Hyppää sisältöön

Sähkön käyttöä on onnistuttu vähentämään selvästi, kertoo Fingrid – näin menetellään, jos Suomessa joudutaan turvautumaan sähkökatkoihin

Syyskuussa Suomessa on kulutettu sähköä seitsemän prosenttia viime vuotta vähemmän. Fingrid painottaa, että säästöjä tarvitaan lisää, jotta talvella ei jouduttaisi turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.

Verkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikkö selostaa, miten sähkökatkossa menetellään.
Petteri Lindholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen sähkönkulutusta on onnistuttu vähentämään menestyksekkäästi, kertoo sähkön kantaverkkoyhtiö Findgrid.

– Viime vuoteen verrattuna sähkönkulutus on syyskuussa pudonnut noin seitsemän prosenttia, kertoo sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä.

Sähkön tulevaa riittävyyttä helpottaa Rauhalan mukaan myös se, että käyttöä on siirretty vuorokauden sisällä. Käytännössä kyse on siitä, että teollisuudessa on siirrytty paikoin työskentelemään päivän sijaan yöllä, jolloin sähköä riittää huomattavasti enemmän.

Rauhala esitteli tänään maanantaina Fingridin uusia arvioita sähkön riittävyydestä ensi talvena. Fingrid painottaa, että sähköä pitää kyetä yhä säästämään enemmän. Lämmityskausi on vasta alkamassa, joten sähkönkulutus nousee vielä jyrkästi.

– Kymmenen prosentin sähkönsäästö vastaisi jo lähes Olkiluoto 3:n tuotantotehoa, Rauhala sanoo.

Miten sähkökatkossa meneteltäisiin?

Jos sähkö on loppumassa, viimeisenä vaihtoehtona joudutaan turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.

Laajan, valtakunnallisen sähkökatkon välttämiseksi katkot kohdistetaan paloina eri alueille. Kantaverkkoyhtiö Fingrid antaisi tällöin paikallisverkkoyhtiöille määräykset siitä, kuinka paljon asiakkaille tarjottavaa sähköä on vähennettävä.

Paikallisyhtiöt asettaisivat katkot loppukäyttäjille Fingridin määräysten mukaan.

Paikallisverkkoyhtiö Elenian valmiuspäällikkö Heikki Paananen kertoo esimerkin Elenian alueelta. Siellä katko koskisi kerrallaan hieman alle tai yli tuhatta kotitaloutta ja muuta sähkönkäyttäjää.

– Sähkökatkon kesto tällaisessa sähkönpulan tilanteessa on kaksi tuntia.

Kahden tunnin katkot kiertäisivät paikallisesti alueelta toiselle niin kauan kuin sähkön kulutus olisi sähkön tuotantomäärää korkeampaa.

Paananen sanoo, että paikallisverkkoyhtiöt pyrkivät välttämään esimerkiksi sairaaloiden sähkökatkoja.

– Prioriorisoidaan henkeä pelastava toiminta ja myös [sähköä tuotantoon tarvitseva] sähkön tuotanto, koska jos sitä ruvetaan irtikytkemään, niin me pahennamme tilannetta, Paananen sanoo.

Sairaaloiden lisäksi katkoja pyritään estämään esimerkiksi vesi- ja lämpöhuollosta.

– Mutta korostan sitä, että jos sähköpulatilanne on hyvin vaikea, todennäköisesti sähkön poiskytkemiseltä ei voi välttyä.

Mikä määrää, riittääkö sähkö?

Vielä on mahdotonta sanoa varmaksi, riittääkö sähkö ja joudutaanko sähkökatkoihin turvautumaan.

Fingrid on arvioinut sähkön riittävyyttä kolmen skenaarion kautta. Malleissa tarkastellaan kolmea vaihtuvaa tekijää:

  • toimiiko kotimainen sähkötuotanto ongelmitta?
  • saadaanko Ruotsista sähköä?
  • onko talvi lauha ja tuuleeko riittävästi?

Jos kaikki kolme toteutuu, sähkön riittävyys on Fingridin mukaan "hyvällä tasolla". Arviossa on huomioitu jo nyt nähty sähkön käytön väheneminen.

Jos taas yksi kolmesta jää tapahtumatta, energiansäästö on välttämätöntä, jotta sähkökatkoja ei tule.

Ja jos ainoastaan yksi muuttuja toteutuu, sähköpulan välttämiseksi on kyettävä säästämään energiaa ja myös ajoittamaan sähkön käyttöä huolellisesti vuorokauden sisällä.

Fingrdin malli on esimerkinomainen. Käytännössä katkot voisivat koskea hyvin lyhyttä ajanjaksoa. Tällöin sähkökatkoihin voitasiin joutua, jos olisi esimerkiksi hyvin kylmä päivä ja vaikkapa ydinreaktoreja jouduttaisiin pysäyttämään häiriön vuoksi.

Lue lisää:

Loviisan ydinvoimalan reaktorit ovat poissa verkosta – ydinvoimala tuottaa noin 10 prosenttia Suomen vuosittaisesta sähköstä

Katso laskurista, kuinka paljon talosi lämmityslasku nousee – Halosen perhe aikoo kitkutella pörssisähköllä talven yli villasukat jalassa

Näin paljon sähkön kulutus vaihtelee eri vuodenaikoina – talven kulutushuiput pahin ongelma sähkön riittävyydelle

Suosittelemme