Hyppää sisältöön

Venäläisten kiinteistökaupat ovat yhä mahdollisia Suomessa – ne pitäisi kieltää kokonaan, sanoo suurin osa Kaakkois-Suomen kansanedustajista

Venäläisten on yhä mahdollista ostaa kiinteistöjä Suomesta vaikka turistiviisumit on evätty.

Kaakon kansanedustajien mielestä venäläisten kiinteistökauppa pitäisi kieltää. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Venäläiset voivat yhä ostaa kiinteistöjä Suomesta, vaikka heidän maahanpääsynsä on vaikeutunut. Puolustusministeriö on tehnyt esityksen venäläisten kiinteistökauppojen rajoittamisesta, mutta se on vasta matkalla eduskunnan käsittelyyn.

Yle kysyi viime viikolla Kaakkois-Suomen kansanedustajilta, pitäisikö venäläisten kiinteistökaupat kieltää kokonaan. Suurin osa vastasi kyllä. Nekin, jotka vastasivat en osaa sanoa, näkivät tarpeellisena tiukentaa kauppoja koskevaa lainsäädäntöä. Vain valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiainen vastasi, ettei kiinteistökauppoja pitäisi rajoittaa.

Esimerkiksi SDP:n Suna Kymäläinen haluaisi pysäyttää venäläisten kiinteistökaupat.

– Tällä hetkellä kun meillä on hyökkäyssotaa käyvä, liikekannallepanon julistanut Venäjä naapurissa, mielestäni turvallisuustilannekin edellyttää, ettei enää uusia kiinteistöjä myydä.

Käytännössä, vaikka venäläiset voivat yhä ostaa kiinteistön Suomesta, kiinteistölle ei pääse käymään. Syyskuun 30. päivän jälkeen ostetut kiinteistöt eivät enää tuo venäläisille oikeutta vierailla Suomessa olipa syy mikä vain. Sitä ennen ostetuillakaan kiinteistöillä esimerkiksi mökkeily ei ole riittävä syy tulla Suomeen.

Valtioneuvoston linjauksen mukaan asunto- tai kiinteistöomistus ei ole sinällään syy tulla maahan, vaan käynnille täytyy olla välttämätön, asunnon hoitoon tai huoltoon liittyvä syy.

Venäläiset ovat ostaneet kiinteistöjä Suomesta kiihtyvään tahtiin sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kun viime vuonna kauppoja tehtiin 222, tänä vuonna määrä tuli täyteen jo elokuussa. Silloin kauppoja oli tehty 238.

Erityisen paljon tänä vuonna on noussut niin sanottujen sukulaiskauppojen määrä. Se tarkoittaa venäläisten keskenään tekemiä kauppoja, joissa omistusta jaetaan mahdollisimman monelle perheenjäsenelle viisumin saannin helpottamiseksi.

Laki tiukentunee pian

Kansanedustajat korostavat, että kansallisen turvallisuuden takia on tärkeää tietää, ketkä kiinteistöjä Suomessa omistavat, jotta mahdollinen uhka voidaan arvioida.

Suna Kymäläisen puoluetoveri Paula Werningin mielestä ei ole mustavalkoista, pitäisikö tonttikaupat kieltää vai ei. Werning tarkastelisi asiaa tapauskohtaisesti.

– Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla on paljon venäläisiä työntekijöitä. Heillä on työt Suomessa ja täällä mahdollisesti myös perhekin niin en näe tarkoituksenmukaiseksi, että heidän kiinteistökauppojaan rajoitettaisi samalla tavalla kuin strategisesti tärkeiden kohteiden myyntiä, Werning sanoo.

Paula Werning (sdp.) on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Kuva: Yle / Antro Valo

Puolustusministeriö seuraa venäläisten maakauppoja tarkkaan. Kauppoja sääteleviä lakeja on tiukennettu jo aiemmin, minkä seurauksena puolustusministeriö arvioi tilannekuvansa parantuneen merkittävästi. Ministeriön esitys uusista tiukennuksista on menossa eduskunnan käsittelyyn lokakuussa.

Keskustan Hanna Kosonen toivoo, että kaupat kiellettäisiin toistaiseksi.

– Suurin osa tänäkin vuonna tehdyistä kaupoista on jo muutenkin Suomessa asuvien venäläisten tekemiä, mutta tähän liittyy paljon ongelmia. Onko näissä kaupoissa takana muutakin kuin Suomessa oleilu? Tietenkin olen todella huolissani.

Hanna Kosonen (kesk.) sanoo perustuslainkin olevan ihmisten kirjoittama, joten tarvittaessa sitä voidaan muuttaa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ministeriö ei esitä kauppojen kieltämistä kokonaan, sillä se olisi syrjintää ihmisen alkuperän takia, ja perustuslain vastaista.

– Paras olisi, että kiinteistökaupat lisättäisiin EU:n laajuisesti pakotelistoille. Se olisi selkeää, Hanna Kosonen sanoo.

LUE LISÄÄ

Viranomaiset haluavat lisää keinoja puuttua ulkomaalaisten hämäriin kiinteistökauppoihin – Ukrainan sota kiristi suhtautumista ostoihin jo nyt

Venäläisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on kasvanut rajusti viime aikoina – katso, paljonko kotikunnastasi on myyty itänaapuriin

Suosittelemme sinulle