Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer sekä kuntatyönantajat pääsivät maanantaina sopuun hoitajien uusista työehdoista. Valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen mukaan sote-sopimuksen piirissä olevan henkilöstön palkkatulot nousevat vuosina 2022–2025.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa uutiset on otettu hyvin vastaan ja sairaanhoitaja Sanna Alavesan mukaan hoitajat ovat helpottuneita työkiistan päättymisestä.
– Kyllä tämä on suuri voitto ja pelastusrengas on nyt heitetty, sanoo Alavesa.
Alavesan mukaan tilanne hoitoalalla on mennyt viime vuosien aikana koko ajan vain haastavammaksi. Hän kuvailee viimeisintä vuotta alalla järkyttäväksi.
– Monta työkaveria on osastoilta irtisanoutunut, koska se joustaminen on nähty jo loppuun. Ei jakseta enää, sanoo Alavesa.
Muutokset eivät tapahdu hetkessä, mutta Alavesa uskoo sopimuksen tuomien palkankorotusten ja työhyvinvoinnin paranemisen vähentävän osastojen kiirettä ja näin houkuttelevan lisää työvoimaa. Alan työkiista oli historiallisen pitkä.
– Eilen juuri käytiin läpi, että se oli 9 kuukautta tämän synnytys käynnissä, sanoo ja naurahtaa Alavesa.
Epäselvyydestä huolimatta toiveikkaampi olo
Lotta Isomäki opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa kätilöksi kolmatta vuotta. Hän keräsi tänä syksynä oululaisten opiskelijoiden nimiä adressiin, jossa vaadittiin valtiota turvaamaan sote-alan tulevaisuus.
Työkiistan päättyminen toi Isomäelle toiveikkaamman olon, mutta hän ei silti näe lähitulevaisuudessa suurta ryntäystä alalle.
– Vetovoima saattaa parantua jossain vaiheessa, mutta en usko että kovin nopeasti, hän toteaa.
Hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajaosapuoli KT tuntuivat tulkitsevan syntynyttä sopimusta eri tavoin ja Isomäki toivoo, että asiaan saataisiin enemmän selkeyttä.
Ammattiliitot uskovat sovun tuovan alalle uusia tekijöitä
Tehy Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin puheenjohtaja Outi Puoskarin mukaan tunnelmat työkiistan päättymisestä ovat myös liiton puolesta hyvät.
– Matka oli pitkä ja olen oikein iloinen että sopimus on vihdoin syntynyt. Tämä on ollut pitkän taipaleen takana ja porukka alkaa olla jo väsynyttä, niin hyvä että päästiin ratkaisuun, kertoo Puoskari.
Puoskari kertoo olevansa tyytyväinen sopimukseen, ja uskoo työkiistan päättymisen parantavan hoitajien työoloja. Hän myöntää, ettei sopimus yksistään ratkaise sote-alan pito- ja vetovoimaa, mutta on yksi iso askel sitä kohti.
– Se on hyvä sopimus tähän tilanteeseen. Siellä on se meidän toivoma palkkaohjelma, joka oli Tehyn tavoitteissa, hän sanoo.
Puoskarin mukaan sovun myötä väistyneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellot tuovat hoitajille takaisin toivotun työrauhan.
Tehyn Kainuun pääluottamusmies Marjo Kangasharjun mukaan sovun myötä palautui toivo ja olo keventyi. Neuvottelut olivat hänestä erityisen pitkät ja monia tahoja työllistävät. Paluu normaaliin on usean kuukauden palkkaneuvottelun jälkeen tapahtumassa ja Kangasharjukin korostaa työrauhaa.
– Se on nyt taattu. Varmasti vielä vähän puhalluttaa, mutta tästä päästään työarjen haasteisiin, toteaa Kangasharju.
Kainuussa tilanne merkitsee ekstraa, sillä palkkojen yhdenmukaistaminen on jo tehty.
– Ja meillä ei sitä varattua rahaa uppoa palkkausjärjestelmän kehittämiseen. Minusta se on tänne Kainuuseen plussaa. Ja uskon tämän vetävän työntekijöitä alalle, kertoo Kangasharju.
"Jokainen alalla oleva ymmärtää tilanteen"
Myös OYSin Superin ammattiosasto 209:n puheenjohtaja Mika Malila toivoo sopimuksen houkuttelevan uusia työntekijöitä alalle.
– Tärkeintä on että sopu on syntynyt ja saadaan työrauha aikaiseksi, se helpottaa meitä kaikkia.
Hänen mukaansa hoitoalalla on ollut viime aikoina enemmän lähtijöitä kuin tulijoita, ja työriidan päättyminen on avainasemassa alan elinvoimaisena pitämisessä. Peräänantamattomuutta työkiistassa ei ole Malilan mukaan tarvinnut hoitajien keskuudessa kuuluttaa, sillä rintama on ollut varsin yhtenäinen.
– Jokainen alalla oleva ymmärtää tilanteen, että mikäli asiaan ei saada korjausta niin meillä ei ole kohta hoitajia. Ja sitten oltaisiin katastrofin partaalla täydellisesti, sanoo Malila.
Malilan mukaan sekä Superilla että Tehyllä tärkeimpänä asiana työkiistassa on ollut turvata alan tulevaisuus ja se, että tekijöitä riittäisi myös jatkossa. Alanvaihtajia on ollut hänen mukaansa viimeisen vuoden aikana todella paljon.
– Kaikilla on pelko siitä, että onko tämä sopimus nyt niin hyvä että saamme lisää tekijöitä alalle. Se jää nähtäväksi ja toivottavasti se on sellainen, sillä kaikki pelkäävät ettei meillä ole kohta jatkajia alalle, toteaa Malila.
Lue lisää aiheesta:
Hoitoalan työkiistaan sopu – kiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen