Hyppää sisältöön
Ykkösaamu

Niinistö: En näe Venäjän ja lännen todellisen sodan merkkejä – Putinilla on nyt "kaikki panokset pelissä, myös oma kohtalonsa"

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, ettei hän näe merkkejä Venäjän ja lännen todellisesta sodasta. Voit katsoa koko haastattelun tästä jutusta.

Elli-Alina Hiilamo
  • Presidentti Sauli Niinistö sanoi Seija Vaaherkummun haastattelussa Ylen Ykkösaamussa, ettei hän näe merkkejä Venäjän ja lännen todellisesta sodasta. Niinistö viittasi tällä presidentti Vladimir Putinin puheeseen, jossa Putin näin väitti.
  • Putin julisti perjantaina Luhanskin, Donetskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet "osaksi" Venäjää. Niinistön mukaan julistuksessa näyttää olevan kyse siitä, että Venäjä hakee itselleen tekosyyn puolustaa alueita sen sijaan, että se olisi hyökkäämässä Ukrainaan. Niinistö kuvailee toimea silmänkääntötempuksi.
  • Niinistö korosti, ettei Suomen mittapuulla Ukrainan karttaan ole tullut mitään muutoksia.
  • Niinistö lisäksi arvioi, että Putinilla on kaikki panokset pelissä. Myös oma kohtalonsa, Niinistö lisäsi. Hän katsoo, että tämä tulkinta vain vahvistui Putinin eilisen puheen myötä.
  • Niinistö sanoi, ettei hän näe Suomea uhkaavan välittömästi konkreettisesta vaaraa. Käytännön järjen varovaisuus on kuitenkin paikallaan, Niinistö totesi. Hän myös sanoi, että suomalaisten täytyy olla aikaisempaa valppaampia, vaikkei Niinistö odota, että esimerkiksi Suomen sähköverkkoon kohdistuisi sabotaasia.
  • Hän kommentoi myös Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiä ja arvioi, ettei niiden syyllisestä todennäköisesti saada sataprosenttista varmuutta. En usko, että putkea vain putken vuoksi rikottiin, Niinistö sanoi.

Voit katsoa koko haastattelun alla olevalta videolta.

Elli-Alina Hiilamo

Käytännön järjen varovaisuus on Niinistöstä nyt paikallaan

Lopuksi Niinistöltä kysytään, minkä viestin hän antaa suomalaisille, joita tilanne Venäjän suhteen pelottaa.

– Meillä on aina ollut järkeä päässä, Niinistö sanoo.

– Sellaista, että me kykenemme vastaavaan miltei mihin tahansa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että meitä ei nyt mikään konkreettinen vaara välittömästi uhkaa, eikä ole eteenpäin nähtävissäkin. Mutta käytännön järjen varovaisuus on kyllä paikallaan.

Niinistön mukaan suomalaisilla on aina ollut järkeä päässä.
Elli-Alina Hiilamo

Putinilla on kaikki pelissä

Niinistön mukaan näyttää siltä, ettei liikekannallepano ole täysin saanut hyväksyntää, kun Venäjältä on lähtenyt suuria määriä ihmisiä.

Niinistön mukaan Putinin kannatus näyttää viimeisimpien mielipidemittausten perusteella hievenen laskeneen.

– Kyllä varmasti siellä kansan piirissä tiedetään loppuen lopuksi enemmän kuin me luulemmekaan. Sota on kova sano. Kyllä se pelottaa venäläisiäkin, Niinistö sanoo.

– Vaikuttaa ehdottomasti siltä, että hänellä [Putinilla] on kaikki panokset pelissä, myös oma kohtalonsa.

Niinistön mukaan tämä tulkinta vahvistui Putinin eilisen puheen myötä.

Elli-Alina Hiilamo

"Venäjä näyttää hakevan itselleen tekosyyn puolustaa Venäjää"

Putin julisti perjantaina Luhanskin, Donetskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet "osaksi" Venäjää Kremlissä pitämässään puheessa.

Niinistö painottaa, ettei meidän mittapuulla kartta ole mitenkään muuttunut.

Venäjä näyttää hakevan itselleen tekosyyn puolustaa Venäjää sen sijaan että olisi hyökkäämässä Ukrainaan, sanoo Sauli Niinistö.

Mihin Venäjä tarvitsee tällaista liittymisilmoitusta?

– Omaan käyttöönsä, Niinistö vastaa.

Niinistö kuvailee toimea silmänkääntötempuksi.

– Kun Venäjä on hyökännyt noille alueille, tämän jälkeen he tulevat sanomaan, että he puolustuvat niitä ja ukrainalaiset hyökkäävät.

Niinistön mukaan kyse voi myös olla isänmaallisen hengen luomisesta Venäjällä.

– Venäjä näyttää hakevan itselleen tekosyyn puolustaa Venäjää sen sijaan että olisi hyökkäämässä Ukrainaan. Samat toimet, mutta eri nimike.

Lähipäivät Niinistön mukaan näyttävät, pyrkiikö Venäjä ja millä tavoin käyttämään tilannetta sodankäynnissä hyväkseen.

Elli-Alina Hiilamo

Keskusteluyhteyttä Venäjään ei pitäisi tuomita

Sauli Niinistö Ykkösaamun studiossa.
Presidentti Sauli Niinistö puhuu tänään Ykkösaamun haastattelussa. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Yksi yleisön kysymys on se, ketkä maat ja mitkä johtajat ovat Venäjän tukijoita. Yhteyksiä on monenkin maan kanssa, Niinistö sanoo.

Myös eurooppalaisten johtajilla on yhteyksiä presidentti Vladimir Putiniin, Niinistö lisää. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on soittanut Putinille useasti.

Niinistön mielestä ei pitäisi tuomita sitä, että pyritään varmistaan jonkinlainen keskusteluyhteys tai mahdollisuus siihen.

– On sittenkin parempi, että kriittisenkin tilanteen tullen voidaan jotenkin pitää kahdenvälistä keskustelua yllä.

Elli-Alina Hiilamo

"Meidän täytyy olla aikaisempaa valppaampia"

Pystyisikö Venäjä tai jokin muu taho vahingoittamaan muuta Itämerellä kulkevaa infrastruktuuria, kuten norjalaisia putkia tai tietoliikennekaapaleita?

– Pahin johtopäätös on se, että jos "kansainvälinen terroristijärjestö, kuten Venäjä sanoo, on tuon tehnyt niin, jatkaako se terroristojärjestö tekojaan sitten muualla, Niinistö vastaa.

Hän kuitenkin sanoo, että turvallisuussektori on herännyt. Niinistö ei odota, että Suomessa tehdään sabotaasia esimerkiksi sähköverkkoon.

– Meidän täytyy olla aikaisempaa valppaampia, hän kuitenkin sanoo.

Niinistö ei anna aikamäärettä Suomen Nato-jäsenyydelle. Häneltä kysyttiin onko realistista, että Suomi on sotilasliiton jäsen tämän vuoden puolella. Niinistöstä aikamäärien ennakointi on vaikeaa.

Elli-Alina Hiilamo

Suomi kokoonsa nähden vaikuttava sotilasvoima

Suomi rajoitti venäläisturistien maahanpääsyä reilusti esimerkiksi Baltian maiden jälkeen ja on ollut hiljaisempi myös kielenkäytössään.

– Suomalaiseen tapaan ei ole kuulunut pitää niin suurta ääntä, vaan sen sijaan toimia, Niinistö sanoo.

Hän viittaa siihen, että Suomi on kehittänyt kylmän sodan päättymisen jälkeen "ehkä eniten eurooppalaisista maista".

Entä minkälainen sotilasvoima Suomi on nyt Euroopassa?

– Kokoonsa nähden varsin vaikuttava ja absoluuttisestikin eurooppalaisessa mittakaavassa aikamoinen.

Elli-Alina Hiilamo

Kaasuputkiräjähdysten "sanoma välittyi"

Niinistö arvioi, että kaasuputkiräjähdysten tarkoituksena on ollut havahduttaa.

– En usko, että putkea vain putken vuoksi rikottiin.

– Sanoma tietenkin välittyi, että voi tapahtua asioita.

Toistaiseksi ei tiedetä, kuka tai ketkä putkien tuhoamisen takana ovat, mutta Venäjä on pääepäilty. Niinistö sanoo, että tekijä voi jäädä "100-prosentin varmuudella" selvittämättä.

Niinistön mukaan Suomi on hyvin valmistautunut ja viranomaiset ovat hereillä.

Elli-Alina Hiilamo

"En minä tässä Venäjän ja lännen todellisen sodan merkkejä näe"

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin alkuun yleisökysymys liittyen Venäjän presidentti Vladimir Putinin eiliseen puheeseen. Hän sanoi Venäjän käyvän sotaa länttä vastaan. Niinistön mukaan tämä lausunto on ennen muuta suunnattu "kotimaiseen käyttön".

Niinistö jättää lausunnon omaan arvoonsa.

En minä tässä Venäjän ja lännen todellisen sodan merkkejä kyllä näe.

Niinistön mukaan Nord Stream -kaasuputkissa tapahtuneet räjähdykset korostavat, että yhteiskunnan perustoimintojen varmistusta pitää koko ajan kehittää.

– Nyt kannattaa tarkkailla, millaisia ilmiöitä mahdollisesti valmisteltaisiin tai saattaisi sattua.

Näin Niinistö kommentoi tilannetta ennakkohaastattelussa

Koko Eurooppa ihmettelee, mikä räjähti Tanskan ja Ruotsin talousvyöhykkeellä meren pohjassa kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa. Samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo maan olevan sodassa koko länttä ja Natoa vastaan.

Presidentti Sauli Niinistön arvion mukaan räjähdykset muuttivat koko Euroopan turvallisuustilannetta, mutta Putinin puheet sodasta koko länttä vastaan jäävät omaan arvoonsa.

– "Sota länttä vastaan" -teema lienee tarkoitettu ensisijaisesti venäläiselle yleisölle, sekä selitykseksi sodankäynnin takkuamisesta että perusteluksi liikekannallepanon tarpeesta, arvioi presidentti Niinistö Ylelle ennakkoon tehdyssä haastattelussa.

Toistaiseksi ei tiedetä, kuka tai ketkä putkien tuhoamisen takana ovat, mutta Venäjä on pääepäilty.

"Näyttää, että presidentti Putinin kannatus on jonkin verran alentunut"

Putin julisti Venäjälle armeijan osittaisen liikekannallepanon 21. syyskuuta. Ukrainalaislähteiden mukaan jonkin verran lisää venäläissotilaita on saapunut rintamalle.

Värväysikäisten miesten virta kulkee myös pois maasta. Venäjältä on lähtenyt armeijan osittaisen liikekannallepanon jälkeen jo satoja tuhansia nuoria miehiä muun muassa Georgiaan, Kazakstaniin ja Suomeen.

– Maasta poistuvien nuorten miesten määrä kertoo, ettei virallinen sanoma Donbasin vapauttamisesta enää mene täysimääräisesti perille, sanoo Niinistö.

Toistaiseksi Putin ei ole julistanut sotaa Ukrainalle.

– Liikekannallepano on ravistellut venäläisten tietoisuutta. kun "erikoisoperaatio" alkaa näyttäytyä sotatilalta. Näyttää, että presidentti Putinin kannatus on jonkin verran alentunut, Niinistö arvioi.

Venäjä julisti perjantaina Luhanskin, Donbasin, Zaporižžjan ja Hersonin alueet osaksi Venäjää. Liitoksille se hakee oikeutusta valekansanäänestysten perusteella. EU, Yhdysvallat ja Suomi ovat tuominneet liitokset.

Suomen ja Venäjän välinen turistiliikenne on lähes poikki

Suomi tiukensi perjantaina voimaan tulleella päätöksellä turistiviisumien myöntämistä venäläisille. Niinistön mukaan viisumipäätös hiljentää turistiliikenteen Suomeen Venäjältä.

– Vain hyväksyttävät erityiset syyt esimerkiksi sukulaisuus oikeuttavat saapumiseen, presidentti tarkentaa.

Hän esittää myös toiveen EU:n suuntaan.

– EU-maat ovat kovin erilaisessa asemassa riippuen siitä, onko yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Olisi kuitenkin hyvä, jos EU-maat löytäisivät asiassa yhteisen linjan.

Aiemmin venäläisiltä maahan tulijoilta rajansa ovat sulkeneet Baltian maat ja Puola. Muissa jäsenmaissa vastaavia päätöksiä ei ole tehty.

Lue lisää:

Putin julisti neljä Ukrainan aluetta osiksi Venäjää – presidentin mukaan asukkaat ovat "ikuisesti Venäjän kansalaisia", EU tuomitsi laittoman julistuksen

Suosittelemme sinulle