Hyppää sisältöön

Maailma osoittaa tukeaan Iranin naisille – mielenosoittajat liikkeellä niin Helsingissä, Madridissa, Lontoossa kuin Tokiossakin

Iranin naisten puolesta protestoidaan 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoltua siveyspoliisien käsissä.

Maailmalla osoitettiin lauantaina mieltä Iranin naisten tueksi
Maailmalla osoitettiin lauantaina mieltä Iranin naisten tueksi
STT

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Iranin naisten tueksi on lauantaina järjestetty mielenosoituksia ympäri maailman. Iranilaisen kansalaisjärjestön mukaan tukimielenosoituksia järjestettiin yhteensä 159 kaupungissa.

Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrottiin lauantaina STT:lle, että Narinkkatorilla järjestetyssä tukimielenosoituksessa oli mukana noin 400 osallistujaa. Tapahtuma sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Muualla maailmalla esimerkiksi Tokiossa mielenosoittajat heiluttivat 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuvia iskulauseiden ohella. Amini kuoli Iranin niin kutsutun siveyspoliisin käsissä syyskuun puolivälissä. Lisäksi mielenosoituksessa pidettiin esillä kuvia muistakin naisista, jotka olivat polttaneet huivejaan ja leikanneet hiuksiaan Iranin-protesteissa.

Italian Roomassa jotkut mielenosoituksiin osallistuneet naiset leikkasivat omia hiuksiaan solidaarisuuden osoituksena.

Rajut protestit jatkuivat lähtöpisteessä

Mielenosoitukset jatkuivat myös Iranissa, jossa varsinkin naiset ovat lähteneet kaduille vaatimaan suurempia vapauksia ja protestoimaan Aminin kuolemaa. Sosiaalisen mediaan jaettujen videoiden perusteella kansa lähti kadulle ainakin Iranin pääkaupungissa Teheranissa sekä Mashhadin ja Kermanshahin kaupungeissa.

Ruotsissa ulkoministeriö ilmoitti selvittäneensä Iranista tulleita tietoja, että maassa olisi pidätetty kymmenkunta ulkomaalaista mielenosoittajaa, joiden joukossa olisi myös Ruotsin kansalainen.

Ministeriö ei kyennyt vahvistamaan tietoa ruotsalaisen pidätyksestä. Myöhemmin kerrottiin, ettei ruotsalaista ollut ainakaan enää Iranissa pidätettyjen joukossa.

Mielenosoitukset Iranissa alkoivat Aminin kuoleman jälkeen 16. syyskuuta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viime viikkojen mielenosoitukset ovat olleet rajuimmat Iranissa sitten vuoden 2019, jolloin yli 300 ihmistä kuoli polttoaineiden hinnankorotusten takia puhjenneessa protestiaallossa.

Iran on syyttänyt ulkomaisia toimijoita mielenosoituksista ja mielenosoittajien yhteenotoista turvallisuusjoukkojen kanssa.

Lisää aiheesta:

Oulussa asuvat iranilaiset toivovat maansa hallituksen vaihtuvan – kolmas mielenilmaus Mahsa Aminin kuoleman johdosta järjestettiin lauantaina

Protestiaallon keskellä oleva Iran taistelee omia kurdejaan vastaan Irakissa – drone- ja ohjusiskuissa myös siviiliuhreja

“Liikaa naisia on kuollut” – Ihmisoikeusliiton asiantuntija uskoo iranilaisten saaneen tarpeekseen vapauden tukahduttamisesta

Suomen iranilaiset osoittivat Helsingissä mieltään Iranin hallintoa vastaan – "Ihmiset vaativat naisille oikeuksia ja se lämmittää sydäntäni"

Nuoren naisen kuolemasta alkaneet protestit kiihtyvät ja kuolonuhrien määrä nousee Iranissa – hallinto yrittää estää pääsyn someen

Suosittelemme sinulle