Hyppää sisältöön

Turkin presidentti toisti jälleen vanhat uhkauksensa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien estämisestä

Presidentti Erdoğanin mukaan Turkki aikoo pitää kiinni kannastaan, kunnes maalle annetut "lupaukset" on täytetty.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan toisti jälleen aiemmat uhkauksensa. Kuva tiedotustilaisuudesta Belgradista syyskuun alussa 2022. Kuva: Andrej Cukic / AOP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa jälleen estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Erdoğan sanoi parlamentin istuntokauden avajaisissa, että Turkki pitää kiinni "periaatteellisesta ja päättäväisestä" kannastaan, kunnes Turkille annetut lupaukset on täytetty.

– Me seuraamme tarkkaan täyttävätkö Suomi ja Ruotsi lupauksensa ja tietenkin päätös kuuluu parlamentillemme, Erdoğan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on ratifioitu 28 Naton jäsenmaassa. Joukosta puuttuu enää Turkin ja Unkarin hyväksyntä. Liittymisen ratifiointi kaikissa jäsenmaissa on edellytys sille, että Suomi ja Ruotsi pääsevät jäseniksi.

Suomi, Ruotsi ja Turkki solmivat kesäkuussa keskinäisen sopimuksen, jonka nojalla Turkki suostui siihen, että maat kutsuttiin Madridin Nato-huippukokouksessa liittokunnan jäseniksi. Hakijamaat sitoutuivat siinä muun muassa keskinäiseen tiedonvaihtoon ja taistelemaan terrorismia vastaan.

Turkki on lisäksi vaatinut muun muassa useiden terroristeina pitämiensä ihmisten luovuttamista sekä Suomesta että Ruotsista. Suomessa oikeusministeriö ilmoitti syyskuun alussa, ettei se aio käsitellä uudelleen kuutta kertaalleen hylättyä luovutuspyyntöä.

Ruotsi ilmoitti perjantaina sallivansa uudelleen sotatarvikkeiden viennin Turkkiin. Vientikielto oli asetettu vuonna 2019, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Pohjois-Syyriassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi aiemmin lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että jäsenyyden ratifiointi näyttää nyt olevan yhden ihmisen päässä, viitaten Erdoğaniin.

– Tapasin Erdoğanin New Yorkissa, ja hänellä oli kovasti tarvetta toistaa edellisenä päivänä julkisuuteen antamansa käsitys, että Suomi tässä ei ole mitenkään ongelmallinen, vaan se on Ruotsi.

Niinistön mukaan neuvottelut Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken ovat jatkuneet virkamiestasolla tälläkin viikolla. Ruotsi on käynyt myös kahdenvälisiä neuvotteluja Turkin kanssa.

– Tämä on ehkä vähän irrationaalisesti siellä Turkin presidentin ratkaistavana. Niinistö ei ryhtynyt ennustamaan, voiko Nato-jäsenyys toteutua tämän vuoden puolella.

Lue myös:

28 Nato-maata on ratifioinut Suomen ja Ruotsin hakemukset, viimeisimpänä Slovakia – seuraa etenemistä Ylen Nato-laskurista

Suosittelemme sinulle