Hyppää sisältöön

Rajut mellakat syntyivät Indonesiassa jalkapallo-ottelun päätteeksi – kuolonuhreja ainakin 125, sanovat paikallisviranomaiset

Malangissa paikallisen joukkueen kannattajat tunkeutuivat kentälle. Poliisi yritti hallita tilannetta ampumalla kyynelkaasua, mikä aiheutti paniikkia katsomossa.

Jalkapallostadionilla syntyneissä mellakoissa kuolonuhreja
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Indonesian presidentti Joko Widodo vaatii "perusteellista selvitystä" turvallisuustoimista jalkapallo-ottelussa, jonka jälkeisissä levottomuuksissa kuoli ainakin 125 ihmistä Malangin kaupungissa Indonesiassa lauantai-iltana.

Terveysviranomaisten mukaan 323 ihmistä loukkaantui.

Paikalliset viranomaiset olivat aiemmin sanoneet, että kuolleita oli 174, mutta Itä-Jaavan kuvernööri Emil Dardak kertoi myöhemmin, että lukua tarkennettiin alaspäin. Kuolleiksi oli Dardakin mukaan saatettu laskea samoja ihmisiä kahteen kertaan.

Itä-Jaavan provinssin poliisipäällikön Nico Afintan mukaan jalkapallostadionilla syntyi ottelun loputtua levottomuuksia, jonka seurauksena ihmisiä tallautui tai tukehtui hengiltä väentungoksessa.

Paikallisen Arema FC:n kannattajat tunkeutuivat kentälle sen jälkeen, kun joukkue oli enimmäistä kertaa yli kahteen vuosikymmeneen hävinnyt Persebaya Surabayalle. Viranomaiset reagoivat ampumalla kyynelkaasua sen jälkeen, kun kaksi poliisia oli jo ehtinyt kuolla mellakassa. Tämä johti lopulta paniikkiin katsomossa, viranomaiset kertovat.

Jalkapallostadionilla kuoli 34 ihmistä ja loput kuolivat sairaalassa tai matkalla sinne, kertoo Afinta.

Hänen mukaansa kuolleiden määrä todennäköisesti nousee entisestään, sillä monen stadionilla loukkaantuneen tila oli heikentymässä.

Sunnuntaiaamuna stadionin ulkopuolella näkyi poltettuja ajoneuvoja.

Nainen kävelee tuhotun poliisiauton vieressä jalkapallostadionilla Malangissa Indonesiassa.
Poliisiauto tuhoutui mellakassa jalkapallostadionilla Malangissa Indonesiassa lauantaina. Kaksi poliisia kuoli mellakassa. Kuva: Sandi Sadewa / EPA

Indonesian jalkapalloliitto ilmoitti tekevänsä tutkinnan

Indonesian hallitus on pahoitellut tapahtunutta ja luvannut tutkia siihen johtaneet olosuhteet. Indonesian jalkapalloliitto on keskeyttänyt ottelut viikoksi ja kieltänyt Arema FC:ltä kotiotteluiden järjestämisen loppukauden ajaksi. Lisäksi liitto on ilmoittanut lähettävänsä tutkintaryhmän Malangiin selvittämään tapahtunutta sekä pahoitellut tapahtunutta kaikille osapuolille.

Fanien väkivaltaisuus on ongelma Indonesiassa, jossa kilpakumppaneiden kannattajien väliset kiistat ovat aiemminkin johtaneet kuolemiin. Joissakin otteluissa parhaiten menestyneiden joukkueiden pelaajien on matkustettava vieraspeleihin tiukoilla turvatoimilla suojeltuina.

2.10. kello 18.23 Päivitetty loukkaantuneiden määrä.

2.10. kello 9.22 Lisätty kuvernöörin arvio uhreista.

2.10. kello 15.04: Juttua muokattu. Arvio kuolonuhrien lukumäärästä laski 174:stä 125:een.

Suosittelemme sinulle