Hyppää sisältöön

Uudellamaalla osoitetaan mieltä HUSin 95 miljoonan euron leikkauksia vastaan – "Ehdotettujen päätösten seurauksena voisi kuolla ihmisiä"

Mielenosoituksia on järjestetty tänään lauantaina Tammisaaressa ja Porvoossa. HUS suunnittelee muun muassa päivystysverkon supistamista.

Tammisaaressa osoitettiin mieltä HUSin säästötoimia vastaan
Tammisaaressa osoitettiin mieltä HUSin säästötoimia vastaan
Rosa Lehtokari

HUS-yhtymän hallitys on ilmoittanut kokoontuvansa ylimääräiseen hätäkokoukseen maanantaina. Siellä aiotaan käsitellä noin 95 miljoonan euron menoleikkauksia (siirryt toiseen palveluun).

Säästötoimet tulisivat koskemaan yli 1,7 miljoonaa Uudenmaan asukasta. Karsintalistalla on muun muassa päivystysverkoston supistaminen siten, että esimerkiksi Helsingin Malmin sairaalan sekä Porvoon ja Lohjan sairaaloiden yhteispäivystykset lopetettaisiin.

Lisäksi HUSin rahareikää tilkitsemään on esitetty Lohjan synnytyssairaalan lakkauttamista. Mikäli näin tapahtuu, Länsi-Uudeltamaalta täytyisi lähteä synnyttämään joko Espooseen, Helsingin naistenklinikalle tai Hyvinkäälle.

Anita Westerholm piti puheen Tammisaaren mielenosoituksessa. Hän kokee, että kaikilla Uudenmaan asukkailla tulisi olla oikeus yhdenvertaiseen hoitoon. Kuva: Helena von Alfthan / Yle

Tammisaaressa on osoitettu lauantaina mieltä HUSin säästötoimia vastaan. Mielenosoituksen järjestäjä, Raaseporin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anita Westerholm (r.) on huolissaan välimatkojen pidentymisestä, jos esimerkiksi Lohjan sairaalassa ei ole päivystystä tai Länsi-Uudellamaalla synnytysosastoa.

– Se voi olla hengenvaarallista, ehdotettujen päätösten seurauksena voisi kuolla ihmisiä, Westerholm sanoo.

Lohjan synnytyssairaalan lakkauttamista vastaan on jo kerätty lähes 10 000 nimen adressi. Viime vuonna Lohjan sairaalassa syntyi 1400 vauvaa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Kaikilla on oikeus yhdenvertaiseen hoitoon ja potilasturvallisuuteen. Sairaaloitamme pitäisi kehittää, eikä heikentää. Ei ole tilaa kompromisseille, Westerholm painottaa.

Myös Porvoossa osoitettiin lauantaina mieltä HUSin sairaanhoitoa koskevaa säästöpakettia vastaan.

Tammisaaren torille oli kokoontunut lauantaina noin 200 ihmistä osoittamaan mieltään. Kuva: Helena von Alfthan / Yle

RKP ehdottaa ratkaisuksi valtion kassaa

Sekä RKP että vasemmistoliitto ovat tyrmänneet HUSin säästöaikeet. RKP:n mukaan HUSin säästötoimet tulisivat heikentämään voimakkaasti Uudenmaan aluesairaaloita.

Puolueen varapuheenjohtaja Henrik Wikström kertoi Ylelle syyskuun lopussa, että ratkaisu voisi löytyä esimerkiksi valtion erillisrahoituksesta.

– HUS-yhtymän alijäämästä pitää keskustella nyt Uudenmaan hyvinvointialueiden kanssa, voivatko ne ottaa omaan alijäämäänsä HUS-yhtymän menoja, ja voisiko hallitus sitten tehdä myöhemmin tarkistuslaskelman ja maksaa takaisin hyvinvointialueille. Kaikki linkittyy lopulta valtioon, josta rahat hyvinvointialueille tulevat, Wickström kertoi Ylen jutussa.

Myös vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmä on vaatinut valtiolta lisärahoitusta HUSille.

Yle selvitti syyskuun alussa, että uudet hyvinvointialueet tarvitsevat jopa 1,5 miljardia euroa lisää ensi vuodelle.

HUS-yhtymän ensi vuoden talousarviosta päätetään lopullisesti joulukuussa.

Suosittelemme sinulle