Hyppää sisältöön

Poikien kanssa alkukauden pelannut tähtikiekkoilija siirtyy ruotsalaiseen huippuseuraan – Matilda Nilsson innostui paikallisesta lajikulttuurista

Suomalaiskiekkoilija Matilda Nilsson siirtyy gävleläiseen Brynäsiin loppukauden mittaisella sopimuksella.

Matilda Nilsson luistelee.
Matilda Nilsson oli viime kaudella Naisten Liigan paras maalintekijä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiskiekkoilija Matilda Nilsson siirtyy ruotsalaisen SDHL-seura Brynäsin riveihin loppukauden mittaisella sopimuksella.

Nilsson kertoi pari viikkoa sitten Yle Urheilulle pohtivansa, pelaako Suomessa poikien kanssa vai lähteekö Ruotsiin pelaamaan. Kotimaan Naisten Liigassa viime kauden maalikuningatar ei halunnut enää pelata.

Päätös syntyi perjantaina.

– Tulin päätökseen, että haluan lähteä nyt, kun on mahdollista. Taso on Ruotsissa varmasti kova. Tälle kaudelle naisten liigassa on tullut sääntö, että saa taklata, niin ei ole sitäkään eroa. Innolla odotan lähtöä, maanantaiaamuna Ruotsiin lentänyt Nilsson kertoi.

Matilda Nilsson tuulettaa maalia.
Matilda Nilsson pelasi Naisten Liigassa yhdeksän kautta ja teki pelaamassaan 312 ottelussa 450 tehopistettä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Vanhemmat ja kumppani kannustivat Nilssonia lähtemään.

– Hieno kokemus varmasti edessä, vaikka nyt jännittääkin. Olen kuullut, että kaupunki hengittää jääkiekkoa, se on heillä todella lähellä sydäntä.

Esimerkiksi viime kevään SDHL-finaalisarja Brynäsin ja Luleån välillä keräsi ennätysyleisön. Gävlessä ratkaisevaa finaalia seurasi hulppeat 7 765 katsojaa. Myös Nilsson kertoo seuranneensa Ruotsin kevään finaaleja innolla ja myöntää yleisömäärän olleen yksi päätökseen vaikuttanut tekijä.

– Haluan nähdä, millainen kulttuuri siellä on. Brynäsillä oli viime keskiviikkoiltana pelissä tuhat katsojaa. Suomessa toivoisi, että tilanne olisi sama, mutta tilanne on nyt, mitä se on. Nyt saan kokea, mitä oikeasti on, kun siellä on katsomossa tuki, jonka me urheilijat tarvitsemme.

Isoa tonttia tarjolla

Nilsson ei ole joukkueen ainoa suomalaispeluri. Naisleijonia pitkään edustanut puolustaja Rosa Lindstedt toimii joukkueen kapteenina.

Rosa Lindstedt punttisalilla.
Rosa Lindstedt ei ollut Naisleijonien mukana Pekingissä eikä Tanskan MM-kisoissa. Toukokuussa moninkertainen MM-pronssimitalisti ja kaksinkertainen olympiapronssimitalisti oli kuitenkin Vierumäellä maajoukkueleirillä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Nilsson sanoo keskustelleensa siirrosta Lindstedtin kanssa.

– Hän on kertonut paljon seuran toimintatavoista. Ihmiset ovat todella auttavaisia. Rosa on tsempannut minua paljon lähtemään. On tullut luottavainen olo, että asiat hoituvat ja saa keskittyä vain pelaamiseen.

Seuran tiedotteessa uutta suomalaishyökkääjää kehuttiin monipuoliseksi pelaajaksi, joka tuo laajuutta ja uhkaa hyökkäyksiin.

Nilssonin mukaan päävalmentaja Filip Eriksson on povannut suomalaishyökkääjälle isoa roolia.

– Kuulemma paljon peliaikaa on luvassa!

Naisleijonat mielessä

Matilda Nilsson oli Naisleijonien mukana elokuussa 2021 pelatuissa MM-kisoissa. Tehohyökkääjä oli valittu joukkueeseen myös koronan vuoksi kahdesti aiemmin peruttuihin kisoihin, silloin vielä KalPan pelaajana.

Olympiajoukkueesta Nilssonin nimeä ei kuitenkaan enää löytynyt. Hän ei ollut mukana myöskään tämän vuoden MM-kisoissa, joissa Naisleijonien turnaus päättyi kaikkien aikojen katastrofiin, kun joukkue jäi mitalipelien ulkopuolelle ja putosi lopulta heikompitasoiseen B-lohkoon.

Matilda Nilsson
Matilda Nilsson tavoittelee paikkaa myös Naisleijonissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Nilsson kertoi aiemmin, ettei ole jutellut MM-kisojen jälkeen päävalmentaja Juuso Toivolan kanssa, eikä puhelin ole vieläkään pirahtanut.

Jos päävalmentajalta tulee kutsu marraskuun EHT-turnaukseen Suomeen, on Nilssonilla vastaus valmiina.

– Totta kai, jos mahdollisuus annetaan ja kutsu tulee, menen mielelläni edustamaan Suomea. Nyt lähden ensin laittamaan arjen kuntoon Ruotsiin ja sitä kautta maajoukkuetavoitteisiin, Nilsson päättää.

Lue myös:

Mihin 37 maalia iskenyt tähtikiekkoilija katosi? Matilda Nilsson pelaa tällä hetkellä mieluummin poikien kanssa kuin Naisten Liigassa

Ruotsissa naiskiekkoilijoille maksetaan palkkaa – Suomessa pääsarjatason kiekko on edelleen monelle kallis harrastus

Susanna Tapanin nostattamaa "hääkohua" puitiin kulisseissa – Jääkiekkoliitolta ei linjausta kuumaan kysymykseen

Suosittelemme