Hyppää sisältöön

Kuopio tilasi kymmenelle yksin haja-asutusalueella asuvalle vanhukselle ystäväseuraa

Vanhusseurapalvelussa eläkeikäinen seuralainen ja vanhus viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi ulkoillen ja leipoen. Kuopion tavoitteena on tuoda iloa vanhuksille ja työllistää alueen eläkeläisiä.

Vanhus kahvin ääressä.
Ystäväseuralainen ja yksin kotona asuva vanhus voivat esimerkiksi leipoa ja kahvitella yhdessä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopio on tilannut lokakuusta alkaen ystäväseuraa kymmenelle yksin asuvalle vanhukselle Maaningalla ja Juankoskella. Kyseessä on loppuvuoden mittainen pilotti.

Sen tarkoituksena on lisätä ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä haja-asutusalueilla, joilla välimatkat ovat pitkiä ja palvelut kaukana. Kuopion kaupungin kotihoidon päällikön Kaija Kokkosen mukaan pilotilla on kaksi tavoitetta.

– Ensinnäkin toivomme, että tämä tuo asiakkaillemme hyviä kokemuksia, kannustaa liikkumaan ja osallistumaan. Meitä myös kiinnostaa se, olisiko tämäntyyppiset palvelut mahdollista järjestää tulevaisuudessa tällä tavoin, Kokkonen kertoo.

Kokkonen viittaa siihen, että Juankoskella ja Maaningalla vanhusten ystävinä toimivat ovat itsekin paikkakunnalla asuvia eläkeläisiä, jotka Seurana-yritys kouluttaa ja työllistää. Valtakunnallisesti toimivalla yrityksellä on ympäri Suomea yli 250 eläkeikäistä seuralaista, jotka vierailevat säännöllisesti vanhusten luona kodeissa tai hoivalaitoksissa.

Isoisälle seuraa arjen piristykseksi

Seuranan toimitusjohtaja Mirka Saarinen perusti yrityksensä omien tarpeidensa vuoksi, koska hän oli turhaan etsinyt luotettavaa seuraa oman sotainvalidi-isoisänsä arjen piristykseksi Tampereelle.

– Tarkoituksena on luoda niin vanhuksen kuin ystäväseuralaisenkin arkeen merkityksellisiä hetkiä. Kyse ei ole hoitosuhteesta vaan vertaistuellisesta seurasta, jossa molemmat nauttivat yhdessäolosta, Saarinen kuvailee.

Ystäväseuralaisen vierailu kestää Saarisen mukaan minimissään kaksi tuntia. Yhdessäolo voi pitää sisällään esimerkiksi ulkoilua, kauppareissuja, valokuvien katsomista, lehtien lukua, leipomista ja ruokailua. Vanhuksen omaisille kerrotaan tapaamisten jälkeen läheisen kuulumiset.

Seurana etsii nyt vanhuksille seuralaisia Juankoskelta ja Maaningalta.

– Meillä on jo muutamia, mutta lisää tarvitaan, Saarinen vinkkaa.

Katso ja lue myös:

Yle Areena: Onko onnellinen vanhuus pelkkä haavekuva?

Laaja kysely: tieto hoidosta ei kulje vanhuksen mukana päivystyksen ja kodin välillä – joskus hoitaja on vain potilaan oman kertomuksen varassa

Suosittelemme