Hyppää sisältöön

HUSin kriisikokouksessa päätettiin ottaa aikalisä päivystysten sulkemisen suhteen – neuvottelut lisärahoituksesta jatkuvat

Husin säästöt uhkaavat sulkea ovia monissa sairaaloissa. Neuvotteluja lisärahoituksesta jatketaan hyvinvointialueiden ja valtion kanssa, jotta suunnitellut säästötoimet voitaisiin välttää.

Sairaanhoitaja pukeutumassa suoja-asuun ennen menoaan teho-osastolle.
HUSin kaavailema päivystysten karsiminen olisi kova toimi, koska se supistaisi tai lakkauttaisi kokonaan sairaaloiden leikkaustoimintaa. Kuva: Riitta Majala, sairaanhoitaja /Meilahden teho-osasto, HUS
Tero Valtanen

HUS-yhtymän hallitus päätti laittaa jättimäiset Uudenmaan erikoissairaanhoitoa uhkaavat säästötoimet uudelleen valmisteluun. Hallitus kokoontui ylimääräiseen kokoukseen aamulla.

HUS-yhtymän hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) kuvailee tilannetta varsin vaikeaksi ja vakavaksi.

– Pöydällä olleet laajat säästötoimet pantiin uudelleen valmisteluun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että neuvottelut lisärahoituksen löytämiseksi jatkuvat hyvinvointialueiden ja valtion kanssa, Rautava selventää.

Viime viikolla julkaistu HUS-yhtymän säästölista käytännössä lakkauttaisi muun muassa Lohjan synnytyssairaalan. Ankarat saneeraustoimet sulkisivat myös Helsingin Malmin sekä Porvoon ja Lohjan yhteispäivystykset ja traumapäivystykset kauttaaltaan.

Päivystysten karsiminen tai lopettaminen kokonaan olisi kova toimi, koska se vääjäämättä supistaisi tai lakkauttaisi kokonaan sairaaloiden leikkaustoimintaa. Näin siksi, koska Porvoossa ja Lohjalla ei esitettyjen säästötoimien toteutuessa olisi enää vuorokauden ympäri leikkauksissa tarvittavia anestesiapalveluja saatavilla.

Esimerkiksi synnytyksiä hoitavissa yksiköissä pitää olla valmius hätäsektioihin.

Säästötoimet mylläisivät myös Raaseporin päivystyksen

HUSin säästötoimien myötä myös Raaseporin päivystys tultaisiin mylläämään uudelleen. HUSin suunnitelmissa on ollut leikata myös tutkimusrahoitusta ja korottaa potilasmaksuja ankarien säästöpaineiden vuoksi.

Ensi vuoden alussa voimaan tulevan Sote-uudistuksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus tulee valtiolta. Uudellamaalla neljä hyvinvointialuetta eli Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue sekä Helsinki ohjaavat osan valtiolta saamastaan rahasta HUSille, joka tuottaa Uudenmaan alueella erikoissairaanhoidon palvelut.

– Yhdessä on nyt arvioitava, mitä hankalan tilanteen ratkaisemiseksi on tehtävissä, Rautava sanoo.

Valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen tyrmäsi viime viikolla Ylen haastattelussa HUSin peräämän valtion suoran lisärahoituksen.

HUSin johdon mukaan valtion lisärahoitus olisi perusteltua, koska HUSilla on paljon myös koko maata kattavaa valtakunnallista erityisvastuuta. HUS vastaa valtakunnallisesti esimerkiksi kaikkein vaativimmista leikkauksista, kuten elinsiirroista.

HUS-yhtymän hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava korostaa, että HUSin tulos ei voi olla alijäämäinen, jotta se voisi jatkossakin investoida. Investoinnit puolestaan tarvitaan laadukkaan hoidon takaamiseksi tulevaisuudessa.

HUS on anonut valtiolta lainavaltuuksiensa korottamista tulevia investointeja varten.

Lue myös:

Erikoissairaanhoitoa uhkaavat rajut leikkaukset ja potilasmaksujen korotus, jos ei lisärahaa löydy – HUSin johto: Ei hoidu juustohöylällä

Neljän pojan äiti pohtisi jopa kotisynnytystä, jos kotikaupungin synnytysosasto suljettaisiin – Lohjan kohtalo herättää pelkoa

RKP älähti säästöistä: "Jos Hangossa sattuu vakavampi onnettomuus, lähin yhteispäivystys, josta löytyy enemmän asiantuntemusta, olisi Espoossa"

Suosittelemme sinulle