Hyppää sisältöön

Ylen toimittaja Bornholmin saarella: Itämerellä tutkitaan, onko myös Ruotsin sähkökaapelia Puolaan vaurioitettu

Pirjo Auvisen mukaan tunnelma Bornholmin saarella on tällä hetkellä rauhallinen. Nord Stream -kaasuputkien vaurioiden aiheuttajasta ei toistaiseksi ole todistettua tietoa.

Ruotsi aloittaa tutkinnan Puolaan johtavan merenalaisen sähkölinjan mahdollisesta vauriosta.
Ruotsi aloittaa tutkinnan Puolaan johtavan merenalaisen sähkölinjan mahdollisesta vauriosta.

Ruotsissa suojelupoliisi tutkii Nord stream -kaasuputkien räjäytyksiä, sillä uskotaan, että iskuissa on haluttu vahingoittaa Ruotsia. Ruotsissa syyttäjä on julistanut paikan rikospaikaksi, kertoo Tanskan Bornholmista Ylen toimittaja Pirjo Auvinen Ylen aamun haastattelussa.

Bornholm on Tanskalle kuuluva saari Itämeressä.

Auvisen mukaan kaasuvuotoa on alueella tutkimassa useita Nato-maiden tutkimusaluksia ja merivoimia. Nato-maiden hävittäjiä on tosin liikkunut alueella yhä enemmän Venäjän hyökkäyksen alettua Ukrainaan.

Viimeviikkoisen ensihätäännyksen jälkeen tunnelma 40 000 asukkaan Bornholmin saarella on Auvisen mukaan rauhallinen.

– Tanska on vanha Nato-maa ja luotto Natoon on Bornholmissa kova, Auvinen kertoo.

Merenpohjassa kulkee myös sähköä ja dataa

Itämeren pohjassa kulkee muitakin kuin kaasuputkia. Muun muassa datakaapeleita sijaitsee satojen metrien päässä vaurioitetuista kaasuputkista. Lisäksi kaasuputkien lähellä kulkee merkittävä sähkölinja Ruotsista Puolaan.

Auvisen mukaan tiistaina tutkitaan, voiko sekin olla vaurioitunut kaasuputkien iskuista tai onko sitä vaurioitettu.

– Ruotsi on lisännyt valtavasti sähkönvientiä. Jos esimerkiksi Puolan sähkökaapeli olisi vaurioitunut, se olisi iso isku Puolalle, Auvinen kertoo.

Lue myös:

Tunnistamattomia droneja Norjan kaasukentillä ja reikiä Nord Stream -putkissa – asiantuntijat varoittavat sabotaasista datakaapeleita vastaan

Suomen ainut suora datakaapeli Keski-Eurooppaan kulkee samaa reittiä kuin Nord Stream – verkkoyhtiö: "Välissä on useita satoja metrejä"

Bornholmissa asuva suomalainen: Nyt tuli Venäjä lähemmäksi Tanskaakin

Merivartiosto otti Suomen lähivesien kaasuputket ja meriliikenteen erityisvalvontaan – selvitimme, miten Nord Streamin räjähdyksiin reagoidaan Suomessa

Kaasuputkisabotaasi kuin suoraan Kremlin pelikirjasta

Suosittelemme sinulle