Hyppää sisältöön

Attendo irtisanoo "merkittävän osan" sopimuksista, joita se on tehnyt vanhusten hoivakodeista

Attendo haluaa neuvotella sopimukset uusiksi, koska kiista hoitajamitoituksesta närästää. Hoivakodeissa asuvia ihmisiä ei häädetä pois, sanoo toimitusjohtaja.

Attendo on merkittävä hoivapalvelujen tuottaja ja myyjä Suomessa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Hoivapalveluyhtiö Attendo on irtisanonut "merkittävän osan" sopimuksista, joilla se myy hoivakotiasumista kunnille ja kuntayhtymille.

Toimitusjohtaja Virpi Holmqvist ei avaa tarkemmin, kuinka moni sopimus on nyt irtisanottu.

– Me ei olla annettu määriä ulos, mutta ikäihmisten palveluista merkittävä osa ympäri Suomea, Holmqvist kertoo Ylelle.

Sopimusten irtisanomisaika on Holmqvistin mukaan pääsääntöisesti kuusi kuukautta. Irtisanominen ei Holmqvistin mukaan koske hoivakotien nykyisiä asukkaita.

– Heillä on lain suoma suoja jatkaa asumista, ja me jatkamme palveluntuottajana. Tämä asia koskee uusia asukkaita.

Attendo on listattu Tukholman pörssiin. Suomessa sillä on noin 400 hoiva- ja palvelukotia.

Taustalla hoitajamitoituksen "pallottelu" välillä 0,6–0,7

Taustalla on hallituksen tavoite lisätä hoitajien määrää hoiva- ja palvelukodeissa.

Viime viikolla saatiin kuulla, ettei hoitajamitoituksen kasvattaminen 0,6:sta hoitajasta 0,7:ään yhtä hoidettavaa kohden toteudukaan suunnitellusti.

Hoitajapula on niin kova, ettei tarvittavia 3 400:aa lisähoitajaa saada hoivakoteihin ensi vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Sen sijaan hallitus tavoittelee nyt 1 500:aa lisähoitajaa eli käytännössä 0,65:n mitoitusta.

Attendolle muutos ei ole mieleen, vaikka 0,65 onkin kevyempi tavoite kuin 0,7.

– On palloteltu desimaaleja ja unohdettu, että päätöksillä on vaikutusta moniin tahoihin ja tieto pitäisi saada ajoissa. Tämä 0,65 oli ihan uusi linjaus, ei siitä oltu aloitettu neuvotteluja vaan olimme tehneet töitä 0,7:n eteen, Attendon toimitusjohtaja Holmqvist sanoo.

Attendo haluaa sopimukset uusiksi ja helpotuksia

Nyt Attendo haluaa neuvotella sopimukset uusiksi.

– Jatkossa kuntien ja kuntayhtymien sijaan hyvinvointialueet ostavat meiltä palveluja, ja siksi nämä asiat pitää sopia, Holmqvist perustelee.

Hän perää poliitikoilta mitoituksen lisäksi "työkaluja", jotka ovat käytännössä helpotuksia mitoitukseen pääsemiseksi.

Työkaluista Holmqvist mainitsee koneellisen lääkkeenjakelun ottamisen osaksi mitoitusta, EU:n ulkopuolelta tulevan työperäisen maahanmuuton helpottamisen hoitotehtävissä ja sosiaali- ja terveysalan koulutusta käymättömien hoiva-avustajien käytön lisäämisen.

Attendo on merkittävä toimija, mutta se on saanut toiminnastaan aika ajoin myös kritiikkiä. Ylen selvitys vuonna 2019 paljasti, että useissa Attendon hoivakodeissa oli ollut pitkiäkin aikoja liian vähän hoitajia.

Suosittelemme sinulle