Hyppää sisältöön

Analyysi: Putin on jo muuttanut Eurooppaa vuosikymmeniksi, ellei jopa vuosisadoiksi eteenpäin

Vladimir Putinin viimeisin siirto liittää Ukrainan alueita osaksi Venäjää nähdään lännessä taas uutena strategisena virhearviona, Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Ukrainalaisten taistelutahto on yllättänyt Putinin. Kuva: Lehtikuva
Mika Hentunen

Venäjän presidentin kerrotaan käyttävän matemaatikkojen apua järisyttävien strategioidensa laatimisessa. Moskovalaiset matemaatikot ovat maailmankuuluja, mutta Ukrainan konfliktiin he ovat antaneet Vladimir Putinille väärät algoritmit.

Tai sitten Putin ei osaa lukea niitä oikein. Tätä mieltä tuntuivat olevan läntiset kommentaattorit Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergistä alkaen, kun Putin kertoi Ukrainan alueiden liittämisestä äiti-Venäjään.

Putin tuntuu tekevän strategisen virheen toisensa perään.

Toisin kuin Kremlin isäntä selvästikin luuli, Nato muuttuu poliittisesti sitä yhtenäisemmäksi, mitä pidempään sota Ukrainassa jatkuu. Ranska ja Saksa puhaltavat Ukrainan osalta yhteen hiileen Yhdysvaltojen kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ei tunnusta minkään Ukrainan alueen laitonta liittämistä Venäjään.

Toisin kuin Putin toivoi, Ukrainasta on tullut eurooppalainen, länsimainen valtio.

Ennen sotaa Ukrainan brändi ei ollut selkeä, nyt se on. Ukraina on toivotettu tervetulleeksi eurooppalaisten valtioiden perheeseen.

Ukraina jätti perjantaina hakemuksen Natoon liittymiseksi. Jäsenyys ei toteudu meneillään olevan sodan aikana.

Suuret Nato-maat haluavat välttää viimeiseen saakka konfliktin eskaloitumisen Naton ja Venäjän väliseksi, koska silloin luisuttaisiin myös ydinsodan partaalle.

Jossain vaiheessa sota kuitenkin loppuu, ja silloin Ukraina saattaa päästä pikavauhtia Natoon.

Tällainen puolustuspoliittisen mannerlaatan liikahdus olisi paradoksaalisesti Putinin aikaansaannosta.

Toisin kuin Putin ilmeisesti laskeskeli, presidentti Volodymyr Zelenskyi ei lähtenyt maanpakoon, vaan jäi puolustamaan maataan.

Ukrainalaisten taistelutahto on täysin eri luokkaa kuin venäläisten. 1,1 miljoonaa ukrainalaista on saanut konfliktin aikana asekoulutusta ja puolustaa isänmaataan viimeiseen hengenvetoon saakka.

Putin arvioi väärin myös Yhdysvaltain roolin Euroopan turvallisuuden takaamisessa. Se on entistäkin suurempi.

Euroopassa on tällä hetkellä yli 100 000 yhdysvaltalaista sotilasta, kun Venäjän vallatessa Krimin 2014 Euroopassa oli vain noin 30 000 Yhdysvaltain sotilasta.

Yhdysvallat on johtanut Venäjän vastaista pakoterintamaa.

Joe Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle enemmän aseellista ja humanitääristä tukea kuin EU-maat yhteensä.

Putin on siis tahtomattaankin muuttanut maailmaa, Ulkopoliittisen instituutin Helsingin turvallisuusfoorumissa esiintyneen Ukrainan entisen ulkoministerin Pavlo Klimkinin mukaan pyvästi.

Klimkinin kanssa paneeliin osallistunut yhdysvaltalainen turvallisuusasiantuntija Andrew Michta arvioi, että Eurooppa on jo muuttunut vuosikymmeniksi, ellei peräti vuosisadoiksi eteenpäin.

Virheitä toisensa perään tekevä Putin on eristänyt Venäjän nurkkaan, josta kukaan, edes Kiina, ei näytä haluavan auttaa sitä pois.

Suosittelemme sinulle