Hyppää sisältöön

Tulvat Ian-myrskyn jäljiltä voivat jatkua Floridassa vielä päiviä

Ian-myrsky saapui Floridan rannikolle keskiviikkona, jolloin se oli nelosluokan hurrikaani.

Orlandossa Floridassa asuinalue tulvii Ian-myrskyn jäljiltä.
Asuinalue oli yhä tulvavesien saartamana Ian-myrskyn jäljiltä Orlandossa Floridassa lauantaina. Kuva: Bryan R. Smith / AFP
Kai Jääskeläinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa Floridassa tulvien ennustetaan jatkuvan Ian-myrskyn jäljiltä vielä useita päiviä. Pelastusryhmät ovat jatkaneet ihmisten etsimistä ja pelastamista tuhojen keskellä.

Ensihoitajat ja vapaaehtoiset ovat kiertäneet asuinalueilla ovelta ovelle tarjoamassa evakuointiapua ihmisille, jotka jäivät koteihinsa myrskyn ajaksi. Myrskyn jäljiltä monet heistä ovat olleet kodeissaan ilman vettä tai sähköä.

Ian-myrskyn seurauksena on vahvistettu kuolleen ainakin 35 ihmistä. Yksistään Floridan osavaltiossa on kuollut lainvalvontaviranomaisen mukaan 28 ihmistä. Viranomaisten mukaan monet kuolemantapaukset ovat hukkumisia.

Monet yhdysvaltalaismediat ovat kuitenkin kertoneet kuolonuhreja olevan vielä enemmän. Tämä selittyy sillä, että mediat ovat saaneet tietoja piirikuntien viranomaisilta. Esimerkiksi uutiskanava CNN:n seurannan mukaan uhreja on ainakin 70.

Ian iski maihin Floridan rannikolla keskiviikkona, jolloin se oli nelosluokan hurrikaani. Sittemmin myrsky on laantunut liikuttuaan sisämaahan.

Havannassa sähköt palautuvat myrskyn jäljiltä

Havannassa Kuubassa protestoitiin toista päivää Ian-myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen hitaan korjaamisen vuoksi. Vedadon kaupunginosassa ihmiset kokoontuivat hakkaamaan kattiloita ja vaatimaan sähkön palauttamista, ja kaupungin itäpuolella Guanabacoassa mielenosoittajat tukkivat teitä roska-astioilla ja myrskyn repimillä oksilla.

Lauantain aikana sähköjä saatiin kuitenkin palautettua monille alueille Havannassa ja sähkö puuttuu enää alle viidesosalta pääkaupungin asukkaista, kertoo sähköyhtiö Union Electrica.

Kuuba oli kokonaan vailla sähköjä yhteensä 18 tunnin ajan sen jälkeen kun Ian iski saarelle tiistaina. Internetyhteys katkesi Kuubassa perjantaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhteys palautui hiljalleen lauantain aikana.

Kaduilla järjestettävät mielenosoitukset ovat harvinaisia kommunistijohtoisessa Kuubassa. Perjantaina poliisi tarkkaili mielenosoituksia mutta ei juurikaan puuttunut niihin.

Aiheesta lisää:

Hurrikaani Ianin kuolonuhreja on Floridassa vähintään parikymmentä

Ian voimistui takaisin hirmumyrskyksi ja on matkalla kohti Etelä-Carolinan osavaltiota

Hirmumyrsky Ian runnoo Floridaa – yli kahdelta miljoonalta ihmiseltä sähköt poikki

Koko Kuuba ilman sähköä hurrikaanin jäljiltä – Florida varautuu hirmumyrskyyn, yli 2,5 miljoonaa ihmistä saanut evakuointikäskyn

Suosittelemme