Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperän Tiina-äiti oli pimeällä mökkitiellä, kun poika ajoi mestariksi – "Naapurin mökistä ovi avautui ja kuului jes-karjahdus"

Kalle Rovanperän äiti Tiina katsoo poikansa kisat yleensä jälkilähetyksenä. Äidin mukaan poika joutuu odottamaan suosikkiruokaansa vielä pitkään.

Kalle Rovanperä juhli ensimmäistä kertaa maailmanmestarina. Kuva: HANNU RAINAMO
Joel Sippola

Kalle Rovanperän äidille Tiinalle maailmanmestaruuden ratkeaminen jo Uudessa-Seelannissa oli yllätys. Hän ajatteli, että auraamisen takia mestaruus voisi ratketa vasta Espanjan Kataloniassa. Tiina oli tästä niin varma, että hän oli hommannut liput Espanjaan.

Pojan maailmanmestaruus pisti äidin pään pyörälle.

– En ole halunnut tai uskaltanut ajatella tätä hehkutusta enempää etukäteen. Ajattelen aina niin, että kun se on oikeasti varmaa, se on varmaa. Ajattelin, että auraamisen puolesta ratkaisuhetket saattaisivat mennä Kataloniaan.

Kova sade muutti kuitenkin asetelmat.

– Keliolosuhteet olivat nyt Kallen puolella. Kun satoi paljon, auraamisessa ei mennyt niin paljon aikaa hukkaan, äiti tietää.

Tiina kertoo, ettei hän ole yleensä jännittäjätyyppiä. Hän kuitenkin myöntää, että mestaruuden lähestyessä hän koki jännityksen tunteita.

Äiti kertoo mielenkiintoisesta tavastaan seurata poikansa kisoja.

– En katso livelähetyksiä. En ole taikauskoinen, mutta en katso yleensä Power Stagea livenä enkä kyllä muitakaan pätkiä. Jos en ole paikan päällä, katson kisan jälkeen kaikki lähetykset läpi Yle Areenasta, Tiina naurahtaa.

Äiti lisää, että hän kyllä katsoo rallin päättävän Power Stagen.

– Katson Powerin kaikkien muiden kohdalla läpi, mutta poistun siksi aikaa pois paikalta, kun Kalle lähtee pätkälle. Poweri on liian jännittävää, kun Kalle tyrkkää sinne sata lasissa.

Keskustelua käsimerkein

Äiti kertoo nukkuneensa viime yönä. Päätöspätkän aikana hän teki kävelylenkkiä pimeällä mökkitiellä.

– Kun siihen aikaan oli vielä ihan pimeää, naapurin mökistä ovi avautui ja kuului jes-karjahdus. Siinä kohtaa uskaltauduin mennä sisälle. Matkalla kerkesin toki miettimään, että apua, nytkö se mestaruus sitten tuli. Otimme skumppalasit aamupalaksi siskon ja hänen poikansa sekä naapureiden kanssa.

Kalle Rovanperä lähetti kisan jälkeisessä englanninkielisessä haastattelussaan terveiset äidille. Tiina sanoo, että terveiset tulivat perille.

– Menin heti sisälle sen jälkeen, kun Kalle oli maalissa. Terveiset lämmittivät sydäntä. Videopuhelimella on soitettu. Ei kuulunut sinne päin ääni, mutta katseyhteys oli ja käsimerkeillä keskusteltiin.

Kun Kalle Rovanperä oli pieni, isä-Harri ajoi vielä huipputasolla kilpaa. Äiti muistelee, että Kallen kiinnostus moottoriurheilua kohtaan oli pienenä suurta.

– Ei telkkarista muumeja katsottu. Hän oli hyvin kiinnostunut seuraamaan moottoriurheilua pienestä pitäen. Lastenohjelmat eivät olleet se ykkösjuttu. Hän halusi katsoa kaikkea moottoriurheilua esimerkiksi MotoGP:stä lähtien. Hän on myös pienestä asti halunnut päristellä kaikilla mahdollisilla menopeleillä, kun se on ollut mahdollista.

– Kun Harri ajoi, hän seurasi rallia innokkaasti, vaikka hän olikin niin pieni.

Kallen lempiherkku on äidin tekemä makaroonilaatikko. Äidin mukaan poika pääsee maistamaan makaroonilaatikkoa seuraavan kerran vasta lähempänä joulua.

– Se varmaan siirtyy aika paljon myöhemmäksi, sillä hän menee Uudesta-Seelannista nopeasti Espanjaan testeihin. Pitää mennä katsomaan häntä sitten Katalonian ralliin, hyväntuulinen äiti kertoo.

Lue myös:

Uskomatonta historiaa! Kalle Rovanperä on rallin maailmanmestari kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana

Häkeltynyt Harri Rovanperä pyyhki silmäkulmiaan poikansa uroteon jälkeen – Sebastien Ogier täräytti osuvan vertauksen nuoreen mestariin

Pinkillä mopolla kuraa roiskineesta pikkupojasta tuli ralliautoilun maailmanmestari – Kalle Rovanperä rikkoi ennätyksiä jo 11-vuotiaana

Tämä selittää historiallisen saavutuksen – Kalle Rovanperän kasvun nähneet kertovat nuoren mestarin poikkeuksellisista kyvyistä

Suosittelemme sinulle