Hyppää sisältöön

Ministeriö vahvisti rahoituspäätöksensä – uusiutuvan metanolin tuotantolaitos saa 35 miljoonan euron tuen Lappeenrannassa

Lappeenrantaan suunnitellaan yli sadan miljoonan euron investointia uusiutuvan metanolin tuotantoon.

Ihalaisen teollisuusalue sijaitsee hieman Lappeenrannan keskustan ulkopuolella. Arkistokuva. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Lappeenrantaan suunniteltava uusiutuvan metanolin tuotantolaitos on saanut miljoonarahoituksen.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti tänään tiistaina, että se rahoittaa energiayhtiö St1:n suunnittelemaa tuotantolaitosta runsaalla 35 miljoonalla eurolla.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta päätti puoltaa rahoitusta viime viikon torstain istunnossaan, ja nyt päätös on varmistunut.

Ministeriön tukipäätös on ehdollinen, kunnes Euroopan komissio hyväksyy sen.

Lue myös: Uusiutuvaa metanolia tuottava laitos saamassa yli 35 miljoonan potin valtiolta – St1 rakentaisi tehtaan Lappeenrantaan

Yli sadan miljoonan investointi

St1 suunnittelee uusiutuvan metanolin tuotantolaitosta Lappeenrannan Ihalaiseen.

Laitos on tarkoitus sijoittaa Ihalaisen teollisuusalueelle Finnsementin viereen. Investointiin kuuluvat hiilidioksidin erotuslaitteisto, elektrolyysilaitteisto ja metanolintuotantolaitteisto sekä näihin liittyvät laitteistot.

Kyseessä on St 1:n ensimmäinen synteettisen metanolin tuotantolaitos ja yhtiön tietojen mukaan myös Suomen ensimmäinen laitos tässä mittaluokassa. Hankkeen hintalappu on noin 125 miljoonaa euroa.

Laitos tuottaisi vuosittain noin 25 000 tonnia synteettistä metanolia. Se riittäisi esimerkiksi suuren rahtilaivan vuoden tarpeisiin, jos laiva käyttäisi pelkkää metanolia.

– Tämä on iso laitos ollakseen ensimmäinen, mutta tässä on paljon skaalaamisen varaa, että ilmastohaasteet saadaan torjuttua, energiamurroksen liiketoimintajohtaja Riitta Silvennoinen St 1:ltä sanoo.

Silvennoisen mukaan hankkeelle osoitettu runsaan 35 miljoonan euron tuki on merkittävä ja jopa kynnyskysymys hankkeen toteuttamiselle. Hänen kertoo tuen vähentävän investoinnin riskiä tilanteessa, jossa markkinat ovat vasta muodostumassa ja myös lainsäädäntö osin kesken.

– Ilman julkista tukea tällaisten ihan uusien, haastavienkin asioiden eteenpäin vieminen olisi paljon vaikeampaa, Silvennoinen kertoo.

St 1 tekee lopullisen investointipäätöksen, kun liiketoimintasuunnitelma ja lupa-asiat on saatu valmiiksi. Päätös voisi Silvennoisen mukaan syntyä alkuvuodesta 2024. Tavoitteena on, että laitos olisi toiminnassa vuonna 2026.

Laitos työllistäisi rakentamisaikana arviolta 250 henkilötyövuoden verran ihmisiä. Pysyviä työpaikkoja laitokseen syntyy reilut parikymmentä.

Metanolia esimerkiksi meriliikenteeseen

Lappeenrannan laitoksessa käytettäisiin metanolin raaka-aineina laitoksessa valmistettavaa, uusiutuvaa vetyä sekä läheisen sementtitehtaan savukaasuista erotettavaa hiilidioksidia.

Metanolia käytettäisiin meri- tai tieliikenteessä uusiutuvana polttoaineena. Sillä voidaan myös korvata fossiilispohjaisia raaka-aineita kemianteollisuudessa. Prosessissa syntyvä hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä.

Energiayhtiö St1:n hanke pohjautuu aiempaan, Lappeenrannan Joutsenossa tehtyyn Power-to-X-selvitykseen, jossa LUT-yliopisto oli mukana. Hanke on sidoksissa myös esimerkiksi tuulivoimahankkeisiin, sillä laitos tarvitsee toimiakseen suuren määrän sähköä.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi tukea St1:n hankkeen lisäksi viidelle muulle energiahankkeelle. Kyse on Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisista tuista.

Lisätty Riitta Silvennoisen kommentit ja audioupotus sekä tarkennettu investoinnin arvo noin sadasta miljoonasta noin 125 miljoonaan euroon kello 16.36.

Lue lisää:

Sementtitehtaan päästöistä polttoainetta? Lappeenrannassa suunnitellaan harvinaislaatuista pilottilaitosta – Professori: "Olemme suuren äärellä"

Selvitys valmistui: synteettisiä polttoaineita tuottava pilottilaitos voitaisiin rakentaa Lappeenrantaan

Etelä-Saimaa: Energiayhtiö St1 suunnittelee rakentavansa sadan miljoonan euron metanolitehtaan Lappeenrantaan

Suosittelemme sinulle