Hyppää sisältöön

Kankkusen ja Mäkisen jalanjäljissä? Rallivaikuttajat avaavat, miksi Kalle Rovanperällä on hyvä mahdollisuus uusia mestaruutensa ensi vuonna

Rovanperä on kasvanut teinitähdestä rallin absoluuttiselle huipulle rikkoen ennätyksiä hämmästyttävällä tahdilla. Lajin historian nuorin maailmanmestari voi yltää harvinaiseen temppuun myös ensi kaudella.

Aikaa mestaruuden uusimiseen Rovanperällä on rutkasti. Ennen suomalaisen voittoa edelliset rallin maailmanmestarit ovat olleet Rovanperää keskimäärin kymmenen vuotta vanhempia. Kuva: IMAGO / PanoramiC / All Over Press

22-vuotiaasta Kalle Rovanperästä tuli sunnuntaina selvällä erolla historian nuorin rallin maailmanmestari. Ennen suomalaiskuljettajaa titteliä piti nimissään skotti Colin McRae, joka oli vuoden 1995 mestaruusjuhlissa 27-vuotias.

Rovanperän sopimus Toyotalla kattaa tällä hetkellä ensi kauden. Asiantuntijoiden mukaan salamannopealla suomalaisella on hyvä mahdollisuus uusia mestaruutensa myös tulevana vuonna. Tilastojen valossa se ei tule kuitenkaan olemaan helppoa.

Kalle Rovanperä ja kartturi Jonne Halttunen juhlivat mestaruutta sunnuntaina tallin ympäröimänä. Kuva: Hannu Rainamo

Edellisestä 18 mestarista vain viisi kuljettajaa on kyennyt uusimaan voittonsa seuraavalla kaudella mestaruuden jälkeen. Kyseiset herrat ovat sellaisia lajilegendoja kuin Juha Kankkunen (1987), Miki Biasion (1989), Tommi Mäkinen (1997), Sebastien Loeb (2005) sekä Sebastien Ogier (2014).

Rovanperän managerin Timo Jouhkin mukaan työ alkaakin juhlallisuuksien jälkeen alusta.

– Hommat pitää vain nollata ja palata arkeen. Mestaruuden puolustukseen on lähdettävä ensi kaudella kisa kisalta ja säätö säädöltä, ei se sen kummempaa vaadi, Jouhki linjaa.

Ensin on kuitenkin aika juhlia hieman, sillä maailmanmestaruuden varmistuminen takaa manageri Jouhkin mukaan Rovanperälle seitsennumeroisen tilin (siirryt toiseen palveluun).

Yksittäisen rallin voittobonus voi lajin MM-sarjassa nousta jopa 200 000 euroon, ja Rovanperällä voittoja on tältä kaudelta kasassa jo kuusi. Kisakohtaisten bonusten lisäksi sekä henkilökohtaisesta että tallin mestaruudesta tulee vielä omat muhkeat bonuksensa.

Kuluvaa kautta on vielä kaksi rallia ajamatta, Espanjassa 20.–23. lokakuuta sekä Japanissa 10.–13. marraskuuta. Myös ajokkien MM-sarjaa ylivoimaisesti johtavan Toyotan mestaruus on käytännössä sinetöity.

Mestaruus voi hankaloittaa ensi kauden asetelmia

Kun kuluva kausi päättyy Japaniin reilun kuukauden kuluttua, lomailulle ei paljon aikaa jää. Uusi kausi alkaa heti joulukuussa Monte Carlon testeillä. Rallilegenda ja maailmanmestari Marcus Grönholmin mukaan Rovanperällä on kuitenkin hyvä tilanne lähteä puolustavana mestarina ensi kauteen.

– Nyt on hoidettu ensimmäinen askel, joten voi rennosti lähteä valmistautumaan tulevaan. Fokuksen pitää kuitenkin olla alusta asti läsnä, Grönholm muistuttaa.

Grönholm on edellinen suomalainen maailmanmestari 20 vuoden takaa. Konkari tietääkin, että varsinkin seuraavat kuukaudet tulevat olemaan aikamoista höykytystä Rovanperälle, ja nuoren kuljettajan keskittyminen joutuu varmasti koetukselle.

– On PR-hommaa ja rientoja sinne ja tänne. Se varmasti sekoittaa hieman pakkaa, kun muut kiristävät ruuvia haastaakseen Kallen. Hänellä on kuitenkin niin hyvät hermot, ettei hän varmasti ota yhtään löysemmin kuin tänä vuonna, Grönholm tuumaa.

Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen varmistivat rallin maailmanmestaruuden niin ikään Uudessa-Seelannissa 20 vuotta sitten. Kuva: Grazia Neri / Getty Images

Myös Rovanperän managerina toimiva Jouhki on päässyt todistamaan maailmanmestaruuden jälkeistä edustusrumbaa ennestään. Aikanaan myös Juha Kankkusen ja Tommi Mäkisen taustalla vaikuttanut manageri muistelee, etteivät aiemmatkaan suomalaismestarit liiemmin viihtyneet juhlahumussa.

– Uskon, että Kalle lähestyy tätä koko humua kylmän viileästi. En näe, että median huomio vaikuttaa Kalleen paljoa. Hän ottaa sen varmaan tiettynä pakollisena pahana, vähän kuin Kimi Räikkönen, ja keskittyy omaan tekemiseensä, Jouhki arvioi.

Manageri kehuukin nuorta suojattiaan siitä, että hänellä on erinomainen kyky irtautua rallin maailmasta ja nollata ajatukset ennen seuraavia koitoksia.

– Se on juuri sitä, mitä pitääkin tehdä, jos meinaa voittaa jatkossakin, Jouhki sanoo.

Tältä maailmanmestaruuden ratkaissut Power Stage näytti Kalle Rovanperän kyydissä.

Lue myös:

Uskomatonta historiaa! Kalle Rovanperä on rallin maailmanmestari kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana

Häkeltynyt Harri Rovanperä pyyhki silmäkulmiaan poikansa uroteon jälkeen – Sebastien Ogier täräytti osuvan vertauksen nuoreen mestariin

Yksi hetki tv-ohjelman kulisseissa paljasti Kalle Rovanperän lahjakkuuden – rallilegendat pitävät nuoren suomalaisen valtakautta vääjäämättömänä

Kalle Rovanperä kertoo avoimesti, miten ralli häviää hänen elämästään vapaa-ajalla – "Moni ajattelee, että olen tosi rallityyppi, mutta en kyllä ole"

Suosittelemme sinulle