Hyppää sisältöön

Hovioikeus piti ennallaan Sebastian Tynkkysen kolmannen tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Tynkkynen tuomittiin 70 päiväsakkoon teksteistä, joita hän julkaisi sosiaalisessa mediassa vuoden 2017 vaalikampanjoinnin yhteydessä.

Sebastian Tynkkynen kuvattuna eduskunnassa syksyllä 2021. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Rovaniemen hovioikeus pitää ennallaan kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) saaman tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten Tynkkysen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja maksamaan 70 päiväsakkoa, eli noin 4 400 euron sakkorangaistuksen. Syyttäjän vaatimus oli alun perin 80 päiväsakkoa.

Syyte koski Tynkkysen kirjoittamia tekstejä, joita hän julkaisi sosiaalisessa mediassa vuonna 2017 vaalikampanjointinsa yhteydessä. Käräjäoikeus näkee, että kyseiset kirjoitukset ovat olleet turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia solvaavia ja panettelevia.

Käräjäoikeus määräsi vuosi sitten antamassaan tuomiossa kyseiset Facebook-kirjoitukset poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäväksi.

Tynkkynen tyytymätön tuomioon

Tynkkynen kertoo tiedotteessa hakevansa valitusoikeutta korkeimmasta oikeudesta.

Hän kiisti jo käräjäoikeusprosessissa syyllistyneensä rikokseen ja totesi, että kirjoituksissa on kyse kuntavaalikampanjoinnista, jossa on tuotu esiin kansalaisten hänelle lähettämiä viestejä. Viestit ovat Tynkkysen mukaan koskeneet ihmisten huolta maahanmuuton lieveilmiöistä.

Oulun käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että julkaistuja kirjoituksia ei voi pitää sananvapauden rajoissa esitettynä asiallisena maahanmuuttopolitiikkaan liittyvänä hyväksyttävänä kritiikkinä tai sallittuna liioitteluna tai provokaatioina. Kirjoituksista saa käsityksen, että niissä kuvatut asiat koskevat maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita yleisesti. Oikeus näki, että viestit ovat kohdistuneet kyseisiin ihmisryhmiin niin, että tunnusmerkistö kiihottamisesta kansanryhmää vastaan täyttyy.

Oululaislähtöinen Sebastian Tynkkynen on kahdesti aiemmin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: vuosina 2017 ja 2020.

Suosittelemme sinulle