Hyppää sisältöön

Ruotsin urheilupomon Venäjä-kritiikki hiljennettiin tylysti tärkeässä kokouksessa – Suomen Leena Paavolainen seurasi hämmentävää näytelmää läheltä

Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtajan Peter Reinebon mikki hiljennettiin kesken puheenvuoron EOC:n kokouksessa. Reinebo oli kertomassa Pohjoismaiden yhteistä kantaa pitää venäläisurheilijat suljettuna kilpailuista.

Pohjoismaat vastustavat venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden mukaantuloa kansainvälisiin urheilukilpailuihin. Kuva: EPA-EFE / Hannibal Hanschke

Euroopan olympiakomiteoiden EOC:n Kreikassa pidetty kokous sai viikonloppuna yllättävän käänteen, kun Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtajan Peter Reinebon mikki hiljennettiin kesken puheenvuoron (siirryt toiseen palveluun).

Reinebo otti puheessaan kantaa venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden osallistumiseen kansainvälisiin kilpailuihin. Norjassa puolitoista viikkoa sitten kokoontuneet Pohjoismaiden olympiakomiteat julkaisivat lausuntonsa.

Pohjoismaiden olympiakomiteat muistuttivat, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan rikkoo kansainvälistä lakia. Ne olivat yksimielisiä siitä, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita tule hyväksyä vielä mukaan kansainvälisiin kilpailuihin (siirryt toiseen palveluun).

– Päätimme yhdessä, että haluamme tuoda sen Euroopan olympiakomiteoiden kokouksen alussa lyhyesti esille ja sovimme, että Peter Reinebo lausuu sen pohjoismaiden puolesta. Hänen puheensa keskeytettiin ja mikki suljettiin. Häntä estettiin jatkamasta puhetta, kotimatkalta tavoitettu Leena Paavolainen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Paavolaisen mukaan kokouksen puheenjohtaja totesi ennen kokousta, ettei kokouksessa käydä poliittista keskustelua.

Paavolainen on Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja, ja edusti Suomea kokouksessa.

Leena Paavolainen on Suomen olympikomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Reinebo ei ollut ainoa, jonka puhe keskeytettiin. Myös ukrainalaisen Alla Tarasiukin puhe estettiin.

– Olihan se hämmentävää. Olemme pohjoismaiden kanssa hyvin yksimielisiä tästä, että nyt ei ole aika keskustella venäläisten tai valkovenäläisten urheilijoiden paluusta kansainvälisiin kilpailuihin.

Paavolaisen mukaan keskusteluita käytiin viikonlopun aikana myös muiden maiden kanssa.

Eivät pohtineet poistumista

Syyskuussa Norjan edustajat poistuivat Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kokouksesta Sveitsin Zürichissä sen jälkeen, kun Venäjän edustajat marssivat kokoukseen. Ainakin norjalaisille venäläisten läsnäolo tuli yllätyksenä.

Leena Paavolaisen mukaan pohjoismaat eivät harkinneet poistumista viikonlopun kokouksesta. Valkovenäläisten ja Venäjän kutsuminen mukaan kokoukseen etäyhteydellä selvisi heille kokousta edeltävänä iltana.

– Meidän tietojemme mukaan Valko-Venäjän edustaja oli linjoilla. Tämä oli osasyynä myös sille, miksi halusimme kokouksen alussa tämän julkilausuman kertoa. Emme katsoneet, että se (poistuminen kokouksesta) olisi ollut aiheellinen reaktio tuossa kohtaa. Haluamme pohjoismaina osallistua aktiivisesti vuoropuheluun ja olla sitä kautta mukana vaikuttamassa asioihin.

Pohjoismaat eivät luovuttaneet, vaikka Reinebon mikki hiljennettiinkin.

– Halusimme saattaa lausuntomme kaikille osallistujille tiedoksi, joten seuravana päivänä jaoimme sen kirjallisena.

Lue myös:

Kohutun venäläisen johtama nyrkkeilyn kattojärjestö hyllytti ensin Ukrainan liiton ja vaatii nyt venäläisiä takaisin kilpailuihin – KOK tutkii

Hiihtoliitto tyrmää FIS-pomon lausunnot venäläisten paluusta kisoihin – pääsponsori uhkaa lopettaa yhteistyön

Suomalainen kiekkopomo ei näe isoa ristiriitaa, jos venäläisiä NHL-pelaajia saapuu Tampereelle – vuoden 2024 World Cup yhä alkutekijöissä

Suomen olympiakomitealta tiukka linjaus venäläisurheilijoista: "Täysin mahdotonta edes ajatella"

Suosittelemme sinulle