Hyppää sisältöön

Yhteisöllisiä puurohetkiä jatketaan Kajaanin Lohtajalla – perjantaipuuron suosio yllätti järjestäjät

Perjantaipuurolla kävi kevätkaudella lähes 400 ihmistä. Toiminnasta tehty kysely osoittaa, että ihmisillä on ollut tarve tavata toisiaan ja päästä keskustelemaan.

Nainen istuu vihreässä nojatuolissa puurolautanen käsissään.
Projektipäällikkö Sanna Heinonen kertoo, että perjantaipuuron äärellä hyväksi havaittiin etenkin muiden ihmisten seura. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hyvän mielen perjantaipuuro -toiminta jatkuu syksyllä Kajaanin Lohtajalla.

Syksyn ensimmäinen puuro tarjoillaan Lohtajan nuorisotalolla perjantaina 7. lokakuuta kello 11–13. Kaikille avointa puuro- ja olohuonetoimintaa on syksyn aikana kaikkiaan kuusi kertaa.

Perjantaipuurolla kävi helmi–toukokuussa yhteensä lähes 400 ihmistä. Mukana oli niin lapsiperheitä, nuoria, aikuisia kuin ikäihmisiäkin, kertoo projektipäällikkö Sanna Heinonen Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

– Kävijöitä on ollut aidosti vauvasta vaariin. Nuorin kävijä on ollut viisi viikkoa vanha ja vanhimmat kävijät yli 80-vuotiaita. Tämä on ollut todella suosittu, ja se yllätti myös meidät järjestäjät.

Lue lisää: Kajaanissa vahvistetaan yhteisöllisyyttä perjantaipuurolla – yhteinen hetki tuo helpotusta myös yksinäisyyteen

Puurotoiminta on niin sanottua matalan kynnyksen olohuonetoimintaa. Heinosen mukaan kävijöille tehdyssä kyselyssä nousi esille se, että ihmisillä on tarve tavata toisiaan ja päästä keskustelemaan. Myös maksuton ja hyvä ruoka oli kävijöiden mielestä tärkeä asia.

– Aloitimme helmikuussa, kun koronarajoitukset poistuivat. Vastauksissa näkyi pitkä korona-aika ja se, että ihmisillä oli yksinäisyyttäkin eivätkä he olleet tavanneet muita ihmisiä aikoihin. Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan korostui, ja ihmisillä on ollut valtava tarve keskustella näistä asioista.

Perjantaipuurolla on haluttu luoda yhteisöllisyyttä Lohtaja-Huuhkajanvaara-Kettu-alueelle. Heinosen mukaan yksin hankkeessa toimintaa ei ole voitu järjestää, vaan mukana ovat olleet aktiivisesti erityisesti alueen kyläyhdistys ja kaupat sekä Kainuun soten aikuissosiaalityön Lohtajan Lähiötupa, seurakunta, MLL, Martat ja Kajaanin kaupungin etsivä nuorisotyö ja nuottivalmennus.

Puurotoimintaa on tarkoitus jatkaa hankkeen voimin vielä kevätkaudella 2023. Samalla etsitään malleja, jotta toiminta voitaisiin juurruttaa pysyväksi.

– Onneksi aikaa on vielä jäljellä, joten voimme suunnitella ja katsoa, kuka voisi koordinoida toimintaa ja miten rahoitus onnistuisi. Olemme käyneet tästä ohjausryhmässä keskusteluja, ja kaikkialta on näytetty vihreää valoa, Heinonen kertoo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 5. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme