Hyppää sisältöön

Skeet-ampuja Marjut Heinosen tähtäin on jo Pariisissa vuonna 2024 – olympiapaikkaa hän tavoittelee Kroatian MM-kisoista

Oululainen skeet-ampuja Marjut Heinonen valmistautuu haulikkolajien MM-kisoihin Kroatiaan.

Marjut Heinonen on valmistautunut viime päivät Kroatian MM-kisoihin Oulunsalon ampumaradalla. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kokenut skeet-ampuja Marjut Heinonen ei ota turhia paineita, vaikka MM-kisoista kaivattu olympiapaikka on mahdollista hankkia. Hän lähtee Kroatian haulikkolajien MM-kisoihin hyvin harjoitelleena. Heinonen palasi juuri tekniikkaharjoitusleiriltä Italiasta.

Viimeiset päivät ennen Osijekin kisoja Kroatiassa ovat enemmän henkistä valmistautumista. 45-vuotias ampuja tietää, että skeet on muutakin kuin tekniikan hiomista. Kunnianhimoa riittää.

– Aina voi kehittyä paremmaksi. Siksi jatkan, koska haluan kehittyä. Tiedän, että pystyn siihen ja voin vielä parantaa entisestään, kertoo Heinonen.

Heinonen oli paras suomalainen henkilökohtaisessa kilpailussa kuukausi sitten päättyneissä EM-kisoissa Kyproksen Larnakassa. Mitali- ja olympiapaikka jäivät vielä saavuttamatta. Nyt käydään MM-kisat, joissa on jaossa neljä olympiapaikkaa per henkilökohtainen laji.

Olympialaiset ovat edelleen haaveena. Heinonen edustikin Suomea skeetissä Pekingin olympialaisissa vuonna 2008, ollen 17:s.

Tuttu ampumarata valmistaa kohti MM-kisoja

Oulunsalon ampumarata on tullut vuosien varrella Heinoselle tutuksi.

Oulussa syksy on jo pitkällä, joten iltaisin käy helposti niin, että pimeä ja kylmä yllättävät. Heinonen ei kuitenkaan koe, että hän antaisi olosuhteiden takia tasoitusta kilpasiskoilleen maailmalla.

– Totta kai meillä on täällä vähän raaemmat olosuhteet, mutta ajatellaan vaikka niin, että syömme parempaa leipää, kun syödään ruisleipää, naurahtaa Leinonen.

Heinonen luottaa tekemiseensä.

– Pitää koettaa olla vahvempi muilla osa-alueilla kuin esimerkiksi laukaisumäärillä. Kun tekniikka on hiottu kuntoon ja tiedät, että olet kunnossa, niin kyllä se tekeminen lähtee oman pään sisältä. Uskot ja luotat siihen, että osaat homman, summaa Heinonen.

Marjutin veli Esa Heinonen seuraa silmä tarkkana siskonsa ampumista valmentajan ominaisuudessa. Ampumisolosuhteet Oulunsalossa ovat mainiot. Harjoittelurata on saanut kiitosta ampujilta.

Esa Heinosen valmennus keskittyy ampumistekniikkaan.

– Sen pitää olla syvällä takaraivossa, jos sattuu kilpailutilanteessa henkisesti huonompi päivä. Kiekko kerrallaan mennään, tekniikkaa hiotaan, ihan perustekemistä, kertoo Esa Heinonen.

Viikon kuluttua käytävissä kisoissa Heinosen tavoitteena on sijoittua niin hyvin, että samalla aukeaisi paikka Pariisin olympialaisiin vuonna 2024.

– Totta kai lähden hakemaan sitä, että onnistun kiekko kerrallaan. Keskityn pelkästään omaan juttuun. Kyllä ne sitten kertovat, että mitä tapahtui, naurahtaa Heinonen.

Skeet on vuorossa haulikkolajien MM-kisoissa Kroatian Osijekissa 7.–9. lokakuuta.

Suosittelemme sinulle