Hyppää sisältöön

Helsinki-hallilla olisi useita ottajia, sanoo pormestari Vartiainen – Mika Anttonen vetäytyy ostoaikeistaan, jos muitakin kiinnostuneita on

Koska Helsinki-hallin ostajaksi on tiedossa useita kiinnostuneita tahoja, aikoo Mika Anttonen vetäytyä kauppa-aikeistaan. Helsingin kaupunki toivoo areenan pikaista avaamista.

Aiemmin ostohaluistaan ilmoittanut Mika Anttonen kertoo Ylelle, että hallin nykyinen tilanne häiritsee merkittävästi kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämistä Suomessa. Helsinki-halli on seissyt tyhjillään nyt jo puoli vuotta. Kuva: Tomi Hänninen

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kertoo, että kaupungilla on tiedossa muutamia kiinnostuneita tahoja Helsinki-hallin ostajaksi.

– Kiinnostusta Helsinki-hallin ostamiseen on pääosin Suomessa, mutta ilmeisesti myös joillakuilla ulkomaisilla investoijilla, Vartiainen sanoo.

Pormestarin mukaan nimet ovat salaisia, koska tällaisten kauppojen toteutumista ei edistä se, että nimiä kerrottaisiin julkisuuteen.

Kaupungilla ei ole Vartiaisen mukaan mahdollisuuksia vaikuttaa nykyisten hallin omistajien halukkuuteen realisoida omaisuuttaan. Vartiainen kuitenkin toivoo, että asiassa voitaisiin edetä nopeasti.

Helsinki-halli on seissyt tyhjillään Ilmalassa viime keväästä saakka. Nykyiset omistajat ovat venäläiset Gennadi Timtšenko ja Roman Rotenberg Arena Events Oy:n kautta. He ovat pakotelistalla Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

– Hallin nykyiset omistajat ovat maksaneet tonttivuokran sopimuksen mukaisesti. Silloin meillä ei kaupunkina ole minkäänlaisia mahdollisuuksia ryhtyä toimenpiteisiin, Vartiainen sanoo.

Venäläisomisteinen Helsinki-halli on parhaillaan vailla sponsoria. Se on seissyt Ilmalassa tyhjillään jo puoli vuotta. Kuva: Sara Salmi / Yle

Mikäli Helsinki-halli saataisiin myytyä, venäläiset omistajat eivät pääsisi kaupparahoihin käsiksi saman tien, vaan ne menisivät erilliselle tilille odottamaan pakotteiden mahdollista purkamista.

Lisäksi kauppaan tarvittaisiin kansainvälistä pakotejärjestelmää Suomessa valvovan ulkoministeriön lupa. Käytännössä kaupalle pitää hakea myös Yhdysvaltain viranomaisilta suostumusta Venäjään kohdistuvien pakotteiden takia.

– Omistajien näkökulmasta voisi kuitenkin olla järkevää tehdä kauppa, koska silloin vältyttäisiin sekä tontin vuokralta, että kiinteistöverolta. Minulla ei ole tietoa siitä, miten nämä venäläisomistajat asiaa arvioivat, Vartiainen sanoo.

  • Kuuntele pormestari Juhana Vartiaisen kanssa käyty puhelinkeskustelu:
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kertoo puhelinhaastattelussa Helsinki-hallin tilanteesta. Kaupunki toivoo mahdollisimman pikaista kauppaa, sillä keskeinen osa Helsinkiä on käyttämättä, kun hallissa ei ole kulttuuri- ja urheilutoimintaa. Haastattelijana on Saara Hirvonen.

Ostajaehdokkaaksi ilmoittautunut Mika Anttonen perääntyy

Viime viikolla Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että energia-alan yrittäjä, miljardööri Mika Anttonen olisi ilmoittautunut ostamaan hallin.

Anttonen kommentoi Ylelle sähköpostitse perjantaina, että kun ostajaehdokkaita on nyt tiedossa, ei hänellä ole Helsinki-hallin osalta omakohtaista kerrottavaa.

– Viimeviikkoinen juttu ei ollut mikään uutinen. Kerroin vain, että jos kukaan muu ei osta hallia niin minä voin katsoa voiko kaupan tehdä, jotta halli saataisiin auki. Helsinki-hallista ja minusta ei juttua ole, Anttonen sanoo.

Hän mainitsee, että nykyinen tilanne häiritsee merkittävästi kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestämistä Suomessa.

15 500 katsojaa vetävä Helsinki-halli on yksi Suomen merkittävimmistä tapahtuma-areenoista. Venäjään kohdistuvien pakotteiden takia sieltä on jouduttu siirtämään tai perumaan useita tapahtumia.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 2.10. kello 23 saakka.

Lue myös:

Analyysi: MOT jäljitti Hartwall Areenan omistajan miljoonia – rahat ovat peräisin Putinin miehiltä

Helsinkiin kaavaillaan kahta uutta areenaa, vaikka supertähdet tulevat Suomeen harvoin – tapahtuma-ala uskoo parempien puitteiden lisäävän keikkoja

Hartwall Arenan nimikyltit otettiin pois Helsingin areenasta – katso kuvat ja video historiallisesta hetkestä

Suosittelemme sinulle