Hyppää sisältöön

Ukrainan vastahyökkäys etenee nyt Hersonissa – katso kartasta ero sotatilanteen ja Kremlin kuvitelmien välillä

Ukrainan joukkojen eteneminen on viime päivinä ollut ripeää Venäjän laittomien alueliitosten jälkeen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut joukkojen vallanneen alueita esimerkiksi Hersonin ja Donetskin alueella.

Ukraina kertoo edenneensä Donetskissa ja Hersonissa
Ukraina kertoo edenneensä Donetskissa ja Hersonissa

Ukrainan armeijan ilmoitetaan edenneen kymmeniä kilometrejä Dniprojoen luona Hersonissa. Uutistoimisto Reutersin välittämä tieto on peräisin alueen Venäjä-mieliseltä hallintopäälliköltä Vladimir Saldolta.

Herson on yksi niitä alueista, jotka Venäjä "liitti" viime viikolla itseensä.

Hallintopäällikkö Saldon mukaan Ukrainan joukot ovat tehneet läpimurron ja edenneet Dudtšanyn kylän luo. Myös Mihailivkan kylästä Hersonin alueella on sosiaalisessa mediassa liikkunut kuva, jossa kaupungissa sijaitsevaan patsaaseen on kiinnitetty Ukrainan lippu.

Ukrainan johto on kommentoinut vain niukasti joukkojensa toimintaa alueella maanantaina.

Joka tapauksessa Ukrainan vastahyökkäykset uhmaavat Venäjän yritystä liittää Itä-Ukrainan alueita itseensä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti perjantaina suurieleisesti neljän Ukrainan alueen olevan osa Venäjää. Valtakuntaan julistettiin liitetyiksi Donetskin ja Luhanskin "kansantasavallat" sekä Zaporižžjan ja Hersonin alueet. Asian kunniaksi järjestettiin kansanjuhla Punaisella torilla.

Tänään maanantaina Venäjän duuma hyväksyi päätöksen alueiden "liittämisestä".

Vain yksi alue neljästä Moskovan kontrollissa

Venäjän toimet rikkovat kansainvälistä oikeutta. Sen lisäksi silmäys karttaan kertoo, että ne ovat muutenkin hataralla pohjalla.

Kokonaan Venäjä-mielisten vallassa on vain Luhanskin alue, jonka separatisteja Moskova on tukenut jo vuodesta 2014.

Samaa kampanjaa Itä-Ukrainan hajottamiseksi Venäjä on käynyt myös Donetskissa. Alueen länsiosa on kuitenkin Ukrainan hallinnassa, samoin Zaporižžjan alueen pohjoisosa.

Hersonin aluetta Venäjä on pitänyt valvonnassaan sodan aikana. Nyt Ukraina on tiivistänyt vastahyökkäystään myös siellä.

Kuvapari alla näyttää, kuka kontrolloi sunnuntaina alueita, jotka Venäjä "liitti itseensä".

Kartalla Venäjän itseensä liittämät alueet Ukrainasta.
Kartalla tilanne Itä-Ukrainassa.
Kartalla Venäjän itseensä "liittämät" neljä aluetta Ukrainasta ja sotatilanne Itä-Ukrainassa.

Viikonloppuna Ukraina valtasi takaisin Lymanin kaupungin, jota on pidetty Venäjän asevoimien tärkeänä kauttakulku- ja huoltopisteenä Donetskissa.

Kremlin nöyryytystä lisäsi se, että Putin oli juuri ehtinyt julistaa saman alueen kuuluvan Venäjään.

Ilmoittaessaan joukkojen vetämisestä kaupungista Kreml käytti siitä neuvostoaikaista nimeä Krasnyi Lyman eli "Punainen Lyman". Samalla se myönsi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Ukrainalla on alueella selkeä sotilaallinen ylivoima.

Meduzan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Lymanin menetys tarkoittaa, että Venäjän on siirrettävä joukkojaan, jotta se ei menettäisi tärkeitä osia hallitsemastaan Luhanskin alueesta.

Lue lisää Lymanin merkityksestä: Lymanin valtaus on merkittävä voitto ukrainalaisille kahdesta syystä, sanoo Ylen Ukraina-toimittaja

Ukrainalaisen Kyiv Independentin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tors'ken kylä, joka sijaitsee Donetskin alueella lähellä Lymania, on nyt ukrainalaisten hallussa. Tors'ke sijaitsee 15 kilometrin päästä Lymanista Luhanskin alueen rajan lähellä.

Putinin haave "Novorossijasta"

Venäjä ilmoitti maanantaina tukevansa rahallisesti valtion budjetista neljää aluetta, jotka se "liitti itseensä" valeäänestysten jälkeen. Tukisumman koko jäi kuitenkin pimentoon.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi Venäjän neuvottelevan Hersonin ja Zaporižžjan alueen väestön kanssa siitä, missä uusien rajojen tulisi olla.

Sotatapahtumien ja julistusten sekamelskassa Moskovalla ei näytä siis olevan tarkkaa käsitystä siitä, kuinka sen ominaan pitämien alueiden rajat olisi vedettävä.

Putinin havittelemat alueet ovat osa tsaarinaikaista "Novorossijaa". Tämä "Uutta Venäjää" merkitsevä termi ilmestyi Kremlin propagandaan jo vuonna 2014.

Historiallinen Novorossija ulottui koko nykyisen Ukrainan eteläosiin. Venäjän nyt omimat Hersonin ja Zaporižžjan alueet ovat osa sitä.

Julistamallaan valloituksella Venäjä varmistaisi maayhteyden aiemmin valloittamalleen Krimin niemimaalle. Ukrainan vastahyökkäys voi kuitenkin tehdä tämän suunnitelman tyhjäksi.

Lue lisää:

Ulkoministeriö puhutteli Venäjän suurlähettilästä Itä-Ukrainan alueiden pakkoliitoksista

Analyysi: Putin on jo muuttanut Eurooppaa vuosikymmeniksi, ellei jopa vuosisadoiksi eteenpäin

Toimittajalta: Venäjän farssi ei naurata – Putinin päätös liittää vallattuja alueita Venäjään merkitsee sodan laajentumista

Suosittelemme sinulle