Hyppää sisältöön

Kohutun venäläisen johtama nyrkkeilyn kattojärjestö hyllytti ensin Ukrainan liiton ja vaatii nyt venäläisiä takaisin kilpailuihin – KOK tutkii

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton toiminta herättää epäilyksiä. Venäläinen puheenjohtaja Umar Kremlev vaatii venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita takaisin kansainväliseen kilpailutoimintaan.

Venäläinen Umar Kremlev on toiminut Kansainvälisen nyrkkeilyliiton IBA:n puheenjohtajana kaksi vuotta. Kuva: SOPA Images/LightRocket via Gett
Jussi Vainikka

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton IBA:n venäläinen puheenjohtaja Umar Kremlev vetoaa Kansainväliseen olympiakomiteaan ja eri lajiliittoihin, jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pääsisivät taas edustamaan maitaan kansainvälisissä urheilukilpailuissa.

IBA:n tiedote (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin vain päiviä sen jälkeen, kun liitto oli kieltänyt ukrainalaisia nyrkkeilijöitä käyttämästä maatunnuksia junioreiden EM-kisoissa Italiassa. Tiedotteen mukaan ukrainalaiset urheilijat saavat nyt kuitenkin kilpailla oman lippunsa alla.

Kremlev valittiin nelivuotiselle jatkokaudelle viime sunnuntaina. Venäläisen puolesta äänesti 106 jäsenmaata (siirryt toiseen palveluun), 36 oli vastaan ja neljä ei äänestänyt. Ennen äänestystä IBA oli hyllyttänyt Ukrainan liiton toiminnastaan (siirryt toiseen palveluun) ja estänyt sitä näin äänestämästä. IBA ei tunnusta (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan liiton uudeksi presidentiksi vastikään valittua Kirilo Shevtshenkoa.

Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomen nyrkkeilyliitto asettui puheenjohtajavaalissa Kremlevin hollantilaisen haastajan Boris van der Vorstin taakse.

Venäläiset ja valkovenäläiset nyrkkeilijät ovat olleet hyllytettyinä (siirryt toiseen palveluun) IBA:n alaisista kilpailuista maaliskuusta lähtien. Nyt Kremlev kuitenkin vaatii heidän pääsyään takaisin kilpailuihin kaikissa lajeissa – ja maatunnusten kanssa.

– On tullut aika sallia kaikkien Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden osallistua virallisiin kilpailuihin edustamaan maitaan, Kremlev sanoo tiedotteessa.

Kremlevin mukaan KOK:n ja eri lajiliittojen pitää "suojella kaikkia urheilijoita kansallisuuteen liittyvältä syrjinnältä".

– On meidän kaikkien tehtävä pitää urheilu ja urheilijat ulkona politiikasta, Kremlev sanoo.

Kremlev on toiminut liiton puheenjohtajana vuodesta 2020, ja hänellä tiedetään olevan yhteyksiä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Venäläinen kaasujätti Gazprom on IBA:n suurin yhteistyökumppani ja rahoittaja. Gazpromin logo on näkyvillä IBA:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun) KOK tutkii jälleen IBA:n toimintaa viimeaikaisten tapahtumien johdosta. Nyrkkeilyn status olympialajina on ollut jo pidempään vaakalaudalla kansainvälisen liiton kyseenalaisen toiminnan vuoksi.

Lue myös:

Urheilun oikeusturvalautakunta näpäyttää kamppailulajien kurinpitoa – myös toinen häirintätapaus jätetty tutkimatta

Suomen nyrkkeilytähti Edis Tatli lopettaa uransa – viime vuosien vastoinkäymiset veivät lopulta voiton kaksinkertaisesta mestarista

Suosittelemme sinulle