Hyppää sisältöön

Jo toinen kunnanjohtaja sai lähtöpassit Parikkalassa: "Huuskonen valittiin armeijamaisen tyylin takia ja nyt hän joutui lähtemään saman syyn vuoksi"

Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen saa kritiikkiä johtamistyylistään valtuutetuilta.

Aloite kunnanjohtajan luottamuksen selvittämisestä tuli Vesa Huuskoselta. Hän irtisanoutuu Parikkalan kunnanjohtajan virasta 31. lokakuuta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Jo toinen kunnanjohtaja sai lähteä Parikkalan kunnasta. Hans Olander joutui irtisanoutumaan tasan yhdeksän vuotta sitten. Nyt lähtöpassit sai kunnan nykyinen johtaja Vesa Huuskonen.

Julkisuuteen syyksi kerrottiin kunnanhallituksen ja kunnanjohtajan välinen luottamuspula. Kunnanhallitus lähetti maanantaina tiedotteen, että Vesa Huuskonen irtisanoutuu lokakuun viimeisenä päivänä.

Huuskosen mukaan irtisanoutuminen johtuu siitä, ettei hänellä ja kunnanhallituksella ole suurista linjoista yhtenäistä käsitystä. Hän mainitsee kunnan tulevaisuuden ja strategian.

Ylen haastattelemat Parikkalan kunnanvaltuutetut eivät ymmärrä selitystä linjauksien eripurasta. Valtuutetut puhuvat asiasta nimettömänä, koska pelkäävät jo entisestään huonon poliittisen ilmapiirin heikkenevän ja näin vaikuttavan myös päätöksentekoon.

Militantti johtamistyyli

Moni valtuutetuista on ollut tyytymätön Huuskosen johtamistyyliin.

Huuskonen toimi ennen kunnanjohtajan pestiä raja- ja merivartiokoulun johtajana Imatralla. Militantti tyyli näkyy valtuutettujen mukaan Huuskosen johtamisessa.

– Hänen johtamistyylinsä ei sopinut kuntaan, pitäisi osata välillä kuunnellakin. Käskyttäminen on eri asia kuin kunnan johtaminen, toteaa eräs valtuutettu.

– Hakuprosessissa valtuutetut ihastuivat hänen puhetaitoonsa. Sanoisin, että ensin Huuskonen valittiin armeijamaisen tyylin takia ja nyt hän joutui lähtemään saman syyn vuoksi.

Osa valtuutetuista nostaa esiin sen, että ei-keskusteleva ilmapiiri on ollut syynä, että osa johtavista viranhaltijoista on lähtenyt kunnasta. Tällä hetkellä Parikkalasta puuttuu pian lähtevän kunnanjohtajan lisäksi sivistysjohtaja, tekninen johtajaa ja elinkeinojohtaja.

– Miten kunnan käytännön asiat nyt hoituvat, kun niin monta johtajaa puuttuu, huolettaa yhtä valtuutettua.

Kehujakin Huuskonen saa.

– Huuskonen on erittäin hyvä hallinnollisessa työssä ja valmistelutyössä. Hän ei ole monenkaan suosikki ihmisten johtajana, mutta näen että enemmän vikaa on poliittisessa ilmapiirissä kuin kunnanjohtajassa.

Valtuutetun mukaan poliittinen ilmapiiri tarkoittaa puolueiden yhteenliittymän käyttämää ylivaltaa kunnassa.

Suosiminen ja puolueiden yhteenliittymän valta

Parikkalassa pitää valtaa niin sanottu Ryhmä 14 eli sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan muodostama koalitio. Yhteenliittymä ei ole ollut hyvää pataa kunnanjohtajan kanssa, ja moni Ylen haastattelema valtuutettu laittaa koalition syyksi sen, että kunnanjohtaja sai lähteä.

– Valtaa pitää tämä koalitio. Kaikki on heistä kiinni, mitä täällä hyväksytään. Asiat menevät heidän tahtonsa mukaan. Se on ihan sama, mitä muut ryhmät ovat mieltä, kommentoi yksi valtuutettu.

Eräs kunnanvaltuutettu nosti esiin Huuskosen klikkiytymisen, joka heikensi luottamusta kunnanjohtajaan. Valtuutetun mukaan Huuskonen ei ollut kaikkien yhteinen kunnanjohtaja vaan hän oli sitoutumattomien kanssa paremmissa väleissä kuin muiden.

– Kyllä siinä näki, että toista suosittiin ja toisen kanssa oltiin vastakkain.

– Sanotaan nyt näin, että koalition puolueisiin kuuluvat äänestivät usein kunnanjohtajan esitystä vastaan ja sitoutumaton Parikkala-ryhmä kunnanjohtajan esityksen puolesta, sanoo eräs valtuutettu.

"Kaikki mahdolliset asiat laitetaan täällä kunnanjohtajan syyksi"

Valtuutetuilta löytyy myös ymmärrystä Huuskosen tilanteeseen. Moni heistä sanoo, ettei Huuskosella ole ollut helppo pesti Parikkalan kunnan johtotähtenä.

– Hän on ollut erilaisten ryöpytysten kohteena ja kaikki mahdolliset asiat laitetaan täällä kunnanjohtajan syyksi.

Aloite kunnanjohtajan luottamuksen selvittämisestä tuli Huuskoselta. Hän teki kunnanhallitukselle pyynnön luottamuksen selvittämiseksi 20. syyskuuta. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Sami Sinkkosen (kesk.) 26. syyskuuta lähettämässä sähköpostissa todettiin kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen välinen luottamuspula.

Vesa Huuskonen ei halunnut kommentoida saamansa kritiikkiä. Hän vetosi kunnanhallituksen kanssa tehtyyn sopimukseen, jossa asiaa ei puida julkisuudessa. Hän kertoo, että yksityiskohtaisempia syitä irtisanoutumiseen voidaan kertoa vasta myöhemmin.

– Loppukuusta minun lähtökahveilla voin ehkä kertoa asiasta lisää, sanoo Huuskonen.

Suosittelemme sinulle