Hyppää sisältöön

Sopu syntyi hoitoalalle, mutta epäselvyyttä on yhä – hoitajaliitot ja työnantaja eri linjoilla palkkaharmonisaatiosta

Työriidan osapuolet ovat tyytyväisiä sopuun. Hoitajaliitot pitävät sopua merkittävänä askeleena hoitajapulan kannalta.

Tämä on hyvä alku, sanoo Millariikka Rytkönen hoitoalan sovinnosta
Tämä on hyvä alku, sanoo Millariikka Rytkönen hoitoalan sovinnosta

Hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajaliitto Kunta- ja hyvinvointialuetyöntajat KT hyväksyivät tänään keväästä asti jatkuneen työriidan sovintoehdotuksen.

Maanantai-illan A-studiossa vierailleet osapuolet ovat tyytyväisiä ratkaisuun, mutta näkemyksissä on yhä eroavaisuuksia: KT:n mukaan ehdotuksessa sovitaan palkkaharmonisaatiosta, hoitajaliittojen mielestä taas ei.

– Me kykenimme sopimaan, mikä on se kustannus, joka syntyy palkkojen yhteensovittamisesta ja palkkausjärjestelmien kehittämisestä, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kyseenalaistaa Jalosen kommentin:

– Tämä Markku Jalosen väite on erikoinen. Palkkaharmonisaatiosta me emme voi missään nimessä sopia Bulevardilla eli valtakunnansovittelijan pöydässä.

Rytkösen ja Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan hyväksytty ehdotus ottaa huomioon hoitajapulan, jonka ratkaiseminen on ollut riidan keskiössä.

– Olemme saaneet yhteisymmärryksen siitä, että se hoitajapula pitää korjata. Nyt näyttää, että sille löytyy rahaa. Jokainen haluaa, että hoitajille näkyy valoa tunnelin päässä, toteaa Paavola.

Rytkösen mukaan päätavoitteena oli nostaa hoitajien palkat yli 3 000 euron, ja se sovun myötä toteutuu. Kaikki ongelmat eivät kuitenkaan vielä ratkea, hän muistuttaa.

– Meidän alammehan on jo romahtamassa, eikä tämä ratkaisu sitä yhdessä yössä paranna. Kyllä työnantajalla melkoinen savotta on. Nyt heitettiin vasta se pelastusrengas sinne hoitajille, ja se jää työnantajan ja hallituksen vastuulle kiskoa sieltä jengi kuiville.

Voit katsoa maanantain A-studion Yle Areenasta.

Lue myös:

Tällainen sopu hoitoalan kiistaan saatiin – Tehyn Rytkönen: Sairaanhoitajan palkka nousee keskimäärin yli 3 000 euroon

Hoitoalan työkiistaan sopu – kiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen

Suosittelemme sinulle