Hyppää sisältöön

Tällainen sopu hoitoalan kiistaan saatiin – Tehyn Rytkönen: Sairaanhoitajan palkka nousee keskimäärin yli 3 000 euroon

Hoitajaliittojen mukaan palkat nousevat keskimäärin 15,3 prosenttia kolmessa vuodessa, KT:n mukaan palkat nousevat yli 13 prosenttia.

Tehyn Millariikka Rytkönen ja Superin Silja Paavola vastasivat median kysymyksiin tiedotustilaisuudessa vlatakunnansovittelijan toimistolla. Kuva: Lehtikuva

Hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen hoitoalan työkiistaan.

Työtaistelutoimet, kuten joukkoirtisanomiset, perutaan.

Hyväksytty sovintoehdotus on nähtävissä valtakunnansovittelijan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Se on erillissopimus, joka on tehty ajalle 1.5.2022–30.4.2025.

1. Erilaisia tulkintoja

Hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajaosapuoli KT tuntuivat tulkitsevan sopimusta tiedotustilaisuudessa eri tavoin.

KT:n toimitusjohtajan Markku Jalosen mukaan nyt sovittiin ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittamisen eli palkkaharmonisaation kustannuksista, sillä laki joka tapauksessa edellyttää palkkojen yhteensovittamista hyvinvointialueilla ja siitä syntyy kuluja.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan nyt ei sovittu palkkaharmonisaatiorahoista.

Myös valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi tiedotustilaisuudessa, että nyt sovittiin palkkojen yhteensovittamisesta hyvinvointialueilla.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo alla olevalla videolla sovun syntymisestä.

2. Paljonko palkat nousevat?

Osapuolten tiedotteissa näkyy erisuuruisia lukuja palkankorotuksista.

KT:n mukaan sote-sopimuksen piirissä olevan henkilöstön ansiot nousevat vuosina 2022–2025 keskimäärin vähintään 13 prosenttia.

Hoitajaliittojen yhteisessä tiedotteessa prosenttiluvut ovat suuremmat.

Hoitajaliittojen mukaan sote-alalla tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee kolmen vuoden aikana keskimäärin 15,3 prosenttia ja viiden vuoden ajanjaksolla keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia.

Sekä KT:n että hoitajaliittojen laskelmissa on huomioitu nyt tehdyn sovun lisäksi kesällä muun kunta-alan sopima palkkaohjelma, joka ulottuu myös hoitajien palkkoihin.

Ylen Jyrki Hara arvioi hoitoalan sopua: "Jatkokeskusteluille, ehkä riidoillekin jää vielä sijansa"

3. Kuinka paljon sairaan- ja lähihoitajan palkat nousevat?

Tehyn Rytkönen kertoi tiedotustilaisuudessa, että sairaanhoitajan tehtäväkohtaisen palkka nousee keskimäärin yli kolmeen tuhanteen euroon.

Hoitajaliittojen tiedotteessa kuvataan sairaanhoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo nousee nykyisestä 2 625 eurosta yli 3 000 euroon ja lähihoitajan nykyisestä 2 255 eurosta yli 2 600 euroon.

4. Alla kunta-alan palkkaohjelma

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen. Kuva: Silja Viitala / Yle

KT:n Jalonen kuvaili ratkaisun koostuvan sote-sopimuksen omasta kolmivuotisesta palkkaohjelmasta, aiemmin neuvotellusta kunta-alan palkkaohjelmasta sekä niin sanotuista normaaleista sopimuskorotuksista.

Nyt syntynyt sopimus syntyikin kesällä koko kunta-alalle tehdyn palkkaohjelman päälle.

Tuo palkkaohjelma nostaa kunta-alan työntekijöiden palkkoja noin viisi prosenttia normaalien sopimuskorotusten päälle seuraavan viiden vuoden aikana. Myös hoitajat ovat palkkaohjelman piirissä, vaikka keväällä hylkäsivätkin sovintoehdotuksen.

Rytkösen mukaan tuon viiden prosentin palkkaohjelman päälle sovittiin nyt kuuden prosentin korotuksista kolmen vuoden aikana.

5. Koronakorvaus

Lisäksi työoloja käytiin läpi ja sovittiin 600 euron kertakorvauksesta koronapotilaita hoitaneille hoitajille.

KT:n Jalosen mukaan loppupeleissä päätetään paikallisesti, miten koronakorvaukset kohdennetaan. Mutta sen piirissä olevien hoitajien määrän hän kuvaili olevan on "kymmenissä tuhansissa".

Koronakorvaus maksetaan ensi vuoden maaliskuussa.

6. Muut kunta-alan järjestöt reagoivat

Julkisalan liitot JUKO, JHL ja Jyty aikovat palata neuvottelupöytään KT:n kanssa.

JHL:n mukaan liitot aikovat käydä läpi hoitajajärjestöjen tänään neuvotteleman sosiaali- ja terveysalan sopimuksen ja verrata sitä kesäkuussa sovittuun kunta-alan sote-sopimukseen.

JHL:n näkemyksen mukaan Tehy ja Super hyväksyivät tänään käytännössä saman sopimuksen, jonka muu kunta-ala hyväksyi kesäkuussa.

Lue lisää: Hoitoalan työkiistaan sopu – osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen

Illan A-studiossa keskustellaan nyt hyväksytystä sovusta klo 21 alkaen. Studiossa ovat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Suosittelemme sinulle