Hyppää sisältöön

Mustamakkarakorvapuusti kruunasi syntymäpäivän – Tampereen päivä on koko kansan juhla, jossa pääsee kokemaan ihmeellisiä asioita

Tampereen päivää vietetään tänä viikonloppuna. Lauantaina ihmisiä vetivät Keskustorille isot koneet, joita kaupungissa edelleen rakennetaan. Juhlaleivonnaisesta löytyy perinneherkkua.

Café Puustin valikoimissa on suolaisia ja makeita korvapuusteja. Mustamakkaraversiota Heli Rapatti aikoo valmistaa jatkossa ainoastaan Tampereen päivinä. Kuva: Elina Nieminen / Yle
Elina Nieminen

Siitä, kun Ruotsin kuningas Kustaa III perusti Tampereen, on tänä vuonna kulunut 243 vuotta. Vuodesta 1955 lähtien Tampereen perustamispäivänä, 1. lokakuuta, ja sitä lähimpänä viikonloppuna on järjestetty kaikelle kansalle avoin syntymäpäiväjuhla, Tampereen päivä.

Tampereen päivänä ei pönötetä kuin korkeintaan illalla kutsuvierastilaisuudessa Raatihuoneella. Siellä palkitaan ansioituneita tamperelaisia, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja kaupunkilaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina.

​Annikki ja Erkki Enkola muuttivat Tampereelle vuonna 1992. Heille mustamakkarakorvapuusti maistui vaikka mustamakkara ei kuuluu ruokavalioon. Tampereen päivän ohjelmaan ei ollut isoja suunnitelmia. "Ehkä piipahdamme Keskustorilla", sanoi Erkki Enkola. Kuva: Elina Nieminen / Yle

Vaikka Raatihuoneelle ei olisi saanut kutsua, ei kannata harmitella, sillä moneen muuhun paikkaan ovet ovat auki.

Esimerkiksi lauantaina pääsi vierailemaan ratikkavarikolla Hervannassa. Samalla suunnalla, Makkarajärvellä ja Viitastenperän laavulla, järjestettiin tapahtuma ja retki, jossa sata ensimmäistä sai paistaa nuotiolla ilmaiset makkarat ja jälkiruuaksi vielä vaahtokarkkia.

Perinteisesti Tampereen päivän suosittuja vierailukohteita ovat olleet paloasemat. Tälläkin kertaa keskuspaloasema ja Hervannan paloasema ovat sunnuntaina auki. Monet museot päästävät asiakkaat sisään ilmaiseksi, ja monena vuonna niiden ovilla onkin ollut pitkät jonot. Kaupungin lisäksi monet yritykset ja yhteisöt järjestävät myös ohjelmaa.

Isot koneet vetivät väkeä Keskustorille

Tampereen teollinen historia näkyy Tammerkosken rannan punatiilisissä rakennuksissa. Vaikka niissä ei enää raskasta teollisuutta ole, kaupungista se ei ole kadonnut.

Lauantaina Keskustorilla esiteltiin teollisuuden tuotteita, isoja koneita ja laitteita, joita valmistetaan Tampereella ja lähikaupungeissa. Pienestä vesisateesta huolimatta nosturit, kallionporauslaitteet, kaivurit ja harvesterit vetivät paikalle sankoin joukoin isoja ja pieniä kaupunkilaisia.

Lari Melander tuli Keskustorille lastensa Huugon ja Saagan kanssa. He jonottivat kaivuriin, jonka moottoria lasten äiti on ollut suunnittelemassa. Taustalla Sandvikin porauslaite. Kuva: Elina Nieminen / Yle

Tapahtuman yhtenä tarkoituksena oli näyttää, että metalli- ja konepajateollisuus elää edelleen vahvasti Tampereen seudulla, kertoi järjestelyissä mukana ollut Tampereen teollisuusoppilaitoksen toimitusjohtaja Peer Haataja.

– Ihmiset eivät oikeasti tiedä, mitä meillä Pirkanmaalla tehdään. Täällä valmistetaan koneita, joissa usealla täkäläisellä yrityksellä on markkinajohtajuus maailmassa. Näillä louhitaan teitä ja tehdä infastruktuuria esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Metalliteollisuudessa olisi töitä tarjolla nyt enemmän kuin on tekijöitä. Haataja suosittelee alaa esimerkiksi ammatinvaihtoa harkitseville. Hänen mukaansa töitä on moneksi vuodeksi eteenpäin.

Mustamakkarapuusti maistuu ennakkoluulottomalle

Kun ollaan Tampereella, ei voi välttyä puhumasta mustastamakkarasta. Se on tamperelaisille rakas herkku, jota tarjotaan ylpeänä myös turisteille jopa hotelliaamiaisella. Koska mustamakkara on monelle pyhä, vaatii uskallusta lähteä tuunaamaan sitä.

Korvapuusti tarjotaan tietysti puolukkahillon kanssa, samoin kuin mustamakkara. Kuva: Elina Nieminen / Yle

Café Puustin leipurilta Heli Rapatilta ei rohkeutta puutu, sillä hän on kehittänyt Tampere-päivän kunniaksi musamakkarakorvapuustin.

– Alun perin idean heitti baristamme Elias Koivisto. Mutta hän oli kyllä hieman kauhuissaan, kun päätin sen toteuttaa. Joskus pitää vähän hullutella.

Makutestissä uusi Tampereen päivän leivonnainen saa positiivisen vastaanoton. Makean ja suolaisen liitossa maut korostavat toisiaan.

Tampereen päivän tunnelmissa oltiin myös Radio Suomen Launtaitalkoissa. Voit kuunnella lähetystä täältä.

Millaisia ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta sunnuntaihin kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle