Hyppää sisältöön

Karjalan lennosto esittää hyökkääjää, kun Ruotsin ilmavoimat puolustaa Suomea – everstiluutnantti: ”Mielenkiintoista nähdä, miten he reagoivat”

Maanantaina alkavaan Ilmavoimien pääsotaharjoitukseen osallistuu noin 50 ilma-alusta, joukossa ruotsalaisia Gripen-hävittäjiä. Karjalan lennosto toimii harjoituksessa vastustajana.

Karjalan lennoston Hornet-hävittäjät haastavat Suomea puolustavat ruotsalaiset Gripen-hävittäjät Ruska 22 -harjoituksessa. Kuva: Ilmavoimat
Pekka Niiranen

Ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus Ruska 22 alkaa maanantaina. Kuusipäiväiseen harjoitukseen osallistuu eri puolilla Suomea noin 3 700 henkilöä, joista noin 2 400 on reserviläisiä.

Harjoituksessa ovat mukana Suomen ilmavoimien kaikki joukko-osastot, ja se näkyy myös harjoituksen lentokalustossa. Mukana on viitisenkymmentä ilma-alusta, joista suurin osa on Hornet-monitoimihävittäjiä.

Hornetien lisäksi harjoituksessa on Hawk-suihkuharjoituskoneita, ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita, maavoimien NH90-kuljetushelikopteri ja Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjiä.

Ruotsalainen lento-osasto toimii harjoituksessa osana Suomen ilmapuolustusta, kun taas Karjalan lennosto on harjoitusvastustaja eli hyökkäävä osapuoli.

Karjalan lennoston hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Eetu Rikkinen pitää asetelmaa mielenkiintoisena.

– On mielenkiintoista nähdä, miten he reagoivat harjoituksessa meidän tuottamiin maalitilanteisiin ja haasteisiin, hän hymyilee.

Everstiluutnantti Eetu Rikkinen odottaa mielenkiinnolla ruotsalaisten kohtaamista Ruska 22 -harjoituksessa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Karjalan lennosto pyrkii haastamaan puolustajan

Everstiluutnantti Rikkisen mukaan Karjalan lennosto on jo pitkään harjoitellut yhdessä ruotsalaisten kanssa.

Lennoston lentäjät ovat osallistuneet vuosittain Ruotsin ilmavoimien pääsotaharjoitukseen, ja ruotsalaiset ovat aiemmin operoineet puolustavana osapuolena Rissalasta yhdessä Karjalan lennoston kanssa.

– Yhteistyö on ollut silloin saumatonta, Rikkinen sanoo.

Nyt tilanne on siis toinen, kun ruotsalaiset ovat vastapuolella.

Rikkisen mukaan hyökkääjän osassa olevat Karjalan lennoston lentäjät pyrkivät toimimaan haastavasti ja luomaan realistisen kuvan siitä, millaisia ilmaoperaatiot olisivat kriisiaikana.

– Tavoitteena voi olla esimerkiksi häiritä puolustajan ilmatilaa ja tehdä erilaisia tiedustelulentoja.

Ruotsalaiset Gripen-hävittäjät ovat harjoituksessa osa Suomen ilmapuolustusta. Kuva: Tomi Jokela / AOP

Harjoitukseen kuuluu lentämistä matalilla lentokorkeuksilla ja toisaalta yliäänilentoja, jotka lennetään mantereen yllä yli 10 kilometrin korkeudessa.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä, jotka voivat näkyä kirkkaina valoilmiöinä taivaalla.

Harjoitus päättyy lauantaina iltapäivällä.

Suosittelemme sinulle