Hyppää sisältöön

Herätys: Niinistö Ykkösaamun vieraana | Analyysi: Putin muutti Eurooppaa jopa vuosisadoiksi | Nobel-viikko alkaa, palkitaanko taas vain miehiä?

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Presidentti Niinistö on Ykkösaamun suorassa haastattelussa lauantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Niinistö: Virallinen sanoma ei enää mene täysimääräisesti perille Venäjällä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan liikekannallepano on ravistellut venäläisten tietoisuutta, kun ”erikoisoperaatio” alkaa näyttäytyä sotatilalta. Nord Stream -kaasuputkien räjähdykset, Venäjän armeijan liikekannallepano, valekansanäänestykset ja Itä-Ukrainan alueiden liittäminen Venäjään ovat merkkejä sen siirtymisestä Ukrainassa käytävän sodan uuteen vaiheeseen. Niinistö on Ykkösaamussa klo 10.05 Yle TV 1:ssä ja Yle Radio 1:ssä.

Analyysi: Putin muuttaa Eurooppaa vuosikymmeniksi, ellei jopa vuosisadoiksi

Vladimir Putin piti perjantaina puheen, jossa hän julisti neljän Ukrainan alueen liittämisestä Venäjään. Kuva: Dmitry Astakhov / AFP

Länsimaat ovat tuominneet entistä tiiviimpänä rintamana Ukrainan alueiden liittämisen Venäjään. Niin valtionjohtajat kuin Helsingissä järjestettävään turvallisuuskonferenssiin osallistuvat ulkomaiset asiantuntijat näkevät Putinin vain eristävän Venäjää lisää. Yhdysvaltain ja Euroopan kommenteista paistaa pelottomuus Venäjää kohtaan, Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen analysoi.

Yle selvitti: Kevään alustavat korkeakoulujen pisterajat vievät todistuksella hakevia harhaan

Akseli Köngäs laski tarkkaan, millaiset arvosanat hän tarvitsee Aalto-yliopistossa kauppatieteitä opiskellakseen. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Yle selvitti, miten opiskelupaikan saaminen ylioppilastodistuksella kolmelta suurelta ja kilpaillulta alalta on muuttunut vuoden 2020 uudistuksen myötä. Kevään alustavat rajat vievät hakijoita harhaan. Joissain hakukohteita alustavat rajat putoavat roimasti kesän aikana, kun osa valituksi tulleista ei ota paikkaa vastaan.

Nobel-viikko alkaa, taasko palkitaan vain miehiä?

Emmanuelle Charpentier ja Jennifer Doudna saivat Nobel-palkinnon CRISPR-geenisaksistaan toissa vuonna. Heitä ennen kemian Nobel oli myönnetty naisille vain viisi kertaa. Kuva: J. L. Cereijido / EPA

Ensi viikolla nähdään, ketkä tänä vuonna saavat akateemisen maailman arvoitetuimmat palkinnot, Nobelit. Luonnontieteiden nobelistit ovat enimmäkseen valkoihoisia amerikkalaismiehiä. Naisia joukossa on alle kolme prosenttia. Tutkijan mukaan se heijastelee vääristymää akateemisen maailman jokaisella askelmalla.

Sää lämpenee hieman

Kuva: Yle

Sää lämpenee hieman viikonloppuna. Sadekuuroja voi kehittyä lauantaina maan länsiosassa ja pohjoisessa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle