Hyppää sisältöön

JHL perehtyy hoitajakiistan sovintoratkaisuun ja arvioi voiko se hyväksyä esitetyt muutokset

"Luemme sovintoratkaisun rauhassa ja arvioimme sen jälkeen voimmeko hyväksyä esitetyt muutokset", kertoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan valtakunnansovittelijan ratkaisussa palkankorotukset ovat samat kuin kesäkuussa. Arkistokuva Niemi-Laineesta marraskuussa viime vuonna. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo perehtyvänsä sovintoratkaisuun, joka syntyi tänään maanantaina Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) sekä hoitajaliittojen Tehyn ja Superin välille.

– Luemme sovintoratkaisun rauhassa ja arvioimme sen jälkeen, voimmeko hyväksyä esitetyt muutokset. Sote-sopimusta ei voi muuttaa yksipuolisesti tai vain osan päätöksellä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo JHL:n tiedotteessa.

Sote-sopimus tarkoittaa Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta. JHL on yksi Sote-sopimuksen sopijaosapuolista.

JHL kertoo tiedotteessaan, että Julkisen alan unioni JAU eli JHL ja Jyty sekä neuvottelujärjestö JUKO palaavat kunta-alalla neuvottelupöytään yhdessä KT:n kanssa tarkastelemaan Sote-sopimusta.

Niemi-Laineen mukaan valtakunnansovittelijan tämänpäiväisessä ratkaisussa palkankorotukset ja palkkaohjelma ovat samat kuin kesäkuussa muut kunta-alan osapuolet sopivat.

Niemi-Laineen mukaan 600 euron kertapalkkio koronapotilaita hoitaneille ja valmiuslain piirissä olleille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille on uutta.

Tänään Tehy ja Super hyväksyivät sovintoehdotuksen hoitajien palkkakiistaan. Muut kunta-alan liitot saivat kesäkuussa solmittua uudet työehtosopimukset.

Toistaiseksi vähän reaktioita muilta aloilta

Muut työmarkkinajärjestöt tai niiden keskushenkilöt eivät ole toistaiseksi juurikaan sopua kommentoineet. Muutamia ensireaktioitakin onnitteluviestien joukossa tosin on.

– Näyttää siltä, että hoitajien todelliset korotukset piilotetaan osaksi palkkaharmonisointia, jolloin näkyväksi jää 600 euron kertakorvaus (korona-ajasta), kommentoi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Elinkeinoelämän keskusliiton työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala puolestaan kommentoi (siirryt toiseen palveluun) ratkaisun sisältävän saman ongelman kuin kesällä syntynyt kunta-alan palkkaohjelma, eli "korotusautomaatin julkiselle puolelle".

– Myönteistä on, että sopimus sisältää myös mahdollisuuksia hyvinvointialuekohtaiseen soveltamiseen, Oksala jatkaa.

Ilkka Oksala hoitoalan sovusta (siirryt toiseen palveluun)

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaanhieman epäselväksi jäi se, mistä sovittiin ja miten sopu rahoitetaan.

– Se on kuitenkin selvää, että velkaantuva julkinen taloutemme kestää huonosti näitä korotuksia. Lasku lankeaa lopulta veroja maksaville työntekijöille, yrityksille ja yrittäjille, Pentikäinen kommentoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Hoitoalan työkiistaan sopu – kiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen

Tällainen sopu hoitoalan kiistaan saatiin – Tehyn Rytkönen: Sairaanhoitajan palkka nousee keskimäärin yli 3 000 euroon

Suosittelemme sinulle