Hyppää sisältöön

Ukrainan asevoimat sanoo saartaneensa Lymanin kaupungin

Lymanin takaisinvaltaus olisi merkittävä voitto Ukrainalle. Motissa on Ukrainan mukaan useita tuhansia sotilaita. Lyman on ollut kesästä alkaen venälästen tärkeä logistiikkakeskus.

 Ukrainan asevoimat: Lymanin saarto meneillään
Ukrainan asevoimat: Lymanin saarto meneillään

Ukrainan joukot näyttävät etenevän Itä-Ukrainassa.

Ukrainan armeijan tiedottajan Serhi Cherevatyin mukaan Ukraina on onnistunut piirittämään venäläisjoukkojen hallitseman Lymanin kaupungin Donetskin alueella.

Lyman on ollut usean kuukauden ajan venäläisjoukkojen logistiikka- ja kuljetuskeskuksena ja tukenut alueen pohjoisosissa sotivia joukkoja.

Ukrainan mukaan Lymanissa on saarrettuna noin 5 000 – 5 500 venäläissotilasta. Ukrainan asevoimien mukaan osa venäläisjoukoista on yrittänyt paeta piiritystä.

Ukrainalaiset viranomaiset kertoivat perjantaina, että ukrainalaisjoukot valtasivat kaksi kylää, jotka ovat lähellä Lymanin kaupunkia.

Presidentti Putinin pakkoliitospuhe tuomiittiin laajalti

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen perjantaina Ukrainassa sijaitsevien Luhanskin, Donetskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueiden olevan nyt osa Venäjää. Hän allekirjoitti Venäjään pakkoliitettävien alueiden Venäjän nimittämien johtajien kanssa "liittymisasiakirjat".

Kansainvälinen yhteisö pitää alueilla järjestettyjä "kansanäänestyksiä" alueiden liittämisestä Venäjään valeäänestyksinä ja liittämispäätöstä laittomana. Muun muasssa Venäjän hyökkäyksessä välittäjän asemaa tavoitteleva Turkki on tuominnut pakkoliitokset kansainvälisen lain vastaisena.

Useat johtajat, kuten Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja eurooppalaisista johtajista säännöllisimmin presidentti Putiniin yhteyttä pitänyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat tuominneet liitokset.

Alueliitoksia käsiteltiin perjantain ja lauantain välisenä yönä YKn turvallisuusneuvostossa. Venäjä esti neuvoston pysyvänä jäsenenä Yhdysvaltain ja Albanian muotoileman ehdtuksen, jonka mukaan valtioiden, kuten Ukrainan rajoja ei voi yksipuolisesti muuttaa.

Lue myös:

Niinistö: En näe Venäjän ja lännen todellisen sodan merkkejä – Putinilla on nyt "kaikki panokset pelissä, myös oma kohtalonsa"

Toimittajalta: Venäjän farssi ei naurata – Putinin päätös liittää vallattuja alueita Venäjään merkitsee sodan laajentumista

Suosittelemme sinulle