hoitajien luottamushenkilöissä: toisesta hyvä avaus on toisen mielestä turha kokeilu.

Yhteispäivytyksen pääovi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.
Muun muassa Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen hoitajille maksetaan nyt palkan päälle lisää, jonka suuruus on noin 400-600 euroa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Marja-Liisa Kämppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin edustajat suhtautuvat eri tavoin Siun soten uuteen rekrytointilisään Joensuussa.

Pääluottamusmies Markku Nuutinen sairaanhoitajia edustavan Tehyn Siun soten ammattiosastosta pitää lisän maksamista tässä tilanteessa tarpeellisena ja hyvänä vaihtoehtona.

Nuutisen mielestä kyse on pään avauksesta, joka voi myöhemmin johtaa parempiin palkkoihin muuallakin.

– Kun pää on saatu auki ja ja mikäli rahalla saadaan lisää työntekijöitä, niin tätä soisi kokeiltavan myös muilla alueilla, joissa on haastetta. Jos raha auttaa, miksi sitä ei jatkettaisi, tehyläisten pääluottamusmies pohtii.

Nuutinen myöntää, että lisärahan tarjoaminen väliaikaisesti joihinkin yksiköihin on osin myös ongelman siirtoa.

– Mutta eletään varmaan niin hetkessä, että jotain oli tehtävä. Hyvä, että nyt, koska tätä keskustelua käytiin jo keväästä lähtien, Nuutinen toteaa.

Superissa uskotaan enemmän tes-neuvotteluihin

Lähi- ja perushoitajia edustavassa Superissa suhtautuminen on nuivempaa.

Superilaisten Siun soten pääluottamusmies Tarja Orbinski korostaa, että rekrytointilisä on työnantajan päätös ja se suututtaa niitä, jotka eivät lisärahaa saa.

– Ei tiedä vielä, mitä tästä seuraa, jokainen tekee oman päätöksensä. Totta kai se kirpaisee joitakin, kun toiseen yksikköön annetaan rahaa, Orbinski tuumaa.

Hän odottaa vaikuttavampaa tulosta meneillään olevista hoitoalan sopimusneuvotteluista.

– Varmaan joka puolella ollaan tämmöisessä hoitajapulassa hankalassa tilanteessa. Tosi on, että raha ratkaisee, sitä varten meidän liitot neuvottelevat peruspalkkaan lisää - nämä hetkelliset korotukset ovat tekohengitystä, Superin pääluottamusmies kuittaa.

Siun sotessa työskentelee noin 4 500 hoitajaa. Heistä reilut 150 yhteispäivystyksen ja Siilaisen sairaalan hoitajaa saa 20 prosentin palkanlisää puoli vuotta.

Lue lisää:

Joensuussa aletaan maksaa 20 prosentin lisäpalkkaa hoitohenkilöstölle "kriittisissä yksiköissä" – herättänyt ärtymystä muilla osastoilla

Suosittelemme