Hyppää sisältöön

Suomalaisopiskelijat esittelivät Pariisin muotiviikoilla vaatteita, joita ei määritä käyttäjän sukupuoli – "Mulle ei ole relevanttia, kuka vaatteen päälleen laittaa"

Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat esitelleet töitään Pariisissa. Moni nuori suunnittelija tähtää töihin ulkomaille, ja muotiviikot ovat siihen tärkeä ponnahduslauta.

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden mallistot olivat esillä Suomen Ranskan-instituutissa. Xiao Li esittelee mallistoaan
Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden mallistot olivat esillä Suomen Ranskan-instituutissa. Xiao Li esittelee mallistoaan

PARIISI Hanna-Lotta Hanhela asui vuosia Lontoossa ennen kuin päätti muuttaa takaisin Suomeen. Yksi syy paluumuuttoon oli isoäidin sairastuminen alzheimeriin.

Paluu juurille sytytti kipinän luoda aiempaa henkilökohtaisempi mallisto. Se pääsi esille tänään tiistaina päättyvillä Pariisin muotiviikoilla.

– Aloitin malliston tekemisen pandemian aikaan. Silloin oli paljon aikaa ihmetellä sitä, mikä on oikeasti tärkeää itselleni. Halusin tarkastella juuriani ja taustaani syvemmin, Hanhela sanoo.

Isoäidin sairastuminen sai Hanhelan pohtimaan, mitä tekisi, jos menettäisi itselleen tärkeät taidot. Myös materiaalit olivat tärkeitä. Hanhela halusi kajota niiden olemukseen mahdollisimman vähän.

– Halusin, että ne voi vielä hahmottaa vaatteena, mutta niissä on jotain, mikä ei ole ihan enää jäljellä. Ikään kuin se olisi haihtunut johonkin.

Hanna-Lotta Hanhelan malliston katalogi oli näytillä Pariisin muotiviikoilla Aalto-yliopiston opiskelijoiden showroomissa. Kuva: Miina Väisänen

Moni nuori suunnittelija tähtää kansainväliselle uralle

Hanhela opiskelee vaatesuunnittelun maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa. Hän ja ryhmä muita Aallon opiskelijoita esittelivät töitään Pariisin muotiviikoilla. Tilat järjestyivät Suomen Ranskan-instituutista.

Ideana oli luoda paikka, jossa opiskelijat saisivat myös verkostoitua muodin ammattilaisten kanssa. Viikon aikana tilassa vieraili muun muassa kansainvälistä lehdistöä ja muotitalojen kykyjenetsijöitä.

– On tärkeää pyytää kontakteja eikä vain odottaa, että joku tulee ovelle koputtamaan. Pitää osata käyttää niitä yhteyksiä, joita täälläkin syntyy, Hanna-Lotta Hanhela sanoo.

Hanna-Lotta Hanhelan mallistossa erityisesti bleiserit ja takit ovat tärkeässä roolissa. Kaikki malliston materiaalit on hankittu Suomesta. Kuva: Miina Väisänen

Hanhelan mukaan hänen töitään kohtaan on osoitettu kiinnostusta, ja käyntikortteja on tarttunut vierailijoiden matkaan.

– En vielä tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta onhan se mukavaa, kun työstä ollaan kiinnostuneita.

Sukupuoli ei ole enää suunnittelun lähtökohtana

Showroomin vieraat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, miten viimeisteltyjä kokonaisuuksia opiskelijoiden mallistot ovat, sanoo Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä.

– Monilla ajatus mallistoon syntyy henkilökohtaisesta kysymyksestä, jota tarkastellaan yhteiskunnallisessa kontekstissa, Vänskä sanoo.

Kansainväliset vierailijat ovat kiinnostuneet myös siitä, miten sukupuoli näkyy suomalaisten töissä. Aallon opiskelijat näyttävät olevan tässä perinteistä muotimaailmaa edellä.

Vaatesuunnittelun lehtorin Elina Peltosen mukaan sukupuoli on toisille asia, jonka odotuksia halutaan haastaa. Toisille se taas on asia, joka tietoisesti jätetään ottamatta suunnittelun lähtökohdaksi.

– Työvaiheissa vaatteita saatetaan sovittaa miehille tai naisille sekaisin. Koulumme vuotuisissa näytöksissä mallit päätetään usein muun kuin sukupuolen perusteella. Vaatteen fiilis ja se, kuka siihen tarttuu, on tärkeintä. Yhä harvemmin sitä määrittelee ihmisen sukupuoli-identiteetti, Peltonen sanoo.

Vaatesuunnittelun opiskelija Camilla Naukkarinen sai inspiraation uuteen mallistoonsa euroviisuista ja vuosien 2000–2010 estetiikasta. Kuva: Miina Väisänen

Opiskelija Camilla Naukkarinen sanoo, että vaatetta pitää se, joka sen tuntee omakseen. Hanna-Lotta Hanhela on samaa mieltä.

– Mulle ei ainakaan ole relevanttia, kuka mun suunnitteleman vaatteen päälleen laittaa, Hanhela sanoo.

Naukkarisen mielestä maailmalla ei kuitenkaan olla vielä valmiita päästämään irti binäärisestä eli kaksijakoisesta sukupuoliajattelusta.

– Varmasti isoilla muotitaloilla jaottelu tulee olemaan binääristä vielä pidemmän aikaa. Vaikka Suomessa on puhuttu näistä asioista jo pidemmän aikaa, tilanne on tosi erilainen Suomen ulkopuolella, Naukkarinen sanoo.

Showroomissa on esillä vaatteiden lisäksi esillä myös erilaisia asusteita kengistä koruihin ja peruukkeihin. Kuva: Miina Väisänen

Pariisin muotiviikot kokoaa yhteen muotieliitin

Pariisin muotiviikot on yksi muotialan merkittävimmistä tapahtumista. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä yli viikon mittainen tapahtuma kerää yhteen muotialan ammattilaiset ympäri maailmaa. Ennen Pariisia muotiviikot kiertävät New Yorkin, Lontoon ja Milanon.

Muotiviikoilla tunnetut merkit esittelevät tulevan kauden mallistonsa muotinäytöksissä, jotka keräävät usein laajasti mediahuomiota.

Tänä vuonna tapahtuman ykköspuheenaihe oli huippumalli Bella Hadidin ylle muotibrändi Copernin näytöksessä spraymaalilla luotu mekko.

Myös ranskalaisen muotitalo Balmainin massiivinen näytös nousi otsikoihin, kun sen pääsuunnittelija Olivier Rousteing marssitti show’n päätteeksi lavalle laulajalegenda Cherin.

Seuraavan kerran Pariisin muotiviikot järjestetään maaliskuussa 2023.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan 5.10. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle