Hyppää sisältöön

Hoitajien työtaistelun päättyminen otettiin helpottuneena vastaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa

Maanantaina saavutetun sovun jälkeen kaikki työtaistelutoimet perutaan.

Valkoinen kerrostalo. Talon seinässä punainen risti ja teksti oys.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa toivotaan arjen palaavan normaalimmaksi työtaistelutoimien päätyttyä ja sovun synnyttyä. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer sekä kuntatyönantajat ovat päässeet sopuun hoitajien uusista työehdoista.

Maanantaina saavutetun sovun jälkeen kaikki työtaistelutoimet perutaan. Niihin ovat kuuluneet muun muassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Työntekijäjärjestöt ovat myös lopettaneet hoitajien joukkoirtisanomisen valmistelun. Työantajat peruvat myös omat hakemuksensa, joilla he ovat olleet valmiita hakemaan aluehallintovirastoilta turvaamispäätöksiä, joilla työntekijät olisi velvoitettu töihin.

Syntynyt erillissopimus kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten soveltamisesta on voimassa 30.4.2025 saakka.

Oulun yliopistollisen sairaalan vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala otti huojentuneena illalla vastaan tiedon hoitajien työtaistelun päättymisestä. Hän kertoo, että Tehyn ja SuPerin sekä kuntatyönantajien hyväksymä uusi työehtosopimus oli todella hyvä uutinen, johon hän alkoi uskoa vasta ihan viime hetkillä.

– Vielä jokin aika sitten pelkäsin, että miten tämä syksy jatkuu, mutta tänään jotenkin oli hyvä fiilis ja arvelin että tässä vielä kuullaan hyviä uutisia, sanoo Kati Ojala heti kuultuaan sopimuksen syntymisestä.

– Tässä päästään vihdoinkin palaamaan normaaliin. Meillä on seitsemän kuukautta eletty omituisessa poikkeustilassa mutta nyt me päästään pikku hiljaa normaaliin ja päästään taas rakentamaan normaalia arkea.

Kati Ojalan mukaan vaikka vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä sopimus pitää sisällään, mutta siitä huolimatta hän uskoo, että sopimus on ollut iloinen uutinen kaikille osapuolille.

– Pitää tietysti nähdä mitä sopimus pitää sisällään ja päästä sen jälkeen tulkitsemaan tunnelmia, mutta kyllä minä uskon, että tämä on ihan kaikille kiva uutinen.

Hoitoalan työtaistelut ovat jatkuneet keväästä saakka. Oulussa hoitoalan lakko konkretisoitui äskettäin, kun Oulun kotihoidossa oli neljän päivän mittainen lakko.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle